Noticias Castellón
jueves, 25 de abril de 2024 | Última actualización: 08:50

Trenco reconeix que els xicotets tresors turístics d'Almassora necessiten promoció per poder sobreviure

Tiempo de Lectura: 4 minutos, 40 segundos

Noticias Relacionadas

L'Oficina de Turisme de la localitat de la Plana Alta fa  vuit anys que està tancada pel poc ús que es va fer d'ella

Tàrsila Beltran/Castellón Información

El carrer Sant Vicent d'Almassora alberga una Oficina de Turisme que va morir fa, segons el regidor de Turisme, Serveis Públics i Platges, Joan Antoni Trenco, vuit anys. Les seues portes, d'un color marró viu, vigilen el cartell d'una 'Tourist Info' que no  atén a cap turista despreocupat. Amb tot, Almassora sí té alguns tresors que guarda i que "cal promocionar", confessa l'edil de turisme. Els ciutadans d'Almassora estan segurs que el seu poble no té gaire interés per als turistes. Amb tot, els carrers d'Almassora gaudeixen dels seus edificis modernistes, de la vila, de restes, encara que molt poques, de la seua muralla medieval,  de l'església barroca de la Nativitat, del Museu del Joguet o del teatre Serra. "Almassora no sols pot tindre potencial, sinó que en té", afirma Marina Chiva, tècnic de turisme mentre també menciona el potencial de la Plaça Major, on es va fer "el primer forn de llenya" i també el raval, "on està la casa del Doctor Castell, d'estil neoclàssic", segueix explicant Chiva.

Almassora - Tambors de Passió (3)

"Almassora és essencialment industrial", manifesta Joan Antoni Trenco, encara que accepta que cal tindre uns serveis turístics, "però no al nivell de Borriana o Benicàssim", afirma. La localitat de la Plana Alta, encara que industrial, sí té certes potencialitats a nivell turístic. La Setmana Santa d'Almassora, aquest últimm any, ha estat marcada amb el distintiu d'interés turístic provincial. Esdeveniments com La Trencada d'hora a mitjanit o bé, les calderes d'Almassora podrien ser un punt en el mapa dels futurs turistes de la província de Castelló. Marina Chiva segueix reafirmant que Almassora té molt de potencial i menciona també la vila, que és "una fundació cristiana del segle XIII".

En aquest sentit, Joan Antoni Trenco té planejat reunir-se amb la diputada provincial de Turisme per tractar d'incloure a Almassora en el circuit de visites guiades planificades per la Diputació. Així doncs, Almassora es convertiria en "visita d'un dia", recalca l'edil. Joan Antoni Trenco demostra especial estima pel Museu del Joguet mentre dibuixa les seues dades de visita: 7 000 persones han visitat el museu procedents de Catalunya o València, "perquè et poses a buscar i hi ha molts pocs museus d'aquesta temàtica", assegura Trenco. Pot ser per la potencialitat del museu, aquest s'hi ha traslladat a la part de dalt del mercat, que l'edil califica 'd'impressionant'. Marina Chiva també posa en valor el turisme gastronòmic d'Almassora: "Almassora, en realitat, pot apostar per molts tipus de turisme, però per exemple tenim el nostre formatge", i segueix: "El formatge d'Almassora té premis d'or, plata i bronze a nivell mundial".

El terme de Santa Quitèria també s'alça imponent, tot i que està una mica descuidat. L'espai compta amb un pont gòtic i amb la seua ermita, testimoni de la pesta negra i hospital de sang durant la Guerra del Francés. Joan Antoni Trenco també assegura que el terme de Santa Quitèria és un potencial que cal promocionar. El tipus de turisme perfecte per a l'edil és un tipus de turisme major, amb infants, "turisme familiar". Per altra banda, la tècnic de turisme també manifesta que és una vertadera llàstima que no es tinga més cura de paratges naturals com és el cas de la desembocadura del Riu Millars, "declarat per la generalitat valenciana i per distintes directives europees com CEPA o el lloc d'interés comunitari". A més a més, també menciona que Almassora comparteix aquestos distintius amb altres municipis que tenen molta més cura dels seus paratges, "com és el cas de Vila-real, que té una via verda", segueix explicant Chiva.

Almassora playa

Els almassorins i almassorines també gaudeixen fora del seu poble i muralles, de la platja, "molt tranquil·la i cómoda", descriu el regidor d'Almassora mentre accepta que no hi ha massa activitat i que "cal més iniciativa privada". Per altra banda, també menciona el jaciment arqueològic del Boverot, "que esperem poder habilitar per a que es visite", manifesta Trenco. El jaciment presenta indicis d'un antic poblat que s'inicia amb l'edat del bronze mitjà. La història també ha marcat aquesta localitat de la Plana i, al segle XIII va rebre el distintiu d'Oficialat, organisme encarregat de gestionar uns quaranta pobles del voltant a nivell eclesiàstic. "L'oficialat pertanyia a l'obispe Tortosa, ja que Almassora fou la seu de la delegació de la Diocésis, encara que actualment està prou degradat l'edifici", lamenta la tècnic de turisme.

Però, l'oficina de turisme de l'edifici groc d'Almassora segueix i seguirà sense obrir: "De moment, no ens hem plantejat reobrir-la, tot depenent de la demanda", ha concretat Joan Antoni Trenco. El motiu pel qual es va tancar? El seu ús era molt escàs, o bé, segons fonts de l'Ajuntament, "falta de personal". Marina Chiva afirma que la quantitat de personal depén de cada municipi i també del que s'hi hagi "negociat al conveni". A l'hora de valorar què falla en la promoció de turisme d'Almassora, Chiva assegura que no es compleixen els objectius: "Un dels objectius de les estratègies de turisme de 2016 era la contractació de més personal, i no s'ha complit: La Tourist Info segueix tancada", i finalitza: "Només obrin la Oficina de Turisme quan hi ha algú de pràctiques i l'han de posar a algún lloc".