martes, 19 de enero, 2021  |  
La biblioteca de Vila-real comptabilitzarà el servei d’atenció primària de Torrehermosa i l’Escola d’Adults el primer any  La biblioteca de Vila-real comptabilitzarà el servei d’atenció primària de Torrehermosa i l’Escola d’Adults el primer any 

- 24 noviembre, 2020 -

Es demanarà la delegació de competències en el projecte sanitari i el Ple aprova modificar el PGOU desenvolupament d'habitatges del PAI Madrigal La biblioteca de Vila-real comptabilitzarà el servei d’atenció primària de Torrehermosa i l’Escola d’Adults el primer any 

Vila-real demanarà la delegació de competències en el projecte sanitari. El Ple aprova per unanimitat la modificació del PGOU que facilita el desenvolupament d’habitatges en la zona del Madrigal i la sessió eleva les peticions al Govern central i la Generalitat per als pressupostos de 2021 amb dues declaracions institucionals en les quals s’inclouen les reivindicacions històriques i ajudes als sectors afectats per la covid-19, a més de declarar els dos festius de 2021

Castellón Información/S.N.

Vila-real s’apropa al final de l’exercici i celebra el seu penúltim ple municipal. La sessió, que s’ha allargat fins a les 16.00 de la vesprada i on s’han debatut diversos punts, ha tingut com a tònica inicial la unanimitat, també ha tingut espai per a les critiques, sobretot cap a Compromís, als quals s’ha acusat de voler acaparar el protagonisme. Com a punts més destacats, l’aprovació per unanimitat la modificació del PGOU que facilita el desenvolupament d’habitatges en la zona del Madrigal i peticions al Govern central i la Generalitat per als pressupostos de 2021 amb dues declaracions institucionals en les quals s’inclouen les reivindicacions històriques i ajudes als sectors afectats per la covid-19.

La proposta inicial ha vinugt de la mà de la Regidoria d’Agricultura, Sostenibilitat i Medi Ambient i  ha tirat avant amb el vot favorable de tots els partits, a excepció de Vox, que s’ha abstingut. José Ramón Ventura Chalmeta, per a l’adhesió de la ciutat al Pacte d’Alcaldes pel Clima i l’Energia durant els pròxims cinc anys, amb la finalitat de poder optar a les ajudes de la Generalitat Valenciana als ajuntaments per a potenciar projectes de lluita contra el canvi climàtic.

Altre punt destacat, i que s’ha aprovat per unanimitat, és la modificació del contracte de concessió de l’aparcament de la plaça Major per a facilitar 30 minuts d’aparcament gratuït de 8 a 15 hores de dilluns a dissabte.Per a això, l’Ajuntament estableix una compensació anual de 97.000 euros més IVA a l’empresa concessionària, l’equivalent a 130.000 tiquets de mitja hora d’aparcament gratuït. La proposta ha sigut aprovada per unanimitat de tots els grups polítics.

Modificació del PGOU que facilita el desenvolupament d’habitatges en la zona del Madrigal 

Amb el vot favorable de tots el grups, s’ha aprovat la modificació dels articles  234.1 i 2, 236 i 236 bis de les normes urbanístiques del Pla General d’Ordenació Urbana amb la finalitat d’ampliar les possibilitats que en l’actualitat existeixen a l’hora de desenvolupar habitatges unifamiliars en la zona del Madrigal. El regidor de Territori, Emilio M. Obiol, ha recordat que la tramitació d’aquestes modificacions es va iniciar al maig de 2019 amb la voluntat de “agilitar i donar solució a algunes problemàtiques que complicaven el desenvolupament residencial en aquesta zona arran de l’aprovació del PAI”.

Una vegada superats els tràmits ambientals i amb els informes favorables de les administracions i òrgans competents, el Ple ha donat hui llum verda a aquestes modificacions que es concreten en mesures com: la reducció de la longitud mínima de façana principal de 15 a 9 metres; en les actuacions conjuntes en parcel·les amb una superfície superior als 700 metres quadrats en les quals caben diverses edificacions no serà necessari edificar tots els habitatges al mateix temps sinó que es podran construir de manera successiva; així mateix, tal com ha detallat Obiol, també se solucionen dificultats per a materialitzar l’aprofitament urbanístic en parcel·les amb circumstàncies especials. Els canvis aprovats en el Pla General permetran també que, en les actuacions conjuntes, els espais comuns i jardins es puguen destinar a aparcament i també es podran contemplar vials interiors de caràcter privat.

Per altra banda, s’han aprovat com a festivitats locals dins del calendari laboral de 2021,els dies 17 de maig, festivitat del patró Sant Pasqual, i el 12 d’abril, dilluns de Sant Vicent,  canvi de la festivitat de Sant Esteve que caurà en 2021 en diumenge.

Cs ha elevat una proposta per a la millora de la qualitat assistencial en Atenció Primària en la Comunitat Valenciana i han votat tots a favor menys Compromís.

