Noticias Castellón
jueves, 25 de abril de 2024 | Última actualización: 12:20

Frenem la Contaminació proposa noves polítiques ambientals per a millorar la qualitat de l’aire a Grau-Castelló

Tiempo de Lectura: 6 minutos, 51 segundos

Noticias Relacionadas

Les mesures estan encaminades a la salut i la sensibilització, al control, la informació i la transparència, seguretat i administració pública

Castellón Información 

La contaminació de l’aire és un problema de primer ordre de salut humana i del medi ambient. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) i nombrosos estudis científics evidencien la relació directa entre una mala qualitat de l’aire i un elevat nombre de malalties respiratòries, cardiovasculars, neurològiques, immunològiques i el càncer.

L’acumulació d'emissions de gasos contaminants a l'atmosfera com a resultat de l'activitat d’algunes empreses tenen conseqüències sobre la salut i el benestar dels veïns i veïnes del Grau i Castelló. A més a més contribueixen a la contaminació de l’aire, la terra i l’aigua i acceleren l’escalfament global, per la qual cosa és necessari que les administracions públiques aborden aquesta problemàtica implementant mesures que estan al seu abast.

Són coneguts els freqüents episodis d’olors a gas i/o hidrocarburs que denunciem veïnes i veïns del Grau, però encara es desconeix l’origen o l’impacte sobre la nostra salut. Per a evitar aquest desconeixement, la població ha d’estar constantment informada, no només de l’origen d’aquests olors, sinó de la possible toxicitat dels elements que hi ha a l’aire que respira i sobre la qualitat del mateix.

Donada la situació especialment crítica a la que estem exposades veïnes i veïns del Grau i Castelló per les activitats que es desenvolupen al polígon del Serrallo i a PortCastelló, des de la Plataforma Frenem la Contaminació proposem unes mesures a implementar. Aquestes propostes aposten per una nova configuració de les polítiques ambientals respecte a la legislatura actual.

Per tot això, instem als partits polítics amb representació a l’actual Ajuntament de Castelló a comprometre’s a complir aquesta sèrie de propostes que millorarien la qualitat de vida de la ciutadania i de respecte al territori, així com a no retrocedir en els pocs avanços que fins ara s’han dut a terme.

Qui ho subscriu es compromet a complir els següents objectius:

SALUT I SENSIBILITZACIÓ

• Realitzar estudis epidemiològics que analitzen els efectes dels contaminants sobre la salut de la població.

• Encetar una campanya massiva i contundent sobre la gravetat del problema de la contaminació atmosfèrica, les seves causes i els seus efectes en la salut, implicant a les regidories d’Educació, Sostenibilitat Ambiental i Agricultura, Salut Pública i Joventut.

• Conscienciar a les pròpies administracions públiques del problema ambiental i sanitari que suposen les emissions difoses, és a dir no controlades, de determinades activitats industrials.

• Organitzar tallers específics d’educació ambiental als centres educatius, per tal de sensibilitzar i buscar un canvi d’actitud que afavorisca la cura i la protecció del medi ambient, per a la seua conservació i la millora de la nostra qualitat de vida.

CONTROL

• Realitzar un estudi de qualitat de l’aire independent amb una durada mínima d’un any de manera continuada. Que aquest estudi, a més dels mesuraments de les estacions fixes, tinga en compte altres ubicacions i també analitze les partícules que no es mesuren en l’actualitat, tal i com es va aprovar per unanimitat al Ple de maig de 2018.

• Exigir a les empreses l’aplicació de les MTD, Millors Tècniques Disponibles, és a dir la manera ambientalment més respectuosa que es coneix de dur a terme una activitat, tenint en compte que el cost per a les empreses que les han d’utilitzar estiga dins d’uns límits raonables, tal com regula la Directiva 2010/75/UE sobre emissions industrials (DEI) i la seua transposició a l’ordenament jurídic de l’Estat espanyol vigent.

• Instal·lar una estació de mesurament fixa al Grau dins de la Xarxa de Vigilància de la Generalitat en les proximitats del C.E.I.P. La Marina, tal i com es va aprovar al Ple de maig de 2017. Dita estació, per la proximitat al nucli urbà d’un important focus d’emissions d’Autoritzacions Ambientals Integrades, hauria de ser el més completa possible.

