Noticias Castellón
jueves, 28 de marzo de 2024 | Última actualización: 16:50

Vilafranca serà junt a Altea capital de la cultura valenciana a partir del 25 d'abril

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 40 segundos

Noticias Relacionadas

La proposta d’Altea ha sigut seleccionada per oferir una programació molt completa i de qualitat, amb el suport de grans esdeveniments culturals, instal·lacions i una gran oferta d’oci i turisme

Castellón Información

Cultura de la Generalitat ha determinat que les capitalitats culturals valencianes entre el 25 d’abril de 2019 i el 25 d’abril de 2020 seran Altea i Vilafranca. Així s’ha decidit en la comissió avaluadora que les ha seleccionades. Per segon any consecutiu s’han designat dos municipis amb aquesta distinció, un de més de 5.000 habitants i un de menys de 5.000 habitants.

Segons el conseller Vicent Marzà: "Un reconeixement com aquest és necessari i ho és perquè la cultura es posa al centre de la vertebració de les nostres comarques" i ha afegit: "Enguany a més tenim una capitalitat cultural al sud i una al nord que cusen la nostra diversitat cultural i la impulsen".

El projecte d’Altea ha sigut seleccionat com a capital cultural valenciana 2019/2020 per a un municipi de més de 5.000 habitants per una programació de qualitat molt completa, que inclou diferents vessants artístics i culturals com ara les arts plàstiques, música, espectacles i arts escèniques, lletres i patrimoni. Una programació que té com a fil conductor el mar Mediterrani i la seua vinculació amb el municipi i la comarca de la Marina Baixa.

A més, s’han tingut en compte el gran nombre d’esdeveniments, festivals i premis consolidats que tenen lloc a Altea, així com la gran quantitat d’espais i instal·lacions de referència que té i la seua gran oferta complementària d’oci i turisme. També cal destacar l’esforç fet en el desenvolupament d’una imatge gràfica i conceptual per a difondre i comunicar de manera efectiva el projecte.

D’altra banda, Vilafranca ha sigut reconeguda com a Capital Cultural Valenciana 2019/2020 per a un municipi de menys de 5.000 habitants. El projecte d’aquesta localitat del nord de les comarques de Castelló, ha destacat per una oferta cultural que compta amb la gran participació del teixit associatiu del municipi i d’altres d’entitats col·laboradores. Així, gran part de la població participa en la confecció de les agendes actives trimestrals que contenen tota la programació sociocultural, esportiva, educativa i de formació, aconseguint així un plantejament cultural participatiu, interdisciplinar i intergeneracional.

També s’ha valorat l’especial atenció que fa el projecte a la seua vessant didàctica. Destaca l’estret nexe entre cultura, educació i art en la seua oferta formativa i el treball conjunt amb l’escola i l’institut del municipi amb l’objectiu de fomentar la cultura i l’art entre l’alumnat.

Així mateix, destaca la riquesa faunística de la zona i la seua gastronomia. Cal destacar que Vilafranca a més, ha estat una de les impulsores per a la consideració recentment com a Patrimoni de la Humanitat la pedra en sec.

Comissió de valoració de projectes 2019/2020

La comissió avaluadora de les candidatures rebudes ha estat conformada pel conseller Vicent Marzà; el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona; la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga; el director general de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos; els caps dels serveis territorials de Cultura d’Alacant, Castelló i València; i representants de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, l’Agència Valenciana de Turisme, el Consell Valencià de Cultura i les universitats valencianes.

Capital cultural valenciana

La capital cultural valenciana és un segell anual creat per Cultura de la Generalitat l’any 2016 amb l’objectiu d’incentivar la vertebració de la cultura, que reconeix aquelles poblacions que destaquen per fer una aposta ferma per la cultura com a instrument de cohesió social i de foment econòmic.

Amb aquest reconeixement, es vol promoure des de la Generalitat una descentralització de l’oferta cultural, millorar les comunicacions entre la Generalitat i els agents culturals de tot el territori valencià i garantir l’accés universal a la cultura.

Gandia va ser elegida com a primera CCV per al període 2017/2018. Amb la incorporació de dues distincions, una per a municipis de més de 5.000 habitants i una altra per a aquells de menys de 5.000 habitants, Sagunt i Potries continuen com a CCV amb un seguit d’activitats culturals fins al 25 d’abril de 2019, quan Altea i Vilafranca prendran el relleu.