Noticias Castellón
viernes, 19 de abril de 2024 | Última actualización: 17:03

La importància de principis i valors

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 3 segundos

Noticias Relacionadas

Adrián Sorribes. Primer teniente de alcalde del Ayuntamiento de Nules.

 

La ciència política porta temps observant i analitzant els processos democràtics de participació per vore els seus defectes i fer propostes de millora. Però lo primer es que tota norma de participació te el mateix punt dèbil: la fortalesa recau en la amplia participació i participar comporta la responsabilitat de la decisió.

Un dels casos mes recurrents per explicar aquest fet es dona a Califòrnia, als Estats Units. Encara que pensem que els referèndums, la participació directa de la ciutadania o les consultes veïnals son alguna cosa nova, a Califòrnia porten cent anys amb aquesta formula. Allà cap el 1900, molts californians estaven molestos amb el govern, ja que donava mes importància a dictar lleis per a les empreses del ferrocarril que per a la resta dels votants a qui suposava representar. Els californians per fer front a aquesta situació modificaren la seva constitució per poder fer lleis que es votaren directament per la ciutadania, sense la participació del congres estatal (es a dir sense politics).
Podríem afirmar que es va millorar el sistema per evitar que les empreses dominaren a politics corruptes per aconseguir favors. Però va funcionar??

En un procés obert qualsevol persona pot participar i evidentment els empresaris també i no deixaren passar aquesta oportunitat per tornar a dominar el procés de participació. Amb els diners necessaris es poden muntar campanyes de recolzament a proposicions de lleis, replegar les signatures necessàries i evidentment fer publicitat a favor d’aquestes propostes.

Però la ciutadania votarà a favor propostes contraries als seus interessos generals? Ací entra la retòrica i la facilitat per enganyar i que cadascú signe amb el seu vot un pacte amb el dimoni.

Cap solució per al sistema democràtic tindrà futur si no te com a base uns fonaments de principis i valors arrelats a la societat. Cap reforma es infalible si la societat a part de exigir els seus drets també es compromet amb la obligació de sostindre el sistema democràtic.

El nostre sistema democràtic esta fallant, però el canvi no tan sols deu ser de la norma que el regula sinó també del paradigma que l’acompanya. O ens comprometem en la democràcia i en traure de la política als elements que la desestabilitzen o novament passarem a canviar-ho tot per a seguir igual.