Noticias Castellón
miércoles, 17 de abril de 2024 | Última actualización: 21:51

La UJI i l'Institut IMedmar-UCV inicien un conveni per estudiar els plàstics en el medi marí

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 3 segundos

Noticias Relacionadas

Aquesta col·laboració té per objecte establir un marc de col·laboració que permetrà la realització d'assajos

Castellón Información

El grup de Polímers i Materials Avançats de la Universitat Jaume I i l'Institut Universitari IMedmar-UCV han formalitzat l'estreta col·laboració que mantenen des de fa temps en tasques d'investigació en el camp de la interacció dels materials plàstics amb el medi ambient marí amb la signatura d'un conveni de col·laboració entre ambdues institucions.

Aquest conveni té per objecte establir un marc de col·laboració que permetrà la realització d'assajos en els quals es podrà avaluar com evolucionen els materials polimèrics en el medi marí per a establir, per exemple, si són biodegradables, en quins terminis i condicions, i si interactuen d'alguna manera amb la resta de flora i fauna marina.

Uji Col·laboració UCV

El grup PIMA és expert en l'estudi i desenvolupament de materials plàstics biodegradables, així com en l'anàlisi de la biodegradació dels plàstics en diferents ambients. D'altra banda, l'Imedmar centra la seua labor en l'estudi de la biologia marina i, concretament, en el medi costaner mediterrani. L'institut Imedmar-UCV disposa d'una instal·lació submarina singular en la qual es poden situar els diferents materials objecte d'estudi amb la finalitat d'analitzar com aquests plàstics van evolucionant amb el pas del temps i com és la seua interacció amb l'ecosistema real.

Aquesta línia d'investigació, liderada per José Gámez i Luis Cabedo a l'UJI, i José Rafael i José Tena des de l'Imedmar-UCV, resulta actualment molt rellevant atès el problema associat als residus dels materials plàstics i com aquests afecten el medi marí. En aquest sentit, des de l'UJI es treballa ja fa anys en el desenvolupament de noves alternatives plàstiques biodegradables amb capacitat de biodegradar-se en el medi ambient per a substituir els materials plàstics convencionals.

La investigació conjunta en el marc del conveni permetrà estudiar com la biodegradació d'aquests nous plàstics té lloc en un medi ambient marí real, quin és el seu mecanisme i quins els seus efectes en l'ecosistema. Així, en l'actualitat ja s'estan analitzant d'aquesta manera, per exemple, els materials nous desenvolupats en el marc del projecte europeu 'Ypack' en el qual l'UJI participa. També es testarà la biodegradació marina real de les màscares FFP2 biodegradables que s'estan desenvolupant en el marc d'un projecte finançat de l'Agència Valenciana d'Investigació liderat pel CSIC i en el qual tots dos centres participen.