Noticias Castellón
jueves, 28 de marzo de 2024 | Última actualización: 12:40

L’oposició es posiciona en bloc en contra del pressupost a Vila-real que ix endavant amb el vot de l’equip de govern 

Tiempo de Lectura: 12 minutos, 11 segundos

Noticias Relacionadas

S'ha aprovat també la plantilla pressupostària de 2020 i els mèrits específics per a cobrir la plaça de secretari municipal

Els comptes que prioritzen el reequilibri, la reducció del deute i la millora de serveis tenen 800.000 euros menys que en 2019, “demostren que hem consignat l'imprescindible per a mantindre els serveis” i garantir el model d'aliança amb la societat i creació d'oportunitats. El PP denuncia que s’ha imposat un pressupost fals, amb més impostos i menys inversions. Cs assegura que "l'increment de l'IBI d'aquest any es destina a pagar el model insostenible de Benlloch”. Compromís denuncia les mancances del document, que no té en compte els problemes dels contribuents

Castellón Información

El ple de l'Ajuntament de Vila-real ha aprovat en sessió extraordinària els comptes municipals de 2020, un pressupost “prudent, responsable i possible” que ascendeix a 47.165.000 euros i que prioritza el reequilibri financer, la reorganització municipal, la reducció del deute i la millora dels serveis públics, sense renunciar a l'aliança amb la societat civil i l'aposta per les persones. El tinent d'alcalde i president de la comissió informativa d'Hisenda, Xus Madrigal, ha defensat un pressupost “de mínims”, inferior al de 2019 en prop de 800.000 euros, “que deixa clar que era necessària la pujada de la contribució per a aconseguir el reequilibri i reduir el deute en deu punts” fins al 59,47%.

Els comptes, que han tirat avant amb el vot a favor de l'equip de govern de PSPV i Unides Podem, i el vot en contra dels partits de l'oposició, concentren gran part de l'esforç econòmic municipal en els serveis públics, l'àrea social i la partida de personal, en la qual es contempla una reorganització municipal per a fer front als nous reptes de l'administració local. Madrigal ha incidit en què el pressupost, que compta amb tots els informes favorables dels tècnics, s'emmarca en una necessària “contenció” després d'haver pagat ja 45 milions d'euros en ‘empastres’ derivats de “l’herència urbanística del PP” i davant una situació encara d'incertesa a causa de l'urbanisme que, tal com apunta la pròpia viceinterventora municipal en el seu informe, se situa en més de 42 milions d'euros.

En aquest sentit, l'alcalde de la ciutat, José Benlloch, ha posat de manifest l'encert del model de ciutat perquè “som capaços de reduir el deute, malgrat els ‘empastres’ de l'urbanisme que tenim sobre la taula i al mateix temps ser una de les ciutats que més redueix la desigualtat i que més ocupació crea”. “Un pressupost amb 800.000 euros menys que en 2019 demostra que hem consignat l'imprescindible i necessari per a mantindre els serveis públics i si l'oposició no ha presentat cap alternativa és la prova que tenen clar que aquest pressupost dóna resposta a les necessitats de Vila-real”, ha considerat el primer edil.

En matèria social, Madrigal ha recalcat que “els serveis socials tindran tots els recursos que siguen necessaris” perquè “en un govern progressista ningú es pot quedar arrere” i ha valorat les diferents subvencions a entitats socials així com el 0,7% del pressupost que es destina a ONG. Un altre dels eixos centrals dels comptes de 2020 seran els serveis públics i la continuïtat del model de col·laboració amb l'empresa local “malgrat les traves a causa de la llei de contractes del PP”. En aquest aspecte, el regidor ha posat en relleu els 2,8 milions que es destinen al manteniment de parcs, jardins, enllumenat i vies públiques, “als quals se sumen prop de 5 milions dels contractes de neteja viària i tractament de residus, dels quals 2,1 milions són només per als fems”.

Les partides d'esports també creixen, concretament un 11%, fins a arribar als 3,6 milions per a continuar apostant per la marca de Ciutat de la Salut i l'Esport i fer front a l'obertura de noves instal·lacions esportives com el nou pavelló Campió Llorens o la piscina d’Aquasalut i garantir el manteniment de tots els espais esportius, “amb un total de 76.000 metres quadrats dedicats a l'esport, enfront dels 50.000 metres quadrats que hi havia en 2011”, tal com ha explicat l'edil. Madrigal també ha repassat els 450.000 euros per a garantir el contracte del servei d'autobús urbà gratuït i sobretot ha incidit en els capítols 4 i 7 del pressupost que destinen “més de 3 milions d'euros a l'aliança amb la societat civil a través de convenis”.