• Dur a terme controls estrictes, externs i transparents, que no es limiten només a controlar la contaminació de l’aire, sinó també del sòl i de l’aigua.

• Aplicar sancions severes als incompliments dels límits d’emissions per part de les instal·lacions industrials en funcionament.

• Complir la normativa de la Unió Europea.

• Crear una taula territorial sobre la qualitat de l’aire i l’impacte de les emissions atmosfèriques procedents de la indústria petroquímica del polígon El Serrallo i PortCastelló.

INFORMACIÓ I TRANSPARÈNCIA

• Realitzar les investigacions pertinents per tal de detectar l’origen dels freqüents olors a gas i /o hidrocarburs.

• Garantir el dret a la informació donant a conèixer el focus d’aquestes olors.

• Instal·lar panells informatius al Grau i Castelló amb informació a temps real relativa a la qualitat de l’aire, vinculats a la Xarxa Valenciana de Vigilància i Control de la Qualitat Atmosférica.

• Publicar a la web de l’Ajuntament de Castelló de la Plana els resultats dels estudis que es realitzen.

SEGURETAT

• Posar en marxa el protocol d’emergències del Polígon del Serrallo, d’acord en la moció aprovada a juliol de 2017, relativa a un calendari de simulacres i una campanya d’informació als veïns i veïnes del Grau.

ADMINISTRACIÓ PÚBLICA

• Impulsar la creació d’una regidoria de medi ambient i dotar-la de mitjans.

• Desenvolupar un mecanisme en la pàgina web de l’Ajuntament, que siga accessible i comprensible, sobre la qualitat de l’aire, dirigida al públic en general.

• Aprofitar els espais publicitaris municipals físics per incidir en temes mediambientals de forma contínua.

PACTE DEL GRAU 2015-19

Avaluar l’estat dels acords del Pacte del Grau relatius als punts 17, Medi ambient, sostenibilitat, agricultura, control urbanístic, i 24, Seguretat Pública, i renovar i impulsar el compliment dels mateixos.

17.12 Elaborarem un Pla d’actuació específic per a millorar la qualitat de l’aire i reduir les emissions de contaminants a la ciutat i terme de Castelló, amb especial atenció al Grau. Inclourem panells d’informació sobre els índexs de contaminació de l’aire i acústics.

17.25 Vetlarem i exigirem que es duguen a terme i es complisquen els drets de protecció de la salut quant a: vigilància epidemiològica, vigilància d'aire, aigua, contaminació i residus tòxics, i investigació en salut. Assegurarem la publicació i seguiment transparent d’aquestes inspeccions publicant, a més, memòries del treball analitzat.

17.26 Elaborarem plans d'actuació prioritzada per a: reduir les emissions de CO2

24.5 Elaborarem el Pla Municipal d'Emergències, que analitze els riscos que afecten la població, al medi ambient, al normal desenvolupament de la vida quotidiana de la ciutat i plantege una estructura organitzativa que contemple totes i cadascuna de les accions a dur a terme per al control de l'emergència.

24.7 Impulsarem, tot coordinant-nos amb les empreses implicades, activitats de difusió dels diferents plans de seguretat que afecten la zona del Grau, tant del Serrallo com del port. Aquestes activitats han d’arribar a escoles, centres sanitaris, associacions veïnals, empreses, institucions i altres entitats del Grau, i adaptar-se a les característiques diferenciades de cadascun d’aquests col·lectius i agents socials.

Amb voluntat d’impulsar les propostes recollides per la Plataforma Frenem la Contaminació, caldrà crear una Comissió de Seguiment encarregada d’avaluar el grau d’assoliment de les mateixes. Aquesta Comissió de Seguiment, a més d’estar formada per representants dels partits signants, haurà de comptar amb la presència de personal expert, així com de representants de la societat civil, i es reunirà amb una freqüència acordada.

Des de la Plataforma Frenem la Contaminació apostem per una convivència real entre ciutadania i empreses, on la informació, el control i la transparència son les bases. El nostre objectiu és saber quin aire respirem, defensar la nostra salut i el nostre territori.