Noticias Castellón
jueves, 28 de marzo de 2024 | Última actualización: 19:02

El ple de Vila-real aprova per unanimitat la moció del PP de sol·licitar una base SAMU a la ciutat

Tiempo de Lectura: 8 minutos, 26 segundos

Noticias Relacionadas

En la sessió el ple ha donat llum verda a diferents mocions. Entre elles la del grup municipal PSPV-PSOE de fer costat a la tradició del parany i reclamar l'autorització de les proves de la ‘Cistella Malla’ per al Tord. La proposta ha comptat amb el suport de Vox, Ciutadans i PP, però amb la negativa de Podemos i Compromís per Vila-real, creant-se un debat tibant entre l'alcalde i la portaveu d'aquest últim grup.

L'Ajuntament de Vila-real ha celebrat hui la sessió ordinària corresponent al ple del mes de juliol. Entre les mocions proposades pels diferents grups polítics de la ciutat, una de les més destacades a les quals el ple ha donat llum verda ha sigut la de sol·licitar una base SAMU a Vila-real. Aquesta moció, presentada pel Partit Popular, ha sigut aprovada per unanimitat de tots els grups polítics.

Adrián Casabó, portaveu del PP, ha destacat la “mala gestió en Sanitat” que pateix tant Vila-real com la resta de la Comunitat Valenciana, a la qual se suma la “falta de metges en les SAMU”. Actualment, de les 11 unitats repartides en nou llocs de la província de Castelló, la que atén els veïns de Vila-real està situada a la Vall d'Uixó i també dona cobertura a altres 33 municipis, entre ells alguns com ara Onda. "Som un municipi amb una població que supera els 51.000 habitants i a la comarca de la Plana Baixa només la Vall d'Uixó compta amb una infraestructura d'aquestes característiques". "Si tenim en compte que aquesta SAMU dona servei a 200.000 habitants, no és desficaciat pensar que en moments puntuals el recurs pot resultar limitat per a atendre qualsevol altra urgència sobrevinguda".

A més, el 40% d'aquestes SAMU estan operant sense el personal facultatiu que obliga la llei, és a dir, sense metges. “El conseller de Sanitat deia que el servei es feia de manera adequada, en comptes de reconéixer l'error. El que plantegen des de la Conselleria és llevar el requisit, perquè ja no siga necessari accedir al lloc de treball. En situacions crítiques com aquesta s'exigeix competència i destresa, que només pot oferir un equip format”, explica Casabó. “Per això demandem a la Conselleria que complisca amb la normativa i que tots els facultatius tinguen la titulació necessària. Demanem no sols a curt termini, sinó que Vila-real tinga un millor servei d'urgències amb una nova SAMU”.

La proposta ha sigut secundada per la resta de grups polítics de la ciutat. Silvia Gómez, en representació del PSPV-PSOE, ha al·legat que “no podíem fer una altra cosa que votar favorablement”. Encara que ha afegit que en el discurs tant del grup proponent de la moció com en els de l'oposició “es manipula alguna informació”. “Vostés pensen que deixarien sense metges SAMU i centres de salut perquè volen? No hi ha metges a Espanya, ja que es jubilen més dels que salen graduats. Cal reforçar les SAMU amb l'equip que la llei estableix, però això no es fa per capritx. El Govern del Botànic és el que ha retornat la dignitat a la salut pública de la Comunitat Valenciana, per la qual cosa demane coherència i sensatesa i que deixem la política partidista de costat”, afig Gómez.

Proves Cistella Malla del parany

Una altra de les propostes aprovades en la sessió plenària que cal destacar és la moció del grup municipal PSPV-PSOE de fer costat a la tradició del parany i reclamar l'autorització de les proves de la ‘Cistella Malla’ per al Tord. La proposta ha comptat amb el vot a favor del grup municipal, de Ciutadans, Partit Popular i Vox, però amb la negativa de Compromís per Vila-real i Podemos.

El debat de la moció ha suscitat moments de tensió entre el grup municipal i Compromís per Vila-real, que s'han embardissat en una llarga discussió. En representació de Compromís per Vila-real, Maria Fajardo ha recalcat que “el parany sempre rebrà el nostre suport, però en el cas d'unes certes pràctiques no enganyarem a ningú. Les tradicions han d'evolucionar i adaptar-se”.

Per part seua, l'alcalde, José Benlloch s'ha dirigit cap a la representant del grup de Compromís per Vila-real al·legant que “tot el que s'ha dit és absurd”. “La Conselleria té por que es facen les proves i es veja que siga segur i complisca amb la normativa d'ocells. Al final és buscar arguments d'on siga, que l'única cosa que ha fet Compromís és intentar tombar una tradició nostra”, finalitza Benlloch.

Malgrat la negativa, la moció ha tirat avant amb el suport dels altres grups polítics. Des de Vox han subratllat que “defensem les tradicions, per això el nostre vot sempre serà afirmatiu” i des de Ciutadans lamenten “la negativa dels grups polítics al fet que es facen les proves”.