Quant a les inversions, ha reconegut que en un any de contenció s'han hagut de reduir a mínims, amb un total de 548.000 euros, entre els quals s'inclouen 125.000 euros per a renovar el servei de lloguer de bicicletes Bicivila’t, 99.000 euros per a la construcció de nous nínxols en el cementeri o 126.000 euros per a càmeres de seguretat, senyalística i nous vehicles de la Policia Local. “Ens agradaria poder invertir més, però ja tenim 18 milions d'euros en projectes en marxa finançats per altres administracions i som conscients que reduir enguany el deute ens permetrà afrontar nous projectes en anys esdevenidors”.

L’oposoció en bloc s’ha posicionat en contra dels comptes. Partits com Cs o Compromís han assegurat que despesas com la de publicitat duermen de reduir-se. La formació taronja ha assegurat que serveis com el bus urbà no són sostenibles en un mitja termini. “Hauria de pagar-se una quantia encara que siga simbòlica”, ha assenyalat Domingo Vicent. Per la seua banda, la coalición nacionalista ha lamentat el nombre de locals llogats infrautilitzats i també l’abandó a nivell patrimonial.  Per la seua banda, el PP ha asegurar que la gestió dels comptes és molt deficient i acusat l’alcalde d’assumir la Regidoria d’Hisenda, no per a millorar-la,”sino per a intentar tapar la seua mala gestió”.                                 

El PP denuncia que s’ha imposat un pressupost fals, amb més impostos i menys inversions 

L'alcalde Benlloch ha consumat hui l'aprovació d'un nou pressupost en contra de la localitat de Vila-real. Uns comptes que han sigut imposades pel PSOE i que han sigut qualificades pel Partit Popular com a “falses, irreals i en contra dels interessos de la localitat”.

El portaveu del PP en la localitat, Héctor Folgado, ha manifestat que “de nou el pressupost implica mentides i pujades d'impostos en contra dels veïns”.

El pressupost per a 2020 contempla una nova pujada de l'IBI i “per a això utilitzen diferents mentides que el propi pressupost desmenteix”, ha lamentat Folgado.

Per al PP, a més, un pressupost en contra dels veïns ja que “no contempla nous projectes, ni resol tot el que tenen pendent” amb la societat de Vila-real. El portaveu popular ha advertit que l'equip de govern continua devent diners a les associacions de veïns, a les ONG… “Tots els anys advertim d'aquests problemes i segueixen sense resoldre'ls”.

Héctor Folgado ha manifestat també que l'alcalde s'ha convertit en un especialista a perdre les ajudes per a la localitat i ha exemplificat no sols amb la pèrdua de més de 7 milions dels Fons Feder, sinó també la pèrdua d'ajudes de la Diputació o de la Generalitat.

El PP ha presentat diverses propostes en favor de Vila-real però han sigut rebutjades per l'alcalde i el seu equip de govern a loq ue Folgado ha advertit que “de nou no sols falla en el contingut, sinó en les formes”.

Compromís: "El Ple ha servit per a posar de manifest les mancances del document, que no té en compte els problemes dels contribuents i les necessitats de la ciutat"

 El Grup Municipal de Compromís per Vila-real ha votat en contra del pressupost municipal per a l'actual exercici 2020. El Ple ha servit per a posar de manifest les mancances del document, que no té en compte els problemes dels contribuents i les necessitats de la ciutat, tal com ha deixat palesa el portaveu adjunt de la formació, Santi Cortells.

“Des de Compromís sempre hem treballat per a millorar la realitat de la nostra ciutat i procurem estar a la disposició dels veïns, per la qual cosa ens haguera agradat veure uns comptes que resolguen els problemes de Vila-real”, indica, “però no sols parlem de números, sinó de la concepció ideològica que es desprén del document presentat per l'equip de govern”.

Des de Compromís denuncien que la perspectiva de gènere és inexistent en els pressupostos i destaquen nombroses mancances, com el “oblit” dels de Benlloch d'incloure la rehabilitació de l'Escola d'Adults.

Els arrendaments, massa extensos en el temps, quan haurien de ser una solució provisional, és un altre dels punts amb els quals Compromís discrepa, ja que es destinen més de 700.000 euros, al mateix temps que recorda que hi ha edificis infrautilitzats, com el Viver d'empreses.

També es té en compte l'oblit respecte a la conservació del patrimoni de tots, amb tan sols 31.000 euros, “mentre que per a la restauració d'una porta d'un edifici privat sense valor patrimonial s'han destinat 6.000 euros recentment”. “Mentrestant, el nostre patrimoni, cada dia està més deteriorat, com es pot comprovar si observem el llenç de muralla al costat de l'Arxiu, la Alqueria dels Frares i altres elements que, de seguir sota les polítiques dels socialistes, acabaran molt malament”, expliquen i recorden que “continuem esperant el pressupost per a convertir l'alqueria del Carme en un centre sociocultural, tal com anuncia el PSOE en el seu programa electoral”.

