Noticias Castellón
jueves, 25 de abril de 2024 | Última actualización: 21:31

Dos estudiants de doctorat i una professora guanyen la segona edició del Research Pitches de la UJI

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 42 segundos

Noticias Relacionadas

Castellón Información

 

Dos estudiants de doctorat i una professora han guanyat la segona edició del concurs Research Pitches de divulgació científica convocat per la Universitat Jaume I (UJI) per a promoure la implicació dels investigadors per a aproximar la ciència a la societat. Edgar Bernad Mechó, de la Facultat de Ciències Humanes i Socials; Fani Ibáñez Ferrandis, de Jurídiques i Econòmiques i Ana Maria Sánchez, docent i investigadora en Ciències de la Salut, han aconseguit el primer, segon i tercer guardó, respectivament, dotats amb 1.500, 1.000 i 500 euros. Els premis es lliuraran el pròxim 22 de juny.

El concurs Research Pitches, impulsat pels vicerectorats de Recerca i Doctorat i d'Internacionalització, Cooperació i Multilingüisme amb el patrocini de Banco Santander, planteja a la comunitat científica de l'UJI el repte d'explicar els seus projectes de recerca a través d'un monòleg enregistrat en un vídeo de tres minuts de durada en un llenguatge senzill i pròxim al públic no especialitzat. En aquesta segona convocatòria, s'hi han presentat 15 treballs –de set dones i vuit homes–, procedents de totes les branques de coneixement impartides a l'UJI.

Edgar Bernad Mechó –qui va presentar el research pitch titulat Semiotic resources across lecturing styles: a multimodal approach– és estudiant del programa de doctorat 'Llengües Aplicades, Literatura i Traducció' i està integrat en el Grup d'Investigació GRAPE (Group for Research on Academic and Professional English). La tesi de Bernad analitza com s'organitzen les classes universitàries a tots els nivells de comunicació, ja que aborda la combinació de diversos aspectes del llenguatge no verbal, com ara els gestos, l'entonació o l'expressió facial amb aspectes verbals.

Per la seua banda, Fani Ibáñez Ferrandis, estudiant del programa de Doctorat en Dret, va elaborar el monòleg Fighting tax avoidance: a research to achieve a fairer society, una investigació que aprofundeix en l'elusió fiscal, un comportament amb efectes perjudicials per a la societat. La tesi d'Ibáñez estudia la norma del sistema legal espanyol denominada 'conflicte en l'aplicació de la norma tributària', la qual té com a principal funció sancionar aquestes conductes i, alhora, desincentivar-ne la pràctica.

Ana Maria Sánchez, professora d'Anatomia de la Facultat de Ciències de la Salut i directora del Grup d'Investigació en Neurobiotecnologia, va preparar un research pitch centrat en com transformar virus per a estudiar cèl·lules. El grup coordinat per Sánchez desenvolupa tres línies bàsiques de recerca. La primera se centra en els models animals de malalties del desenvolupament, com ara l'autisme, i altres de neurodegeneratives. D'altra banda, també estudien la senyalització intracel·lular al cervell induïda per pèptids de la família insulina-relaxina i els seus efectes en el comportament. I, per últim, aborden la construcció de partícules víriques modificades per biotecnologia per a la modulació in vivo de l'expressió gènica.

Els treballs dels tres guanyadors de la segona edició del concurs de monòlegs científics de tres minuts representaran la Universitat Jaume I de Castelló en el III International Research Pitches Contest organitzat pel Grup Compostel·la d'Universitats, el qual se celebrarà en l'any 2018.