Domingo, 20 de enero, 2019  |  
Vila-real commemora la Crema amb una important participació i la presència del SEPC, Arran i Endavant Vila-real commemora la Crema amb una important participació i la presència del SEPC, Arran i Endavant

- 14 enero, 2018 -

La Marxa Cívica s’ha celebrat sense incidents i amb els Micalets del Regne de València, Conlloga Muixeranga de Castelló i Dolçainers de Benimaclet Vila-real commemora la Crema amb una important participació i la presència del SEPC, Arran i Endavant

La Marxa Cívica s’ha desenvolupat sense incidents i amb els Micalets del Regne de València, la Conlloga Muixeranga de Castelló i els Dolçainers de Benimaclet

Soumaia Nejjar/Castellón Información

marxa civica18Encara que va ser ahir quan Vila-real commemorava la Crema de la Ciutat, la darrera edició de la Marxa Cívica s’ha celebrat hui amb una pluja que ha donat treva fins al final i de la mà d’Acció Cultural del País Valencià i l’Associació Socarrats amb la col·laboració de la Regidoria de Tradicions i de Normalització Lingüística.

L’acte ha comptat amb la participació dels Micalets del Regne de València, la Conlloga Muixeranga de Castelló i els Dolçainers de Benimaclet, que amb la seua música i els seus espectacles han transportat als assistents l’any 1706. Més d’un centenar de persones han participar ea l’acte i nombrosos curiosos s’han sumat a mesura que s’avançava pels carrers de Vila-real des de la seua Socarrats, situada en el carrer Carles Sarthou, i a través de l’avinguda el Cedre, el carrer de Pere III, major Sant Jaume, la plaça de la Vila, Major Sant Domènech i Lluís Vives, fins a arribar a la Torre Motxa. A més, efectius de la Policia Local han tallat el tràfic i vetllat per la seguretat en tot moment i una furgoneta de la Creu Roja ha donat cobertura preventiva a l’acte.

marxa civica17marxa civica16

 

 

 

 

 

 

 

Han acudit en representació de l’Ajuntament de Vila-real, el regidor d’Economia i segon tinent d’alcalde, Xavi Ochando, el regidor de Normalització Lingüística i Tradicions, Santi Cortells, el regidor de Territori, Emilio Obiol, la regidora de Joventut, Gemma Gil i el regidor d’Agricultura, Josep Pasqual Sancho. A més, s’ha comptat la representació de l’Ajuntament de Xàtiva, concretament la segona tinent d’alcalde, Cristina Suñer.

marxa civica

Vila-real fa 25 anys que commemora de manera oficial la Crema de la Ciutat i la Marxa Cívica aglutina als moviments i grups que volen rememorar aquest succés que va tindre com a conseqüència la mort de 253 vila-realencs a mans de les tropes Borbòniques i el saqueix i incendi de la ciutat i la perduda de drets que va suposar per a Vila-real, com destaquen els organitzadors.

Socarrats ha encapçalat la desfilada i li han seguit Acció Cultural del País Valencià, la Conlloga Muixeranga de Castelló, els Micalets del Regne de València i els Dolçainers de Benimaclet. També han estat presents representants del SEPC Vila-real, Arran La Plana i Endavant Plana Baixa, que han preparat durant tot el dia una programació especial dins de l’efemèride sota el títol ‘De les cendres de la Vila renaix tot un poble’. Durant el recorregut han llançat consignes com ‘Visca la terra lliure’ o ‘Volem la indepedència’ i referències als Països Catalans, el País Valencià i l’anticapitalisme i han portat amb ells la bandera comunista i l’estelada roja. A pesar d’això, la marxa ha transcorregut amb normalitat i ha imperat el bo ambient.

S’han realitzat dues parades, una en l’inici del carrer major Sant Jaume, on la Conlloga Muixeranga de Castelló ha realitzat les seues vistoses figures humanes i els Miquelets del Regne de València han representat el seu espectacle de tirs d’època. A la plaça de la Vila ha tingut lloc la següent parada i per últim la Torre Motxa, on els tirs ha fallat malauradament i les primeres gotes de la pluja començaven a caure. El portador del penó ha sigut Carles Amiguet, persona molt vinculada al món de les tradicions a Vila-real i la presentació dels parlaments ha estat a càrrec de la periodista Beatriz Salas.

marxa civica2Els representants d’ACPV, Toni Royo, Socarrats, Fermín Font, el regidor Santi Cortells i la representant de Xàtiva, Cristina Suñer, han intervingut durant els parlaments i tots han recordat a Pasqual Batalla. Les referències històriques i les implicacions que han fet de la Comunitat el territori que és hui dia han omplit els seus discursos. El concert econòmic ha sigut central també. “Ho vam perdre i encara estem pagant les conseqüències”. Cortells ha criticat el negacionisme històric i ha insistit que és un delicte. Ha retret, de manera subtil, que el President Ximo Puig entregue el premi de la Fundación Broseta a Societat Civil Catalana. Ja quan s’ha donat per finalitzat l’acte i s’ha llevat el faristol de l’Ajuntament, els membres del SEPC Vila-real, Arran La Plana i Endavant Plana Baixa, s’han situat en el lloc on havien tingut lloc els parlaments han pres la paraula. Amb un altaveu propi han donat el seu discurs ple de referències a la independència, el socialisme, l’opressió de l’Estat i el feminisme. “Visca la terra lliure”, han clamat al final.

En definitiva, l’acte ha estat organitzat per Acció Cultural del País Valencià i l’Associació Socarrats amb la col·laboració de l’Ajuntament, que intentat deixar clar des del primer moment que l’adhesió d’altres grups no ha sigut oficial sinó com un participant més.

IMG_2428

marxa civica3

 

 

 

 

 

 

PP i Cs han criticat l’acte

PPCs

Els partits de l’oposició, a pesar de no haver participat en la Marxa, sembla que han estat a l’aguait, ja que a través de les xarxes no han tardat de titllar la manifestació “independentista i pro països catalans” i criticar que els impostos dels vila-realencs es destinen “a associacions que porten estelades”.

 

Google+
Whatsapp Telegram


No hi ha comentaris per el moment

Escriu el primer comentari!

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *