miércoles, 8 de diciembre, 2021  |  
El cas de Noah, alumne trans de l’Angelina Abad de Vila-real, exemple de col·laboració entre escola i família per a la inclusió El cas de Noah, alumne trans de l’Angelina Abad de Vila-real, exemple de col·laboració entre escola i família per a la inclusió

- 31 marzo, 2021 -

La ciutat commemora el Dia de la Visibilitat de les Persones Trans amb una guia pràctica per a assessorar el col·lectiu i famílies en... El cas de Noah, alumne trans de l’Angelina Abad de Vila-real, exemple de col·laboració entre escola i família per a la inclusió

Porta (AfymLGTBI+): “En l’àmbit sanitari encara cal avançar en la formació dels metges de família en matèria d’identitat de gènere”

Vila-real commemora el Dia de la Visibilitat de les Persones Transamb una guia pràctica per a assessorar el col·lectiu i les seues famílies en el procés de trànsit al costat de l’associació AfymLGTBI+ i reivindica el cas de Noah, alumne transdel CEIP Angelina Abad, com a exemple del treball de l’administració i la comunitat educativa per la integració

Vila-real Información/S.N.

Encara que semble mentida fa menys de tres anys que la transsexualitat va deixar de ser considerada un trastorn mental per part de l’OMS i és que moltes vegades per a adonar-se’n de la magnitud dels assoliments pel que fa als drets i les llibertats de les persones només cal revisar que no són una cosa del passat sinó que en alguns casos són recents. Hui es commemora elDia Internacional de la Visibilitat de les Persones Transgènere i Vila-real ha volgut llançar una guia pràctica per a assessorar el col·lectiu i familiars davant aspectes com els tràmits administratius, el canvi de nom, les relacions socials, els drets que tenen o aspectes més íntims o emocionals d’aquest procés de canvi.

El document, que encara està en fase d’esborrany, ha sigut elaborat per part de l’associació AfymLGTBI+  i ha sigut presentat hui per part de la primera tinenta d’alcalde i coordinadora d’Alcaldia, SilviaGómez, la presidenta de l’associació, Soraya Porta, la inspectora de la Conselleria d’Educació, Gisela Morales, i Roger Pardo i Gloria Castellanos,pares de Noah, un alumne trans del col·legi Angelina Abad, els qui han destacat el treball que ha realitzat tant el seu tutor, Antonio Asensi, com el centre educatiu per a donar suport, visibilitzar i normalitzar el cas del seu fill.

Gómez: “Les administracions hem d’articular polítiques que protegeixen a tota la ciutadania”

Gómez ha subratllat l‘obligació de les administracions de “garantir que totes les persones siguen lliures i iguals en dignitat i drets, com resa l’article 1 de la Declaració de Drets Humans, i que cap persona siga objecte de discriminació per la seua orientació sexual o identitat de gènere”. La primera tinenta d’alcalde ha recordat que una de les prioritats de l’equip de govern és col·laborar amb la societat civil per a avançar en la igualtat i en el ple desenvolupament de l’estat del benestar. En aquest sentit, la Guia per al trànsit de les persones transi les seues famílies s’elaborarà de la mà de l’associació AfymLGTBI+, i amb la col·laboració d’altres col·lectius com el Grup de Dones de Vila-real.

Porta: “En l’àmbit sanitari encara cal avançar en la formació dels metges de família en matèria d’identitat de gènere”

La presidenta de l’associació AfymLGTBI+, Soraya Porta, ha explicat que la guia naix com una eina per a assessorar i acompanyar a aquestes persones i les seues famílies durant un procés que no resulta fàcil i que genera moltes preguntes i dubtes pel que respecta atràmits administratius, els seus drets, les relacions socials i afectives, com se senten o fins i tot si es penediran en un futur. Són qüestions que es repeteixen sempre en aquestes circumstàncies, apunta. Porta ha recordat que a la Comunitat Valenciana existeixen lleis d’identitat de gènere i igualtat LGTBI que són “les millors d’Espanya”, encara que ha apuntat que “en l’àmbit sanitari encara cal avançar en la formació dels metges de família en matèria d’identitat de gènere per a millorar l’assistència primària”. Des de l’associació treballen perquè “cap persona transpatisca discriminació o abusos” i remarquen la importància de visibilitzar a aquest col·lectiu perquè “som ocultades i ningú té veu per nosaltres”.

“Noah va ser qui va decidir que volia explicar la seua situació en el col·legi”

En la roda de premsa també han participat els pares de Noah, un alumne transdel CEIP Angelina Abad. Roger Pardo i Gloria Castellanos han explicat el cas del seu fill i han destacat el suport que han tingut per part del centre educatiu, especialment del professor Antonio Asensi, qui ha acompanyat i ajudat a Noah per a explicar la seua situació i normalitzar-la davant els seus companys i companyes. “Nosaltres ens sentim afortunats perquè comptem amb un sistema educatiu que funciona i els companys i companyes de Noah han tractat la seua situació amb molta naturalitat”, ha explicat Roger Pardo, qui ha reconegut que “sabem que hi ha casos de persones que pateixen i tenen més problemes per a la seua integració, per la qual cosa creiem que encara hi ha molta faena a fer i creiem que els esforços han d’anar dirigits cap a l’àmbit educatiu, perquè els xiquets i xiquetes vegen aquestes situacions com una cosa totalment natural i no hi haja cap mena de discriminació”. Gloria Castellanos haagraït el suport dels companys i companyes de Noah i el treball del seu tutor, Antonio Asensio. “Noah va ser qui va decidir que volia explicar la seua situació en el col·legi, és a dir, va estar al capdavant del seu propi procés personal, decidint que fer en cada moment, i va ser el que va elegir que el seu professor l’ajudara en el procés. A més crec que la seua manera de  portar el seu procés ha influït en el clima de la classe i és un grup molt cohesionat i unit hui dia”, indica la mare.

El sexe, l’orientació sexual i la identitat de gènere conformen l’expressió de gènere

Durant la roda de premsa s’ha projectat un vídeo en el qual Asensio explica com ha abordat el cas de Noah i defensa la necessitat que “en tots els centres educatius hi haja un protocol per a acompanyar als menors en el desenvolupament de la seua identitat de gènere, independentment de quina siga la seua orientació sexual o el seu sexe”. Com a part d’aquest treball d’integració, el CEIP Angelina Abad també celebra el Dia de la Visibilitat de les Persones Transamb un cartell dissenyat pels alumnes de la classe de Noah. Per part seua, la inspectora de la Conselleria d’Educació Gisela Morales ha destacat la casa, el centre educatiu i la ciutat com els tres pilars bàsics per a afavorir el respecte i la igualtat de totes les persones.

Whatsapp Telegram