Noticias Castellón
jueves, 25 de abril de 2024 | Última actualización: 21:08

200 nouvinguts han participat en els cursos d’integració i alfabetització de l'àrea Cooperació de Vila-real en 2016

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 45 segundos

Noticias Relacionadas

L’any passat el servei va arribar a més de 2.000 persones a través d’accions de sensibilització, com la Fira de la Solidaritat i tallers multiculturals

Castellón Información/Soumaia Nejjar

El regidor de Cooperació i Integració en l’Ajuntament de Vila-real, Álvaro Escorihuela, ha presentat aquest matí el balanç de la memòria de l’àrea que es realitza a través de l’Agència AMICS, i que s’ha reconvertit recentment en l'Oficina d'Atenció a Persones Migrades-Pangea, un servei d’atenció a immigrants i nouvinguts. “Són dies difícils pels tràgics successos ocorreguts a Catalunya, per això creem que és bon moment per a informar de les iniciatives que s’han portat a terme durant 2016 amb aquest grup de població, que a Vila-real representa el 12%, un xifra res desdenyable, per a continuar sent una societat integradora a pesar de tot i garantir les mateixes oportunitats a totes les persones”, ha assenyalat l’edil. Durant 2016, el servei va arribar a més de 2.000 persones a través de diferents accions de sensibilització, com la Fira de la Solidaritat i tallers multiculturals, i a més de 200 persones en els cursos de castellà i tallers d'alfabetització i Escola d’Acollida, a més de l’assessorament per la tramitació de la integració social i l'arrelament, documents d’importància per a la població immigrant. Escorihuela destaca la importància de la Regidoria per a posar en valor la solidaritat de la societat vila-realenca i per afavorir la plena integració de les persones nouvingudes en una societat multicultural.

cursos integració vila-real2 L’edil recorda que el departament es va crear en 2011 amb l’objectiu d'afavorir “el sentiment solidari, integrador i acollidor que caracteritza la ciutat de Vila-real. Fa dècades, la ciutat va rebre persones d’altres punts d’Espanya i avui dia arriben de diferents punts del món”. Per altra banda, l’Agència AMICS va obtindre l’any passat una subvenció de 12.000 euros per part de la Generalitat i compta amb una mediadora intercultural i integradora social. Entre els tallers i cursos que es van impartir que van arribar a les 200 persones, destaquen el de cuina internacional, el d'Integració i Alfabetització, ’Ajudant a Crèixer’ i L’Escola d’Acollida.

cursos integració vila-realPer altra banda, les diferents accions de sensibilització que s’han realitzat com la Fira de la Solidaritat i el Voluntariat al mes d’octubre han comptat amb 39 entitats i ONG participants o els tallers multiculturals en centres escolars com Pasqual Nàcher, Concepció Arenal o Escultor Ortells. També és destacable la celebració del Dia de la Pau o el Dia de la Tolerància i el servei Mediem de Mediació Escolar, creat en 2013, en el que van participar 60 persones l’any passat i ha portat aquesta tècnica pacífica de resolució de conflictes a una quinzena de centres docents de Vila-real.

cursos integració vila-real3 Per altra banda, l’Oficina d'Atenció a Persones Migrades-Pangea, que és un servei municipal, públic i gratuït que s’ocupa de la gestió de la diversitat cultural i la promoció de la convivència, s’encarrega d’assessorar de diversos tràmits relacionats amb l’educació, la sanitat o de tipus municipal. Les Ampes dels col·legis també son part important del servei. Escorihuela ha subratllat el paper d’aquesta oficina en la recuperació de la targeta sanitària per a immigrants després de la “valenta” decisió de la Conselleria de retornar la universalitat a la sanitat pública.

El pròxim curs, la programació de l'oficina OAPMI-Pangea es reforça amb noves iniciatives i tallers, a més d'una imatge renovada que es veurà reflectida en la cartelleria i documentació i amb la qual es pretén donar “un nou impuls” al servei municipal i gratuït d'integració social. A més dels cursos de castellà i acollida, enguany la programació s'incrementa amb un curs de Gestió administrativa online, per a afavorir l'alfabetització digital i l'autonomia de les persones migrades. El curs ha obert ja el termini d'inscripció i s'impartirà del 6 al 29 de setembre. Una altra de les novetats de la campanya és la creació d'un Espai de trobada de dones, amb el qual donar resposta a l'elevat percentatge de dones usuàries del servei, que es desenvoluparà d'octubre a maig. La tramitació d'informes d'arrelament i la mediació intercultural són altres de les comeses de l'oficina, ubicada en el carrer Betxí nº45, que durant 2017-2018 seguirà incidint amb noves accions en la millora de la convivència i la cohesió.