Noticias Castellón
lunes, 30 de enero del 2023 | Última actualización: 12:32

Castelló modifica l'IBI per a impulsar l'economia sostenible i facilitar la sol·licitud de diferents bonificacions fiscals

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 40 segundos

Noticias Relacionadas

La nova ordenança rebaixa els requisits de les bonificacions per la instal·lació de plaques fotovoltaiques per a ampliar el seu abast

L'Ajuntament de Castelló incorporarà noves modificacions a l'ordenança fiscal reguladora de l'Impost sobre Béns immobles (IBI) per a afavorir i impulsar l'ús d'energia sostenible, així com per a facilitar i agilitzar tràmits per a sol·licitar diferents bonificacions fiscals. En concret, el nou text implica rebaixar els requisits per a sol·licitar bonificacions per instal·lació de sistemes d'energia fotovoltaica per a autoconsum, facilitar els tràmits a les famílies nombroses per a l'obtenció de bonificacions i, finalment, agilitzar els tràmits per a sol·licitar bonificacions de l'IBI Rústic en parcel·les que estiguen en explotació agrícola i per a les d'explotació ecològica. Les modificacions del nou articulat de l'ordenança han sigut aprovades aquest dijous per la Junta de Govern Local.

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha destacat que "amb aquests canvis avancem en el nostre compromís d'establir una fiscalitat justa, progressiva i verda". Per part seua, la regidora d'Hisenda, Monica Barabás, ha explicat que les modificacions que s'incorporen "estan pensades per a donar més facilitats a les famílies nombroses per a accedir a bonificacions fiscals, així com a aquelles persones que contribuïsquen a l'economia sostenible", ha indicat.

El regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, ha destacat que la revisió en la bonificació de l'IBI per la instal·lació de plaques fotovoltaiques "amplia les condicions per a sol·licitar-la per a incrementar la població beneficiària, a fi de fomentar l'autoconsum energètic, reduir la factura de la llum i l'impacte ambiental i avançar cap a una transició energètica justa i democràtica". "El canvi amplia les condicions de l'ordenança per a optar a la bonificació i inclou els immobles que participen en l'autoconsum compartit en comunitats energètiques locals", ha explicat Navarro.

Així, per a la bonificació del 50% per a les edificacions en les quals s'instal·len sistemes d'energia fotovoltaica per a l'autoconsum, i amb la pretensió que el seu abast englobe la major part de la població possible i s'impulse la seua utilització, la potència mínima per a poder optar a la citada bonificació es rebaixa de 3Kv per cada 100 metres quadrats de superfície construïda a 2Kw, amb independència de la superfície de l'immoble, és a dir, amb l'eliminació d'aquest requisit. També es prescindeix del límit del valor cadastral de l'immoble per a l'accés a aquest benefici fiscal i afig els immobles amb ús terciari.

Una altra novetat a destacar és la incorporació d'aquells immobles que formen part d'una comunitat energètica local, una figura que permet consums compartits a 500 metres a la redona d'una instal·lació fotovoltaica.

La bonificació es portarà a terme de manera progressiva, no podent superar, dins del 50%, els 350 euros sobre el rebut de l'IBI. En immobles amb un valor cadastral de 0 a 110.000 euros, s'aplicarà sense màxim d'anys fins a recuperar-se la inversió de la instal·lació; en els edificis de 110.000 a 150.000, durant 10 anys; fins a 250.000, en 7 anys; i en els quals superen aquest últim cost, en 5 anys.