En aquest sentit, des de Compromís també lamenten que es destine quasi un milió d'euros en propaganda. “És necessari promocionar la nostra ciutat, però la insuportable pressió fiscal de PSOE i Podemos, augmentada recentment amb la pujada de l'IBI, converteixen aquesta xifra en una obscenitat”, destaquen i posen de manifest la necessitat de donar preferència als mitjans que tinguen un clar arrelament local.

Així mateix, Compromís denuncia que l'apartat dedicat a la transparència és “veritablement transparent, perquè li dediquen exactament 10 euros, la qual cosa contrasta bastant amb el programa electoral de Podemos, que suposadament prioritza la transparència i accessibilitat en els contractes públics de l'Ajuntament”. “Transparència i accessibilitat que no sol ser així ni per als propis regidors de l'equip de govern, com ja vam poder comprovar en el seu moment”, denuncien.

A més, critiquen que es destinen únicament 300.000 euros a emergències socials –una tercera part del pressupost de propaganda- i que les subvencions de Normalització Lingüística hagen disminuït, encara que celebren que el PSOE hi haja l'haja admés i s'haja compromés a corregir-lo.

Un altre dels punts que criden l'atenció és el de ‘Altres serveis culturals’, amb “associacions que no cobren pràcticament res i altres grans quantitats, sense que conste el criteri que se segueix en el repartiment que, per cert, algunes encara no han arribat a cobrar des de fa temps”.

D'altra banda, “no entenem per què no s'inclou una previsió de despeses per les famoses sentències urbanístiques del PP, ja que si es tinguera en compte alguna quantitat, per simbòlica que fora, es podrien pagar algunes sorpreses inesperades i així evitar els interessos que es desprenen a posteriori”, afirmen i lamenten la improvisació amb la qual es treballa.

En l'apartat d'ingressos crida l'atenció que l'Ajuntament encara té pendents de cobrament 25 milions d'euros des dels anys 90 i “no es veu cap previsió de comptar amb un assessorament jurídic que ajude a fer efectiva aquesta quantitat”. A aquests apartats se sumen el dèficit en energia verda, “quan a Iberdrola se li paguen 1,5 milions en l'enllumenat públic” i el trasllat de l'Escola Oficial d'Idiomes, que “brilla per la seua absència, per la qual cosa entenem que no hi haurà cap moviment”.

“És només un resum de tot allò que no hem vist correcte i que es podria afegir als pressupostos, que podrien reequilibrar-se d'una altra manera, tenint en compte les necessitats de la ciutat, alguna cosa que no ha fet l'equip de govern format per PSOE i Podemos”, conclouen.

El portaveu de Ciutadans (Cs) a l'Ajuntament de Vila-real, Domingo Vicent, ha explicat que "Cs ha votat en contra presupuestos 20200117d'uns pressupostos que continuen disparant la despesa i que, a més pugen els impostos per tercera vegada en cinc anys". "La memòria d'alcaldia deixa clar que no sols hi ha un problema urbanístic sinó també un problema amb la despesa que augmenta 2'6 milions, curiosament, la mateixa xifra que es recapta amb aquesta nova pujada de la Contribució. És a dir, els vila-realencs cada any que passa estan pagant més per a sostindre el model insostenible de Benlloch". "Un model basat en la propaganda, en la compra d'edificis deficitaris, en els contractes a dit, en el retard en el pagament de factures, en el repartiment d'ajudes amb insuficient transparència o en la pèrdua de subvencions".

Així, per al regidor "en lloc de ser coherents amb el seu discurs victimista sobre la salut de les arques municipals i contindre la despesa, es dediquen a pujar-lo sense frens". "Prova d'això són els 18'5 milions d'euros en préstecs des de l'arribada del PSPV al poder fa tres legislatures, préstecs que, per cert, encara ni tan sols s'han començat a amortitzar", ha defensat el regidor. Per tant, "amb aquests números a la mà es demostra que l'herència rebuda és només una excusa", ha postil·lat l'edil.

El Ple ha aprovat amb el vot a favor de l'equip de govern i l'abstenció de l'oposició, la plantilla pressupostària de 2020 

D'altra banda, el Ple ha aprovat, amb el vot a favor de l'equip de govern i l'abstenció de l'oposició, la plantilla pressupostària de 2020, que contempla la reorganització municipal reforçant la plantilla amb perfils tècnics que donen seguretat jurídica i permeten afrontar els reptes de l'administració electrònica, tal com ha explicat el regidor de Personal, Álvaro Escorihuela. Així, es creen dotze noves places de caràcter tècnic amortitzant d'altres vacants, la majoria per jubilació, i així mateix es contemplen altres 4 places per a poder obrir les instal·lacions esportives del Campió Llorens i Aquasalut. 

Finalment en la sessió s'ha aprovat, amb els vots a favor de PSPV, Unides Podem i Compromís, i l'abstenció de la resta de partits, els mèrits específics per a cobrir la plaça de secretari/a municipal, en els quals es preval l'especialització en urbanisme i el requisit lingüístic. Cs ha lamentat que siga un requisit i no un mèrit.