Noticias Castellón
jueves, 28 de marzo de 2024 | Última actualización: 21:59

Arranca a Sogorb una nova edició de la Fira de la Biodiversitat Cultivada aquest cap de setmana

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 35 segundos

Noticias Relacionadas

La Fira compta amb una amplíssima programació que comença divendres 19 d'octubre a les 18:00h, a l'IES Alto Palancia

Castellón Información

Aquest cap de setmana es celebra a Sogorb la 6a Fira de la Biodiversitat Cultivada, una trobada de entitats i persones que treballen per recuperar, conservar i promoure la biodiversitat agrària: les llavors i varietats tradicionals del nostre territori.

La Fira compta amb una amplíssima programació que comença divendres 19 d'octubre a les 18:00h, a l'IES Alto Palancia de Sogorb, amb una conferència del naturalista, escriptor i periodista Joaquín Araujo, conegut per la seua important trajectòria i per ser col·laborador del programa de Radio 3 "El bosque habitado", i dos tallers pràctics sobre biodiversitat i tasts de varietats locals.

Dissabte la Fira comença a les 10:00h al Parc de La Glorieta, amb l'apertura de la mostra d'associacions, varietats locals i un mercat agroecològic on es podran adquirir productes ecològics, locals i de proximitat. A eixa mateixa hora es podrà conèixer diferents models de gestió comunal de l'aigua i del territori, i a les 11:00h començarà una interessant taula rodona d'experiències i projectes locals. A les 12:00h una batucada festiva eixirà de l'Ajuntament fins al parc, i a les 13:00h hi ha programat diversos tallers pràctics per a tots els públics.

Després del dinar popular, la Dra. Mª Dolores Raigón parlarà sobre la qualitat dels aliments ecològics i de les varietats locals, i després Josep Roselló ens presentarà el Catàleg de les varietats locals valencianes, impulsat per la Generalitat Valenciana. La vesprada continuarà amb una taula rodona sobre la biodiversitat i el canvi climàtic, una presentació d'un projecte de recuperació i conservació de la biodiversitat a Sogorb, acabant el dia amb una ruta de la tapa i un espai lúdic musical.

Diumenge continua la Fira amb el mercat agroecològic i la mostra d'entitats i varietats locals, i una taula d'experiències locals orientades al consum de les varietats locals, imprescindible per a que els agricultors i agricultores continuen plantant i cultivant biodiversitat. Hi hauran jocs infantils, i una sèrie de tallers pràctics en torn al consum, l'apicultura, la cuina de varietats locals i el cultiu de varietats locals. La Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià també presentarà dos dels seus últims i importants projectes: El manual d'obradors compartits i el projecte Talaia.

I finalitzarem la Fira amb el clàssic intercanvi de llavors i un tasts de varietats locals. L'organització anima als agricultors i agricultores de la província a portar les seues llavors per intercanviar i les seues varietats locals per poder oferir-la al tast i compartir-les amb el públic present.

Aquesta Fira, que l'associació Llavors d'ací organitza des de fa 6 anys i que es celebra cada any en una província diferent, ha sigut possible gràcies al treball de diverses organitzacions locals i provincials, que han treballat de forma incansable per poder configurar un cap de setmana ple d'activitats al voltant de la biodiversitat cultivada: Banco de Semillas del Alto Palancia, Grupo de Consumo del Alto Palancia, IES del Alto Palancia, Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià, Connecta Natura, Xarxa Agroecològica de Castelló, Ecologistes en Acció PV, Perifèries, CERAI, SEAE, La Unió, COAG, Slow Food Castellón, RuralAvanza, CAECV, Generalitat Valenciana, Ajuntament de Sogorb i Diputació de Castelló.

La importància de la biodiversitat cultivada

Però el treball per conservar i promoure la biodiversitat cultivada és del dia a dia, un treball invisible i molt costós, que no tindria sentit si nosaltres, els consumidors i consumidores, no donem suport a aquestes varietats locals amb la nostra compra.

Aquestes varietats tradicionals suposen una riquesa inestimable que juntament amb els coneixements que els llauradors i les llauradores tenen envers els seus cicles i les seves tècniques de conreu, proporcionen un tresor que deu ser conservat i millorat per així garantir la seguretat alimentària, l'equilibri ecològic i la riquesa culinària que a tots ens interessa.

L'alubia del confit, la carabassa de torrar, les pomes esperiega, el blat florència aurora... Si no es conserven i es valoren al nostre territori... què serà d'elles en el futur?