Viernes, 29 de mayo, 2020  |  
Martí en defensa d’un nou model de ruralitat en l’inauguració de les Jornades Culturals de la Plana de l’Arc Martí en defensa d’un nou model de ruralitat en l’inauguració de les Jornades Culturals de la Plana de l’Arc

- 18 octubre, 2019 -

Les jornades tenen com a objectiu aprofundir en els llaços d'unió entre els municipis que integren aquest espai geogràfic Martí en defensa d’un nou model de ruralitat en l’inauguració de les Jornades Culturals de la Plana de l’Arc

Amb un ampli programa d’activitats, les jornades tenen com a objectiu aprofundir en els llaços d’unió entre els municipis que integren aquest espai geogràfic

Castellón Información

El president de la Diputació, José Martí, ha assistit a Vall d’Alba a la inauguració de les XXIV Jornades Culturals de la Plana de l’Arc, on ha defensat la necessitat de “transitar cap a una nova ruralitat vinculada amb el benestar i la salut, que ha de servir per a generar activitat econòmica i desenvolupar projectes vitals en els nostres municipis d’interior”.

Una nova ruralitat “que necessita de la complicitat tecnològica i la superació de la bretxa digital que pateixen els nostres pobles”. “És”, ha dit, “un repte al qual les diferents administracions públiques hem de fer front de manera conjunta i coordinada per a atraure noves formes de negoci que amb una idònia connexió a la xarxa també es poden gestionar des de l’àmbit rural, on, probablement, la càrrega impositiva a la qual han de fer front aquests emprenedors és menor que en zones urbanes”. Les connexió a internet d’alta velocitat “igualment resulta imprescindible per als pobles que disposen de polígons industrials”.

José Martí ha parlat també de “la necessitat de comptar amb unes bones comunicacions terrestres, com les que afortunadament té Vall d’Alba” i de “la conveniència de crear sinergies amb el sector turístic vinculat a la costa”. Sobre aquest tema, ha agregat que “si fem les coses bé, si promocionem amb encert la riquesa cultural, patrimonial i mediambiental de la nostra província, aconseguirem que els turistes facen escapades als pobles d’interior”.

José Martí, Diputació, nou model de ruralitat, UJI,  Jornades Culturals de la Plana de l'Arc

Una altra de les apostes que defensa el president és la del turisme gastronòmic. “Hem d’aconseguir que moltes de les persones que vénen a Castelló gaudisquen de les excel·lències que contenen les cartes dels restaurants de Vall d’Alba i de molts altres municipis de la província, en els quals menjar resulta un autèntic plaer”.

Martí ha reconegut la importància de les Jornades Culturals de la Plana de l’Arc, “que es van començar a realitzar en la dècada dels anys 90 del segle passat, quan el problema de la despoblació i de la falta d’oportunitats en el món rural encara no formava part de les agendes”. Sobre aquest tema, ha assenyalat que “hui tothom identifica amb claredat conceptes com el de ‘l’Espanya buidada’ i el seu significat, però per a arribar a aquest estadi ha sigut necessari l’empenta de moltes moltes persones i entitats, i d’iniciatives similars a les Jornades Culturals de la Plana de l’Arc”.

La Vall d’Alba es convertirà aquest cap de setmana en la seu d’aquestes jornades per al que s’ha desenvolupat un ampli programa d’activitats lúdiques i culturals que tenen com a objectiu aprofundir en els llaços d’unió entre els municipis que integren aquest espai geogràfic amb característiques comunes i identitat pròpia. Del 18 al 20 d’octubre, se succeiran conferències, presentacions, debats, visites i activitats que van aprofundir en les arrels dels veïns de la Plana de l’Arc.

Una mostra gastronòmica a càrrec dels restaurants del municipi, la presentació de l’obra ‘Paraules, la parla de la Vall d’Alba’, l’exposició ‘Arrels, mirades pròximes’, la retrospectiva fotogràfica de vestits de noces, o ‘El futbol a la Vall d’Alba, camp a camp’ i la mostra de ‘Boixets, l’art de decorar amb punta de coixí’. Tampoc faltarà una mostra de teatre, la música i les danses tradicionals. En l’última jornada es presentarà la ruta dels camins de l’aigua, amb la qual es farà un repàs a les històriques infraestructures lligades al reg i a l’aigua en el municipi, com a aljubs i sínies.

Els Jornades Culturals de la Plana de l’Arc és va posar en marxa l’any 1996 a la Pobla Tornesa i ha passat ja per els localitats de Vilafamés, les Coves de Vinromà, la Vall d’Alba, Serra d’en Galceran, Borriol, Cabanes, Benlloch, Vilanova d’Alcolea, i la Serratella. El treball portat a terme per cadascun dels col·lectius organitzadors de cada localitat va ser reconegut l’any 2007 quan aquest aparador cultural va rebre el premi Valencià de l’any que atorga la Fundació Huguet.

Google+
Whatsapp Telegram


No hi ha comentaris per el moment

Escriu el primer comentari!

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *