Noticias Castellón
jueves, 25 de abril de 2024 | Última actualización: 08:50

L'IVCR+i rep una menció especial per la investigació prèvia a la restauració de la portada de la basílica de Morella

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 51 segundos

Noticias Relacionadas

El jurat dels Premis Europa Nostra premia el treball de la metodologia d'intervenció en la conservació de la pedra policromada de la portada dels Apòstols

Castellón Información 

El treball d'investigació previ a la restauració que ha realitzat l'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i) en la portada dels Apòstols de la basílica arxiprestal de Morella ha rebut una menció especial del jurat dels Premis Europa Nostra, entitat europea que reconeix i fomenta les millors pràctiques relacionades amb la conservació del patrimoni, la seua gestió, investigació, educació i comunicació.

El jurat dels Premis Unió Europea de Patrimoni Cultural / Premis Europa Nostra 2019, presidit per Etienne Poncelet, en la categoria d'investigació, ha volgut reconéixer el projecte 'Estudis previs i investigació de la metodologia d'intervenció de la portada dels Apòstols de l'església col·legial de Santa Maria la Major de Morella' com un exemple excel·lent d'investigació prèvia en intervenció de conservació de la pedra policromada.

La restauració de la façana dels Apòstols és un projecte de la Generalitat en col·laboració amb l'Ajuntament de Morella i l'Arquebisbat de Tortosa.

La portada dels Apòstols de Morella té una façana policromada gòtica, ampliada en el segle XVI ja en estil renaixentista i és un dels pocs exemples en pedra policromada que queden a Europa. En conseqüència, hi ha una carència de coneixement relacionat amb les metodologies i materials que s'empraven per elaborar-la; és per això que el seu estudi, conservació i difusió han sigut una prioritat en el disseny i desenvolupament del projecte.

El projecte es va dividir en quatre fases: estudi dels materials presents en la façana, tècnica d'execució i estat de conservació; desenvolupament d'un protocol d'intervenció; optimització del protocol d'intervenció mitjançant els ajustos finals 'in situ'; i digitalització 3D i difusió dels estudis previs i del procés intervenció.

Cal destacar l'extensió i l'exhaustivitat dels treballs de cada una de les fases, duts a terme per un equip humà multidisciplinari procedent de diferents institucions nacionals i europees punteres en els seus respectius camps d'investigació en conservació del patrimoni.

Les institucions que han participat en el projecte han sigut entitats de prestigi reconegut en cada una de les seues àrees d'actuació, d'Espanya, Romania i Itàlia.

El consorci liderat per la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana a través de l'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i), compost pel National Institute for Research and Development in Optoelectronics (INOE 2000, Romania) l'Institut Andalús del Patrimoni Històric (IAPH, Espanya), el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC, Espanya), el Departament de Sistemes Físics, Químics i Naturals de la Universitat Pablo de Olavide (UPO, Espanya) i la Conservation Technologies Division of Elengroup (El.En. S.p.A., Itàlia) ha donat lloc a un grup de treball ben equilibrat i interdisciplinari, en què cada institució ha aportat el seu coneixement i la seua experiència, sense els quals no hauria sigut possible el desenvolupament d'aquest projecte.

Tots els premis i mencions especials seran registrats en la publicació dels premis, que s'editarà amb motiu de la cerimònia de lliurament dels Premis del Patrimoni Europeu, que se celebrarà a París el 29 d'octubre d'enguany, i seran difosos a través de la pàgina web i xarxes socials d'Europa Nostra (www.europanostra.org).