Noticias Castellón
viernes, 29 de marzo de 2024 | Última actualización: 14:20

S’evita una segona venda “especulativa” de l'històric Hostal del Rei de Vila-real pel doble del seu cost fa any i mig

Tiempo de Lectura: 5 minutos, 10 segundos

Noticias Relacionadas

El propietari ha volgut "desfer-se" de l'immoble per 1.130.000 euros, enfront dels 605.000 pagats en el seu moment. La documentació se suma a la causa judicial per a revertir la venda de l'immoble per part de Bankia a un particular en 2017 que ha estat a punt de vendre-la a la Fundació Caixa Castelló que ha desistit de la seua intenció en assabentar-se de la situació

Castellón Información/S.N.

En els últims dies s’han desvelat informacions que asseguraven que l’Ajuntament havia frenat la venda de l’Hostal del Rei, immoble Monument Nacional de Vila-real, a la Fundació Caixa Castelló per 1.130.000 euros, prop del doble del preu que es va pagar en 2017, 605.000 euros. Hui l‘alcalde, José Benlloch, ha comparegut en roda de premsa per a donar compte de la situació d’aquesta joia del patrimoni local que és un dels pocs vestigis de l’època fundacional i on va morir Maria de Lluna, reina d’Aragó.

D’aquesta manera, cal recordar que l'Ajuntament manté un judici demanant a Bankia la reversió de la compra i el propietari actual, José Javier Sánchez, que va adquirir l’edifici a l’entitat financera, ha pretés vendre’l amb un preu més elevat amb motiu de la dinamització econòmica a la ciutat i la revalorització, ja que els baixos hi ha també fa prop d’un any un establiment comercial. L’operació s'ha pogut paralitzar gràcies a l'actuació municipal i de l’alcalde, que ha encapçalat des del primer moment la lluita per a recuperar l’immoble, a pesar les fortes crítiques per part de l’oposició, que veien les campanyes i iniciatives com a un atac i inclús “persecució” cap a un propietari privat. Benlloch va advertir a la Fundació Caixa Castelló de l'existència del litigi i l’ens en assabentar-se, ja que segons el primer edil, no sabien res, va paralitzar el procés. L’Ajuntament, per la seua banda, ha incorporat la informació d'aquest intent de venda pel doble de l'adquisició en poc més d'un any a l'expedient judicial en marxa.

“A Vila-real només tenim tres immobles amb protecció nacional pel seu gran valor patrimonial: la Torre Motxa, la plaça porticada de la Vila i l'Hostal del Rei, que configura a més un element d'enorme valor emocional, ja que és l'únic edifici original dels anys de fundació de la ciutat. Seria una irresponsabilitat que no defensàrem i tractàrem de salvar un patrimoni que era de tots i que en un moment donat, d'esquenes a l'Ajuntament i incomplint la llei, que dóna dret preferencial a l'Administració per a l'adquisició d'espais protegits, es va vendre al millor postor per a fer negoci”, denúncia Benlloch.

Antecedents

L'edifici de l'Hostal del Rei, situat a la plaça porticada de la Vila, va ser declarat Monument Nacional l'any 1974. L'immoble era propietat de Bancaixa, els estatuts fundacionals de la qual, recorda Benlloch, arreplegaven el seu caràcter benèfic i social. “Però el Partit Popular va plomar l'entitat, que finalment va haver de ser intervinguda per l'Estat, derivant en l'actual Bankia, que és un 60% propietat estatal i, per tant, de tots els espanyols”, detalla el primer edil, qui puntualitza que “salvar” l'entitat va tenir un cost per als ciutadans de 13.000 milions d'euros (40.000 milions, el rescat de la banca). “Quan es va tancar l'oficina de Bancaixa que estava situada als baixos de l'hostal, ja ens vam interessar per l'edifici, però la situació econòmica de la ciutat era molt complicada. El que demanàvem és que l'Hostal del Rei no es tractara com a qualsevol solar, perquè és un edifici de gran valor cultural, patrimonial i emotiu per als vila-realencs; i que no es tractara l'Ajuntament, que són tots els ciutadans, com a qualsevol altre postor. En lloc d'açò, el que va haver-hi és un tracte de mala fe i un absolut desconeixement del funcionament de les institucions públiques, citant-nos a acudir un dia i a una hora determinada amb 600.000 euros en la butxaca; cosa que ens sembla intolerable”, lamenta.

Al llarg del 2017 es van produir diversos contactes entre l’entitat bancària i l’Ajuntament perquè la transacció al particular es paralitzara al·legant el dret de subscripció preferent per part del consistori però aquesta es va oposar i l’alcalde va emprendre accions civils i a pesar d’això el 31 de juliol, es va completar la venda, amb l’oposició de l’Ajuntament. Mig any després, en desembre de 2018, es va conèixer l’existència d’un nou contracte en arres del propietari actual i Fundació Caixa Castelló. “De seguida ens vam posar en contacte amb l’ens i el vam posar al dia de la situació, del preu que es va pagar, quasi la meitat del cost actual, que va ser satisfet amb un préstec de la mateixa Bankia, el que és sense dubte un acte d’especulació i un gran prejudici per als interessos generals de la Fundació”, aclareix l’alcalde.

Amb aquests antecedents, l'Ajuntament de Vila-real va interposar el passat 30 de gener la demanda als jutjats, que ha recaigut en el número 5 de Vila-real, sol·licitant l'anul·lació de la compravenda, amb l'objectiu de tornar a la situació inicial i poder reprendre les negociacions perquè siga de nou per a la ciutat i es puga destinar a albergar Tresoreria i Recaptació, actualment situades al carrer Josep Ramón Batalla. “No comprenc com en altres poblacions hi ha hagut una gran unanimitat per a adquirir patrimoni com és el cas de la Caserna de Tetuán a Castelló, el Palau Castelló a Betxí o la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda a l’Alcora o inclús a Vila-real en el passat amb l’adquisició d’imoobles per part de governs de diferents colors des de Carceller, passant per Ayet i finalment Vilanova i actualment PP i Cs tenen com a blanc de les crítiques la compra de patrimoni que és para la ciutat i per als veïns, no per a aquest equip de Govern. Espere que recapaciten i estiguem tots a una per a recuperar el que és nostre”, conclou.