Lunes, 21 de enero, 2019  |  
El Voluntariat pel Valencià a Vila-real fa el salt a Internet i traspassa fronteres amb parelles lingüístiques virtuals El Voluntariat pel Valencià a Vila-real fa el salt a Internet i traspassa fronteres amb parelles lingüístiques virtuals

- 13 febrero, 2018 -

Normalització Lingüística, Socarrats i Escola Valenciana promouen cites presencials per a practicar semanalment i amplien tàndems a altres països El Voluntariat pel Valencià a Vila-real fa el salt a Internet i traspassa fronteres amb parelles lingüístiques virtuals

Normalització Lingüística, Socarrats i Escola Valenciana promouen les quedades presencials per a practicar la llengua una hora a la setmana i amplien els tàndems a altres països en els quals hi ha persones interessades a aprendre valencià a distància. Les inscripcions ja estan obertes. L’únic requisit és ser major d’edat i no cal estar en disposició de cap títol que certifique el coneixement de l’idioma

S.N./Castellón Información

Comença una nova campanya del Voluntariat pel Valencià a Vila-real després de l’èxit de les anteriors i ho fa amb novetats que obrin la participació més enllà de les nostres fronteres. El regidor de Normalització Lingüística i Tradicions, Santi Cortells, ha presentat la nova edició junt amb el president de l’AC Socarrats, Fermí Font, i la coordinadora del programa Voluntariat pel Valencià, Dariana Groza. Destaca com a novetat enguany, que a banda de les quedades presencials, també s’ofereix la versió virtual, mitjançant internet, amb persones, ja no només de Vila-real, sinó de qualsevol part del món, ja que gràcies a la Xarxa Llull, universitats de tot Europa i d’altres punts, posen en contacte persones de fora que volen aprendre valencià amb aquells que, estant a Vila-real, volen aprendre una altra llengua mitjançant la conversa. Les inscripcions ja estan obertes.

El Voluntariat pel Valencià trenca les seues fronteres i, després de l’èxit de les anteriors edicions a Vila-real, enguany fa el salt a Europa i a altres països de la resta del món per a posar en contacte a persones interessades a aprendre a parlar en valencià conversant amb nadius de la ciutat a través d’internet.

voluntariat valencià “No podíem posar en marxa la campanya sense el suport de Socarrats, l’entitat local que treballa per mantenir i posar en valor les tradicions i la llengua valenciana”, apunta Cortells, qui recorda que la iniciativa “consisteix a posar en contacte a dues persones, un voluntari nadiu i un aprenent interessat a aprendre a parlar en valencià a través de la conversa en situacions quotidianes de la vida diària com un passeig, la visita a un museu o mentre prenen un café”. L’únic requisit és ser major d’edat i no cal estar en disposició de cap títol que certifique el coneixement de l’idioma. “Està adreçat tant a persones que resideixen ací però mai s’han atrevit a fer el pas a parlar el nostre idioma com per a nouvinguts, per tant és l’eina perfecta per tal de superar la por i és un projecte integrador, obert i participatiu que demostra que el valencià és una llengua d’acollida”, afig el regidor.

Com s’ha avançat, hi haurà dues modalitats, la presencial, que consisteix en què dues persones de la mateixa població queden una hora per setmana i practiquen després d’haver omplit el formulari en la pàgina del Voluntariat pel Valencià i haver seleccionat aspectes com l’horari o altres preferències. La novetat d’enguany resideix en què a partir d’ara, aquelles persones que no disposen del suficient temps lliure o siga limitat podran aprofitar les xarxes socials o altres instruments virtuals per a contactar amb voluntaris per a realitzar la mateixa activitat però sense eixir de casa. En aquest sentit, l’edil destaca que “hem volgut ampliar el programa i arribar a altres països”. “Gràcies a la Xarxa Llull, a la qual l’Ajuntament de Vila-real està adherit, posarem en contacte persones que estudien valencià en universitats de tot Europa i de la resta del món amb aquells que ho parlen i que estan interessats a aprendre un altre idioma a través de videoconferència perquè facen tàndems virtuals”.

Tal com explica Cortells, “només a Alemanya existeixen entre 30 i 40 universitats que ensenyen valencià, a les quals se sumen múltiples centres universitaris de llocs com, per exemple, Canadà, Croàcia, França, Estats Units, Itàlia o Irlanda, entre un llarguíssim etcètera i a més, és una llengua que s’estima que parlen des de huit a dotze milions de persones”. “Si un estudiant alemany vol aprendre valencià i a Vila-real hi ha un veí que vol millorar el seu alemany, a través del programa podran contactar, conèixer-se i intercanviar els seus coneixements”, afirma.

Per la seua banda, Fermí Font assegura que “la nostra associació està al 100% amb aquest programa, el qual és el tercer any que donem suport, ja que un dels nostres objectius és fomentar el valencià al carrer o a l’àmbit científic i, per açò, animem al fet que la gent participe, ja que és una activitat molt motivadora i gratificant, tant per a qui rep com para qui dóna”. A més, ha apuntat que la setmana vinent, concretament el dimarts, a la vesprada al voltant de les 19.00 la seu d’entitat al carrer Carles Sarthou oferirà una trobada per a presentar a aquells que estiguen interessats la iniciativa de manera més ampla. “El valencià està molt present en la vida diària i es valora molt hui dia, per tant és una gran oportunitat per a integrar-se”, afig.

Dariana Groza, el cas que il·lustra el sentit del Voluntariat pel Valencià

Dariana Groza no és nadiua, ja que és originària de Romania, però a més de coordinadora del programa, amb el seu cas personal il·lustra a la perfecció el sentit del projecte. “El fet de voler ajudar al meu fill amb els deures és el que em va empènyer a participar en la iniciativa com a aprenent i ho vaig fer durant dos anys, per tant vaig passar de no conèixer el valencià a considerar-ho com l’altra llengua a casa a banda del romanès i fer-la meua. Aclareix que “el Voluntariat no és un curs de valencià, però no és incompatible amb estar formant-se” i assegura que “la meua pròpia experiència m’ha demostrat que amb motivació i ajuda podem integrar-nos a la perfecció i aprendre una nova llengua significa enriquir-nos i integrar-nos millor en el nostre entorn”. A més, explica que els participants rebran material perquè sempre tinguen recursos sobre els quals conversar. “Mai es quedaran en blanc i sense saber de què parlar”, afig. Entre els materials de suport que es facilitaran, destaquen una guia amb diverses seccions i per a l’aprenent, un vocabulari editat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua que compta amb relats de deu escriptors valencians entre els quals destaquen la vila-realenca Anna Moner i que no tenen més de cinc fulls.

Les inscripcions ja estan obertes en www.voluntariatpelvalencia.org i davant qualsevol dubte o aclariment, els interessats podran contactar amb la Regidoria de Normalització Lingüística, l’AC Socarrats i Escola Valenciana.

La campanya comença l’1 de març amb la presentació de les parelles. A l’equador de la campanya es programarà un passeig cultural i en la segona quinzena de juny tindrà lloc la clausura, en la qual es lliuraran els diplomes de participació. “La campanya sempre està oberta, així que qualsevol moment és bo per a llançar-se a parlar en valencià”, conclou el regidor de Normalització Lingüística, que anima a participar.

Google+
Whatsapp Telegram


No hi ha comentaris per el moment

Escriu el primer comentari!

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *