Noticias Castellón
jueves, 28 de marzo de 2024 | Última actualización: 16:45

L'UJI presenta solucions perquè les energies renovables retornen l'energia elèctrica després d'una apagada

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 50 segundos

Noticias Relacionadas

Actualment, quan es produeix un col·lapse de l'energia elèctrica, el restabliment del subministrament es garanteix amb plantes tèrmiques permanentment enceses

Castellón Información

Investigadors de la Universitat Politècnica de València, pertanyents a l'Institut d'Automàtica i Informàtica Industrial (Institut ai2), i de la Universitat Jaume I de Castelló (UJI) han desenvolupat un sistema que permet que, després d'una apagada, el subministrament elèctric siga restablert gràcies a les energies renovables. L'equip de la UPV el va presentar en la conferència WindEurope Off-shore 2019, celebrada la setmana passada a Copenhaguen.

Actualment, quan es produeix un col·lapse de l'energia elèctrica, en molts països el restabliment del subministrament es garanteix amb plantes tèrmiques que han d'estar permanentment enceses per si es produeix una apagada, encara que no estiguen produint energia. L'alternativa proposada per l'equip del ai2 de la UPV passa per aprofitar tot el potencial dels parcs eòlics marins per a evitar recórrer a les plantes tèrmiques.

El sistema és el resultat dels 20 anys que l'equip d'energies renovables de l'Institut ai2 porta treballant en control d'aerogeneradors en alta mar, especialment a través del projecte europeu H2020 PROMOTioN, on la UPV és l'únic membre espanyol –reuneix un total de 34 socis d'11 països–, i el projecte nacional INTER-WIND-HVDC, desenvolupat en col·laboració amb membres del Grup d'Investigació en Electricitat, Electrònica i Automàtica de la Universitat Jaume I de Castelló.

«El treball de l'equip de l'Institut ai2 contribuirà de manera significativa al fet que centrals tèrmiques amb alta contaminació puguen ser substituïdes per plantes renovables dins dels objectius de decarbonització europeus», destaca Ramón Blasco, coordinador del grup del ai2 que ha desenvolupat aquesta nova tecnologia. A més, l'ús d'aquesta tecnologia renovable reduiria substancialment la durada de les apagades, com el que va tenir lloc, per exemple, el mes de setembre passat, a Tenerife.

Conferència WindEurope Off-shore 2019

El catedràtic del ai2 Ramón Blasco va participar fa uns dies en el panell de serveis auxiliars de grans parcs eòlics marins, celebrat durant el WindEurope Off-shore 2019. L'objectiu de la taula era avançar per a aconseguir que un sistema elèctric amb molt alt percentatge d'energia renovable puga funcionar de manera robusta, incloent sistemes integrats d'emmagatzematge energètic. En aquest marc, l'investigador va presentar els avanços realitzats gràcies al projecte PROMOTioN.

La conferència WindEurope Off-shore 2019 va ser inaugurada pel príncep Federico de Dinamarca i la Directora General d'Energia de la Comissió Europea, Ditte Juul Jørgensen. A més, en el panell sobre serveis auxiliars de parcs eòlics marins van participar també, al costat de l'investigador de la UPV, Daniel Fraile, director de Màrqueting de l'associació eòlica europea (WindEurope), Adrian Timbus, vicepresident de porfolio de negoci de xarxes elèctriques de ABB i Philip Johnson, Director de Serveis de Xarxa de Ørsted.

Durant el WindEurope Offshore 2019, l'associació eòlica europea WindEurope va xifrar en 450GW els objectius de plantes eòliques offshore per a 2050. Aquests objectius estan alineats amb el «Europe Green Deal» de la Comissió Europea. Segons fonts del WindEurope i l'Agència Internacional de l'Energia, «els objectius són ambiciosos, encara que assolibles». Aquests reptes es plantejaven tan sols uns dies abans de l'inici del cim sobre canvi climàtic COP25, que se celebra a Madrid aquests dies.