Noticias Castellón
viernes, 29 de marzo de 2024 | Última actualización: 14:20

Teatre Fòrum participa en el marc de les I Jornades de Teatre de l'Oprimit a Vila-real

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 52 segundos

Noticias Relacionadas

Castellón Información

L'ermita de la Mare de Déu de Gràcia és l'escenari seleccionat per a les I Jornades de Teatre de l'Oprimit, que es celebren durant aquest cap de setmana a Vila-real amb la participació de companyies teatrals procedents del País Basc, Barcelona, Granada i València i en les quals el teatre es converteix "en una eina amb capacitat per a despertar consciències i poder arribar a transformar la realitat". Així ho va explicar el responsable de Cultura Crítica i director i organitzador del projecte, Marc Escrig, en la presentació de les jornades, juntament amb el regidor de Cultura, Alberto Ibáñez.

Unes jornades en les que que ahir divendres, va tindrer lloc la representació del Teatre Fòrum amb el grup de Dones de Cultura Crítica de la Regidoria de la Dona i la qual va comptar amb l'assistència de la regidora de la Dona, Mònica Alvaro i el regidor de Cultura, Alberto Ibáñez.

Les jornades, gratuïtes i obertes al públic, pretenen ser un fòrum de reflexió i debat en el qual a més de les diferents representacions teatrals també s'han programat xarrades, tallers i conferències "per a la comprensió i recerca de solucions a problemes socials actuals que ens ajudaran a prendre consciència sobre la nostra vida i entendre què hem de fer o podem canviar", assenyala Escrig. En aquesta mateixa línia, Ibáñez destaca "la funció social de la cultura". "La cultura no només ha de ser estètica i oci sinó també compromís social", afirma l'edil, qui avança la intenció que "Vila-real es convertisca en un referent del teatre de l'oprimit a partir d'aquestes primeres jornades".

Entre els objectius de la trobada està donar visibilitat al treball dels tallers de Cultura Crítica portats a terme a la Casa de la Dona i al centre Lluís Alcanyís, de la mà de Serveis Socials i dirigits a col·lectius amb dificultats d'inserció social. Una innovadora iniciativa en la qual el teatre es transforma en una eina terapèutica i d'ajuda al creixement personal.

Un altre dels objectius de les jornades és poder apropar al públic què és i en què consisteix el teatre de l'oprimit. Ser un punt de trobada entre professionals que treballen en l'àmbit social i un lloc de trobada per als professionals del teatre de l'oprimit són també dos dels seus propòsits, "ja que les jornades, en no ser massa habituals, podrien servir per a resoldre dubtes, exposar experiències i expressar opinions que ajuden a solucionar problemes o situacions", apunta Escrig, qui avança que "el propòsit final és poder arribar a, a través del teatre fòrum, on el públic participa activament, a resultats viables que, després d'un treball exhaustiu, puguen arribar a materialitzar-se en propostes a nivell legislatiu".

En ser una trobada en la qual s'espera la participació de gent de fora de Vila-real, els assistents disposaran d'allotjament a l'alberg de l'ermita i també tindran la possibilitat per a menjar allí mateix a preus populars amb productes ecològics i de Km 0 del mercat local dels divendres. També s'habilitarà un autobús des de l'estació de Renfe al Termet per a facilitar els desplaçaments dels participants en un cap de setmana que coincidirà amb la celebració de la Fira del Llibre a Vila-real.