Noticias Castellón
viernes, 29 de marzo de 2024 | Última actualización: 10:19

Economia presenta un estudi sobre la creació d’empreses derivades amb base en la investigació a les universitats

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 34 segundos

Noticias Relacionadas

Exposa que el col·lectiu investigador considera que aquest tipus d’empreses constitueixen una bona alternativa de transferència

Castellón Información

La Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball acaba de fer públic un nou estudi econòmic sobre ‘La creació d´empreses derivades amb base en la investigació de les universitats públiques valencianes¡ elaborat per l’equip dirigit per l’expert José María Gómez Gras, catedràtic del Departament d’Estudis Econòmics i Financers de la Universitat Miguel Hernández d’Elx.

A fi de difondre alguns dels principals aspectes que es recolliran en el nou model econòmic de la Comunitat Valenciana, la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, a través de la Direcció General d’Economia, Emprenedoria i Cooperativisme, ha iniciat una sèrie d’estudis, sota la denominació genèrica d’Estudis Econòmics.

Aquest volum número 10 té per objecte avaluar les condicions de l’entorn institucional general i universitari en particular i la seua influència sobre la creació d’empreses basades en resultats d’investigació, així com i caracteritzar la tipologia de les empreses derivades creades en les universitats públiques valencianes.

També analitza les motivacions, actituds i comportaments del personal investigador d’aquestes universitats cap a la creació d’empreses amb base en les seues investigacions.

Aquest treball ha sigut possible gràcies a la col·laboració d’investigadors, promotors, gestors universitaris i altres professionals implicats en la promoció, la creació i el desenvolupament d’empreses amb base en les investigacions de la Universitat d’Alacant, la Universitat Jaume I de Castelló, la Universitat Miguel Hernández d’Elx, la Universitat Politècnica de València i la Universitat de València.

Conclusions

A través de l’anàlisi efectuada, s’ha comprovat que les empreses derivades, d’alt contingut tecnològic, la base de desenvolupament de les quals s’assenten sobre resultats d’investigació, i que naixen a l’empara de les universitats, són un mecanisme adequat per a facilitar la transferència d’aquests resultats a la societat, alhora que generen ús d’alt valor afegit i poden contribuir al desenvolupament d’un teixit productiu caracteritzat per la intensificació tecnològica, la qual cosa repercuteix en el fet que la societat puga tindre també un just retorn en forma de creació de riquesa i ocupació.

A més a més, l’estudi exposa que el col·lectiu investigador considera que la transferència de resultats d’investigació a través d’aquesta via és una bona alternativa de transferència. De fet un grup important d’investigadors, pròxim al 10 %, ha fet alguna gestió en l’últim any, relacionada amb aquesta possibilitat, bé siga informació inicial sobre alternatives i tràmits, bé sobre definició de la idea o altres alternatives més avançades.

A més, cal assenyalar que la branca de coneixement on més es produeixen aquestes circumstàncies és la d’Enginyeria, seguida de Ciències i Salut, i les investigacions desenvolupades són fonamentalment aplicades.