La coalició al seu torn ha elevat una moció que ha provocat certa controvèrsia i és l’habilitació al cementeri d’espais per a altres confessions. El regidor de Compromís, Santi Cortells, ha explicat que la mort està més present que mai i que s’ha discutit molt sobre el dret a la mort a una mort digna.Tots els partits han votat que no i Cs s’ha abstingut a la moció per a adaptar el campsant a la multi confessionalitat. Tots els partits, inclós Vox, han insistit en que la CE dota d’aconfessionalitat a espais civils com a aques i han acusat a la formació d’alçar murs i crear guetos. Cs ha assegurat que no és moment de debatir aquest tipus de qüestions i que no hi ha possibilitats econòmiques o d’espai per a donar resposta a la petició. Des del PP, Gema Ferreres, ha manifestat que “els musulmans no deixen a les dones acudir als soterraments i posen els cossos directament en terra, sense ataud, el que xoca amb les mesures higièniques i sanitàries”. I la regidora de l’àrea, Rosario Royo, ha assegurat que en el cementeri de Vila-real ha atès a totes les persones amb independència de la seua religió

Compromís ha elevat altra proposta per a l’eliminació de la violència contra les donesque ha sigut desestimada. Els grups polítics han al·legat que ja el mes passat es va presentat una proposta similar i han acusat a la coalició  d’anar pel seu compte i voler tindre protagonisme.

Vox ha presentat una proposta per a ladistribució de mascaretes de forma gratuïtaque també ha sigut tombada,amb el vot desfavorable de totes les formacions i l’abstenció de Cs.

El PP demana paralitzar la “injusta” Llei Celaá

El Partit Popular de Vila-real ha aconseguit que el ple municipal “defense la llibertat educativai que les famílies de la localitat puguen continuar triant l’educació que volen per als seus fills. La moció que ha presentat el PP ha sigut aprovada malgrat l’abstenció del PSOE i la negativa de Compromís i Podem”.

Tal com ha explicat l’edil del PP, Adrián Casabó, “malgrat que alguns es posen de perfil davant els atacs del Govern, des del Partit Popular defensem alt i clar la llibertat de les famílies de Vila-real per a triar centre educatiu, el model que volen per als seus fills, la defensa del castellà i el valencià, i, sobretot, la defensa de l’educació especial”.

Des del PP consideren que “hem de demanar clarament al Govern que no pot atropellar els drets dels espanyols per a imposar una ideologia a través de l’educació”. Casabó ha recordat que “volem un futur millor per a l’educació, una excel·lència per a la comunitat educativa i per als alumnes” i “sobretot defensar la llibertat”, al mateix temps que ha recordat que la llei impulsada pel PSOE no recull cap de les necessitats que té la comunitat educativa.

En un altre ordre de coses, el PP ha lamentat que l’equip de govern haja tombat la proposta popular a favor dels autònoms. “És una mala notícia que el PSOE no haja volgut donar suport a la posada en marxa d’un paquet de mesures a favor dels autònoms, amb rebaixes d’impostos i incentius fiscals”, lamenta Casabó qui critica que “el Govern aprofite la pandèmia per a pujar la taxa d’autònoms i per a augmentar la recaptació”.

En aquest punt del ple, l’alcalde de la ciutat, José Benlloch, ha manifestat que comparteix aspectes de la llei Celaá altres no. “Volem consem, no estem d’acord amb com s’ha tramitat la llei, és un moment complicat, i és necessari diàleg, moderació i mediació. Vull llançar un missatge de tranquil·litat als centres concertats i garantir que el seu projecte va a continuar.

Compromís ha elevat altra moció per la memòria democràtica i per a esborrar els carrers de la ciutat el nom Aviador Franco. La proposta ha sigut desestimada i la majoria de grups han criticat que la proposta perquè el carrer passe a anomenar-se Pacual Cabrera sense haver-ho portat a la taula d’honors de la localitat. “Es un deshonor per al que va ser alcalde de Vila-real que diguem no a la proposta, però no s’han fet els pasos que corresponen. A més, han tingut temps suficient i capacitat per a fer-ho, han estat en el Govern de Vila-real durant vint anys i en la darrera legislatura, emparats per dues lleis de memòria històrica”, ha indicat Héctor Folgado.

Per altra banda, la moció de Compromís per a la millora del procés de concessió de les beques de Ministeri sí que ha comptat amb el recolzament dels grups municipals. I una altra proposta, presentada durant els darrers dies, de suport al poble sahrauí, també ha rebut suport, però en la mateixa línia que en les ocasions anteriors, els grups han recriminat que haja presentat la proposta en solitari, ja que Vila-real és exemple del suport al poble sahrauí i sempre hi ha hagut una relació especial amb la causa.

D’altra banda, la sessió plenària també ha donat llum verda a dues declaracions institucionals en les quals es reclameninversions en el municipi per a la seua inclusió en els Pressupostos Generals de l’Estat i els Pressupostos de la GeneralitatValenciana per a 2021. A més de les reivindicacions històriques de projectes per a la ciutat, els grups polítics també sol·liciten a totes dues administracions ajudes per als sectors productius, empreses i autònoms que no puguen treballar a causa de les mesures sanitàries de la covid-19 i als sectors que han tingut pèrdues per la pandèmia.

