Noticias Castellón
viernes, 29 de marzo de 2024 | Última actualización: 14:20

Almassora puja a l’escenari per a lluitar contra el ‘ciberassetjament’ amb teatre sobre igualtat

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 3 segundos

Noticias Relacionadas

‘Per què a mi?’ s’acompanya d’un manual de prevenció dirigit al professorat

Castellón Información

La regidora d'Igualtat d'Almassora, María José Tormo, ha presentat aquest matí l'estrena autonòmica del teatre-fòrum ‘Per què a mi?’, una representació que acollirà la Casa de la Cultura els dies 29 i 30 de gener per a previndre i detectar aquestes conductes violentes en l'alumnat dels dos instituts. En l'acte de presentació han participat també l'agent d'Igualtat, Anna García, i l'actor Marc Escrig, en representació de la companyia Teatre de Caixó.

Entre les dues jornades sumaran quatre representacions d'hora i mitja cadascuna en les quals l'alumnat podrà reflexionar i identificar les diverses formes de ciberassetjament com a agressions, abusos mitjançant l'ús de telèfons mòbils, internet i xarxes socials, amb perspectiva de gènere. A més, l'obra s'acompanya d'un manual pedagògic sobre prevenció del ciberassetjament dirigit al professorat per a facilitar eines per a treballar aquesta temàtica a l'aula.

Segons ha indicat Escrig, l'obra presenta dues històries independents on es mostren algunes de les formes en què es produeix el fenomen del ‘ciberassetjament’: la suplantació d'identitat en xarxes socials, la ‘sextorsió’, la difusió de fotografies sense consentiment (‘sexpreading’) i les vexacions. En les dues històries es plantegen quines són les motivacions que porten als personatges a comportar-se com ho fan i intenten empatitzar i entendre les raons que els impulsen a realitzar els seus actes. L'obra reflecteix la complexitat de les conductes i, finalment, llança la pregunta per què a mi?

Aqueixa qüestió arriba al públic i a partir d'aqueix moment arranca un fòrum escènic per a buscar solucions al problema col·lectivament. El públic proposa alternatives de millora, puja a l'escenari, adopta el rol dels personatges de l'obra i interpreta les seues alternatives. De fet, una de les claus diferenciadores d'aquesta proposta és que el públic participa activament, reflexiona sobre una problemàtica que li resulta familiar i es converteix en motor del seu propi canvi.

Prevenció contra l'assetjament LGTBIQ

A més, els dos instituts d'Almassora participaran en un taller de sensibilització i prevenció davant l'assetjament escolar a persones LGTBIQ. La sessió està dirigida a l'alumnat de tercer d'ESO per a treballar valors i principis per a aconseguir una societat més igualitària i lliure de prejudicis per raons d'orientació sexual, identitat de gènere o maneres de viure la sexualitat.