Pla de foment de lectura

El ple també ha aprovat per unanimitat la moció de Compromís per Vila-real d'un pla de foment de la lectura a la ciutat. A aquesta proposta s'han sumat el grup de Ciutadans i de Vox, que busquen “una oferta equilibrada de les diferents llengües oficials”. Pel que es fomentarà la creació d'un pla en el qual l'anglés, el valencià i el castellà tinguen un percentatge equilibrat.

L'Alqueria del Carme com a centre sociocultural

D'altra banda, el ple ha desestimat la proposta de Compromís per Vila-real de transformar l’Alqueria del Carme en un centre sociocultural. La moció no ha rebut el suport directe de cap dels grups polítics de la ciutat. Els grups Podemos, Vox, Ciutadans i Partit Popular s'han abstingut i el PSPV-PSOE ha mostrat la seua negativa al projecte.

Santi Ortells, en representació de Compromís per Vila-real ha recalcat que “és un lloc emblemàtic” i considera “fàcils” les remodelacions. Però la proposta no ha semblat tan atractiva per als altres grups polítics, que la consideren “molt genèrica”, segons ha declarat Chalmeta des de Podemos. També ha afegit que “no tenim clar ni el cost ni el finançament tant de la remodelació com el manteniment”.

“Reconeixem que en una primera lectura no véiem motiu per a no estar a favor. Però desconeixíem l'estat de l'immoble. Ens va cridar l'atenció que es va pressupostar més de mig milió d'euros en 2008 per a tirar-ho avance, per la qual cosa dubtem que les actuacions proposades puguen ser suficients per a posar-ho en mans dels veïns. El més responsable és buscar un projecte amb fons complementaris per a fer un altre projecte”, al·leguen des de Ciutadans.

L'equip de govern afig que “ens haguera agradat fer més coses, però aquesta és la situació. En aquests moments estem en un projecte d'execució molt avançat per a una rehabilitació integral d'aquesta, remenant algunes inversions, que comptarem pròximament”.

PAI Europlataforma Intermodal

El ple també ha aprovat per unanimitat la cessió de la condició d’agent urbanitzador del PAI Europlataforma Intermodal (Espai Vila-real) a Espai Comercial Vila-real, un tràmit que desbloqueja la urbanització de prop d’un milió de metres quadrats en la N340 en el que serà “un dels projectes tractors de la nova Vila-real del segle XXI”. El regidor de Territori, Emilio M. Obiol, qui ha explicat el procediment a la resta de membres del plenari, avança que el PAI suposarà la construcció -tal com el mateix urbanitzador ha anunciat ja públicament- “d’una estació logística de primera magnitud” i serà també clau per a culminar la ronda Sud-oest amb la connexió amb la N-340.

“Per a entendre la rellevància del que hui aprovem ens hem de remuntar a principis dels anys 90, quan el govern municipal d’Enrique Ayet projecta un centre comercial logístic en el milió de metres quadrats situats per davant de Porcelanosa. Quan arriba el PP, malauradament no segueix eixa línia i proposa un PAI, que s’aprova al 2000 de manera provisional, amb una vessant comercial i especulativa que no va ser possible, si és que alguna vegada va haver alguna cosa seriosa darrere”, argumenta Obiol. “Portem molts anys treballant per tornar aquest PAI a la senda de l’economia productiva i, de fet, és un dels pocs plans d’actuació integrada de la quinzena que vam heretar del PP que no hem caducat”, detalla. En aquesta situació estan, a més de l’Espai Vila-real, el PAI industrial del Clúster de la Innovació Ceràmica (CV-20), reactivat també recentment, i la urbanització del Madrigal, en el quals s’estan donant també passes importants com les gestions per a la reducció de la parcel·la mínima.

La proposta aprovada pel Ple contempla la cessió de la condició d’agent urbanitzador, que fins ara ostentava Medi Proyectos Inmobiliarios -en concurs de creditors en fase de liquidació- en favor d’Espai Comercial Vila-real. Després de l’aprovació plenària, el nou urbanitzador haurà de formalitzar els avals i el conveni amb l’Ajuntament mitjançant el qual assumeix tots els drets “però també totes les obligacions” de l’anterior urbanitzador, “entre ells, la dels accessos amb la connexió de la fronda Sud-oest”, puntualitza Obiol. El regidor afegeix que Espai Comercial Vila-real  ha aportat a l’Ajuntament totes les garanties i solvències possibles per tal de “tirar endavant un PAI productiu, un programa comercial logístic complementari del sector ceràmic, que crearà inversió i treball i serà un dels projectes tractors de la nova Vila-real del segle XXI, clau per al clúster ceràmic”. “Una nova mostra de l’aposta d’aquest govern municipal per l’economia productiva, especialment la industrial, enfront de l’economia especulativa del Partit Popular”, incideix.

Obiol ha volgut donar les gràcies als serveis tècnics, jurídics i urbanístics de l’Ajuntament pels esforços per dur endavant la proposta. “Un primer pas en el que portem molt de temps treballant i que és una molt bona notícia per a Vila-real”, conclou.