Tots els partits han secundat també la concessió de la Medalla d’Or de la Ciutat a l’Associació de Filles de Maria del Rosari, la Congregació de Filles de Maria Inmaculada i la Comunitat de Regantsde Vila-real. El lliurament dels honors es materialitzarà amb un acte institucional el diumenge 20 de desembre.

Precs i preguntes

En el torn de precs i preguntes, en primer lloc la regidora Balma Llanola la preguntat per la compra d’un solar en 2019 entre el plaça de sant ferrar, el carrer de Sant Blai i el Barranquet per a ampliar la zona ajardinada. El regidor de Serveis Públics, Francisco Valverde, han explicat que es pretén esponjar aquesta zona urbana, per a passar a tindre 600 metres quadrats destinats a l’oci dels menuts. “Hem remodelat catorze parcs i jardins anant molt justets de recursos i esperem poder en 2021 escometre aquest obra que en 2020 no ha sigut possible”.

Balma Llansola també ha preguntat per la iniciativa anunciada en 2017 per a la millora del pont del Termet amb 190.000 euros, en la qual es plantejava demanar diners a la Diputació de Castelló. Emilio Obiol ha assegurat que la proposta va ser traslladada a Almassora i no va rebre la resposta desitjada. Ha afirmat que com és un territori en terra de ningú, la Diputació no té una posició clara al respecte. “Continuarem treballant per un projecte que és nostre i esperem que en 2021 siga realitat”.

 

Santi Cortells ha preguntat pel canvi que suposarà per als serveis que es presten hui dia a la biblioteca municipal del carrer Solades quan l’ambulatori de Torrehermosa es trasllade ací i l’alcalde, José Benlloch, ha estat l’encarregat de contestar a la qüestió. “S’està treballant  en el projecte, hem contractat un tècnic perquè faça un estudi del trasllat dels serveis a la BUC. La meua intenció és que n’hi haja metges treballant en 2021 i anem a cedir les tres plantes de l’edifici, 1.500 metres quadrats. La primera fase se centrarà en la planta baixa i es farà una adequació que permeta ubicar els serveis de Pediatria i atenció primària, la biblioteca passarà a la Buc i en 2022, es continurà amb el pis segon i tercer, i buscarem una solució amb l’EPA. La meua intenció és reunir-me amb el conseller Vicent Marzà per a traslladar-li la llarga agenda d’actuacions pendents a la ciutat, entre elles l’Escola d’Adults i li oferirem alguna proposta en aquest sentit. El que tenim clar és que no anem a donar més espais. Hem cedit el centre Maria de Lluna, l’antiga estacioneta de la Panderola per Creu Roja i el centre d’educació especial i necessitem un edifici nou per a l’EOI, un nou Escultor Ortells i anem a reivindicar i canviar el xip, necessitem espais i no podem seguir cedint”. L’alcalde ha anunciat que la intenció és per tant comptabilitzar els dos serveis, atenció primària i EPA durant el primer any, i que es vol fer un trasllat de competències. “Sanitat posarà els diners i nosaltres ens ocuparem del projecte i de tot el procés de licitació i adjudicació i supervisió, una mena de Pla Edificant, però adaptat a aquest cas”, ha explicat.

Héctor Folgado ha preguntat a l’alcalde sobre repunt de les últimes setmanes dels casos de la Covid-19 i José Benlloch ha reconegut l’increment exponencial que s’ha produït en les dues ultimes dues setmanes, encara que ha apuntat que a Vila-real es partia d’uns nivells d’incidència més baixos que a altres ciutats de la província. “Hi ha dos criteris a l’hora d’aplicar restriccions, el nombre de contagis i la pressió hospitalària. En el segon cas podem dir que s’ha invertit la situació sanitària, la majoria dels contagis corresponen a gent jove o de mitjana edati les hospitalitzacions són menors que en la fase més dura de la pandèmia, ja que molts dels afectats són asimptomàtics i passen el virus a casa”, ha explicat.

Per altra banda, també s’ha referit als brots i ha assegurat que en els focus laborals com l’últim que va notificar-se el passat dijous amb una vintena d’afectats, menys de la meitat dels treballadors eren de Vila-real, però en ser una empresa local es contaven com si foren de Vila-real. “De moment no haurem de prendre decisions massa estrictes, i si fora necessari, es posaria en marxa l’Hospital de campanya al CTE. Jo estic a disposició de les autoritats sanitàries i no m’han traslladat cap canvi o restricció”, ha afegit.

Benllochtambé ha apuntat que prop del 80% dels contagis es produeixen en l’àmbit familiar o social. “No tenim cap indici que en els actes socials i culturals es produeixen contagis. De moment, continuarem apostant pel dinamisme amb responsabilitat i prudència i si se’m recomana des de les autoritats pertinents intentaríem evitar activitats municipals, però no ens consta cap focus en aquests espais; aleshores amb les dates actuals i si continuem amb les mesures de seguretat, no veig la situació amb preocupació”, ha manifestat.

Google+
Whatsapp Telegram