Noticias Castellón
viernes, 29 de marzo de 2024 | Última actualización: 14:20

L'UJI publica una edició limitada del mapa del Regne de València de Creite (1752) en commemoració del 600 aniversari de les Corts

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 15 segundos

Noticias Relacionadas

Castellón Información

La Universitat Jaume I acaba de publicar, en edició limitada a 120 exemplars numerats, el  Mapa del Regne de València de 1752 traçat pel gravador Ernst Ludwig Creite, en commemoració del 600 aniversari de les Corts Valencianes de 1419 que fundaren l'Arxiu Reial de València.

L'obra consta d'una reproducció facsimilar i numerada del mapa de referència, acompanyat d'un estudi del professor de la Universitat Jaume I Vicent Garcia Edo, tot presentat dins d'una carpeta de roba manufacturada artesanalment per a l'ocasió.

Als inicis del segle XVIII, marcats per la Guerra de Successió a la corona espanyola, es va generar una abundant literatura al voltant de tal esdeveniment. Algunes d'aqueixes obres es van publicar ben aviat, i d'altres veurien la llum molts anys després. L'obra titulada 'De bello rustico valentino' de Josep Manuel Miñana (1671-1730), frare trinitari valencià partidari de la causa borbònica, no la va arribar a publicar en vida, però el manuscrit va anar a parar a mans de l'il·lustrat Gregori Mayans que en va propiciar en 1752 l'edició a la ciutat holandesa de la Haia.

L'obra, escrita en llatí, era intel·ligible en ambients culturals de tot Europa, però l'editor, en considerar que la geografia del Regne de València on transcorrien els fets de la narració n'era desconeguda, hi va incorporar un mapa del territori, per a millor comprensió del text. Així, a partir d'un mapa anterior de Cassaus, E. L. Creite va gravar amb soltesa i elegància, en un full de 18,2 cm d'alt per 32,5 cm d'ample, poc més o menys la tercera part de l'obra original. El nou mapa va ubicar 492 pobles i va incloure la menció i el traçat de les principals vies de comunicació, rius, muntanyes, i delimitacions de les governacions del Regne de València.

El llibre de Josep Manuel Miñana que incorpora el 'mapa Creite', és actualment una peça molt rara i difícil d'aconseguir, tot i que fa uns anys, procedent de Suïssa, va ser possible adquirir-ne un magnífic exemplar, encara sense desbarbar, per a la Biblioteca de la Universitat Jaume I, que conté l'exemplar del mapa adjunt de Creite que motiva aquesta reproducció facsímil, amb la qual es pretén contribuir a difondre la seua existència i destacar el lloc tan important que ocupa en el camp de la cartografia històrica valenciana.

Publicacions de la Universitat Jaume I, amb Vicent Garcia Edo, ja ha publicat diverses obres sobre cartografia valenciana, com ara 'Els mapes del Regne de València de Franz J. Reilly, Viena 1791' (carpeta de roba amb mapes facsímils, edició no venal), o  El primer mapa del Reino de Valencia (1568-1574).