Noticias Castellón
sábado, 20 de abril de 2024 | Última actualización: 22:37

Vila-real commemora el seu 745é aniversari amb una aposta per la música, la literatura, la gastronomia i la multiculturalitat

Tiempo de Lectura: 5 minutos, 53 segundos

Noticias Relacionadas

 

A més de l’homenatge a Jaume I on Enric Portalés llegirà la Carta Pobla, destaquen les jornades de Traducció i Literatura Religiosa i Medieval, Mostra de Cuina Medieval i el Mercat Medieval, la Ruta de la Tapa, l’estrena de l'ópera ‘Bienaventurado Pascual’, les sales permanents del Museu de la Ciutat o la Gala de l’Esport 

Castellón Información/S.N.

Arriba febrer i Vila-real s’endinsa en un dels mesos més especials, a banda dels de la celebració de les seues festes patronals. La Vila commemora els seus orígens i la seua fundació per part del rei Jaume I en 1274 i aquest 745é aniversari ho fa amb una ferma aposta per la música, la literatura, la gastronomia i la multiculturalitat. Diverses regidories com són Cultura, Museus, Tradicions, Normalització Lingüística s’han implicat en el disseny del programa, que compta amb una quinzena d’actes. Els edils de Cultura i Tradicions, Eduardo Pérez i Santi Cortells, han detallat les activitats. “És una programació molt completa i que ens trasllada a la versió de Vila-real més medieval, per tant convidem a veïns de localitat i dels voltants a gaudir de totes les activitats".

festes fundacionals vilaD’aquesta manera, la programació va arrancar el 7 de febrer amb la inauguració de l’exposició ‘Bíblia i Cultura’ de la Societat Bíblica a la Casa dels Mundina, amb més de 150 llengües, que va tindre una molt bon acollida i que va comptar amb representants de totes les confessions, a més lectures d’altres llibres sacres i que continua els dissabtes 16 i 23, amb les jornades Traducció i Literatura Religiosa Medieval, a la Casa dels Mundina, que comptarà amb reconeguts experts com Antoni López Quiles, Emili Casanova Herrero, Care Arronis Llopis, Ramón Ferrer o Ricardo Moraleja Ortega. Pérez ha informat també de la inauguració de l'exposició de pintura de la rusa establerta a Almassora, Krasi Veleva ‘Colorida variedad’, que estarà fins al 23 de febrer a la Casa de l’Oli, els XIX Premis Poble a l’Auditori el divendres passat, que van recaure en Manuel Abella, Núria Chabrera i el CPEE La Panderola, on es va estrenar l’obra ‘Quan Vila-real era poble’ o el lliurament del guardó Socarrat Major 2019 a l’Associació Cívica per la Llengua El Tempir el dissabte.
Un dels actes més solemnes arribarà el diumenge 17, amb l’homenatge al rei Jaume I amb la tradicional concentració d'entitats ciutadanes i autoritats a les 10.15 a l’Ajuntament i la posterior marxa cívica fins al concentració jaume Ijardí de Jaume I, on tindrà lloc la lectura de la Carta Pobla a càrrec del president de la Fundació Caixa Rural Vila-real, Enric Portalés. “És la persona ideal, ja que a banda de ser filòleg amb una notable trajectòria en el món de l'ensenyament -tant a l'IES Francesc Tàrrega, com a l'UJI-, enguany se celebra el centenari de l'entitat que presideix, per la qual cosa aquests factors, units a la seua activitat investigadora, les seues publicacions, tots els reconeixements i premis que ha obtingut al llarg de la seua carrera, juntament amb el seu arrelament a aquesta ciutat, ho fan mereixedor d'aquest encàrrec”, indica Cortells. L'acte d'homenatge estarà conduït per la periodista vila-realenca Soumaia Nejjar, “filla de la primera generació de marroquins que va arribar a Espanya i a la Comunitat Valenciana, amb una àmplia trajectòria -malgrat la seua joventut-, i totalment integrada i implicada en tot allò relacionat amb la cultura i les tradicions de la seua ciutat”. “La seua participació activa en l'acte posa de manifest el que volíem transmetre amb l'exposició Bíblia i cultura: que vivim en una societat multicultural, carregada de respecte i concòrdia”, afirma Cortells.

Després de l'acte d'homenatge, l'activitat es traslladarà a l'Auditori, on a les 12.30 es farà lliurament dels Premis 20 de Febrer, que enguany recauen en l’Asociación Conquistando Escalones, Juan Bautista Llorens Bort, Conchita Català Font i Leandre Adsuara Llorens. “A la vesprada, a les 17.00 hores –s'avança per a no coincidir amb el futbol-, es retrà homenatge a la reina del 2018, Cristina Pesudo, i a les seues dames, Gemma Font, Gloria Manrique, Andrea Ayén i Lydia Estepa”, anuncia Pérez.

El dia 20 coincidint amb la fundació de la ciutat, l'Associació Gastronòmica de Vila-real ofereix, al restaurant Cal Dimoni, la 16a edició de la Mostra de Cuina Medieval, “que s'ha inspirat en el Llibre de Sent Soví, escrit en 1313 a València, un dels receptaris més antics del món i en la qual s’han inspirat altres de diversos racons del Mediterrani”, apunta Cortells.

mercat medieval (3)Dos dies després s'inaugurarà el Mercat Medieval, a les 18.15 hores, que comptarà també enguany amb les banderoles, i estendards amb els escuts de la ciutat i blasons i símbols heràldics dels justícies, a més productes i activitats que transportaran als assistents a l’edat mitjana”.

Tot seguit es farà la presentació oficial de les sales permanents del Museu de la Ciutat Casa de Polo, “que van haver de ser restaurades per l'exposició de l'Escultor Amorós fa un any i ara tornen a incorporar els treballs del Pintor Gimeno Barón, l'Escultor Ortells, el Pintor Gumbau i Francesc Tàrrega”, manifesta Pérez, qui destaca que s'ha aprofitat la intervenció per a “incloure obres dels autors que fins ara no es mostraven”. A l'acte li seguirà, aqueixa mateixa vesprada, a les 20.00 hores, la presentació del llibre de Julián García Candau, titulat ‘Vila-real, memorias i contramemorias’, a la Casa dels Mundina, que fa un relat de la postguerra.

L'agenda continua els dies 23 i 24, amb l'estrena de l'òpera del compositor i Fill Predilecte de Vila-real, Rafael Beltrán Moner, i l'escriptor i historiador Jacinto Heredia, titulada ‘Bienaventurado Pascual’, elaborada expressament per a homenatjar el patró de la ciutat pel 400é aniversari de la beatificació. “Totes dues sessions seran a les 19.30 hores a l'Auditori, on es podrà accedir amb invitació, que s’enviara a entitats i associacions i que també es podrà arreplegar a l’Auditori en els pròxims dies”, assenyala Pérez. La ‘Revista parlada’ Camino, el diumenge 24 i la Gala de l’Esport, el dijous 28, tanquen la programació, en la qual també tindrà cabuda la Ruta de la Tapa, per a impulsar encara més el turisme i les visites.

“Esperem que la societat civil participe i gaudisca de cada acte programat amb molt d'entusiasme i estima per a recordar els nostres orígens, les nostres arrels i els llocs més emblemàtics del nostre nucli històric”, apunten Cortells i Pérez.

Cal destacar també l’activitat didàctica per als escolars de primer i segon cicle de primària, ‘La Fundació de Vila-real i les nostres arrels', amb l’objectiu de donar a conèixer als més menuts els orígens i els llocs més emblemàtics del nucli històric de la ciutat i que es desenvoluparà durant tot el mes.