Noticias Castellón
viernes, 19 de abril de 2024 | Última actualización: 18:29

Facsa i Vila-real alerten de conseqüències econòmiques i mediambientals de llançar residus al vàter

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 1 segundos

Noticias Relacionadas

Les entitats distribueixen una guia amb els productes que no han de rebutjar-se pels embornals i el lloc correcte on han de depositar-se

Castellón Información

Llançar residus com tovalloletes humides, productes d'higiene personal, olis alimentaris o medicaments pel vàter o l'aigüera és un gest cada vegada més freqüent en les llars espanyoles, que té greus conseqüències econòmiques i mediambientals, ja que produeix enormes embossos i avaries i contamina l’entorn.

Amb l'objectiu d'atallar aquesta problemàtica, l'Ajuntament de Vila-real ha posat en marxa al costat de FACSA -companyia de Grup Gimeno responsable del Servei de Control i Inspecció d'Abocaments de les localitats- la campanya de conscienciació ciutadana ‘El wc no és un escombriaire’, que busca modificar l'hàbit de tirar residus al vàter i conscienciar sobre les conseqüències d'aquesta pràctica.

En aquest sentit, Francisco Valverde, regidor de Serveis Públics de l'Ajuntament de Vila-real, recorda que llançar aquest tipus de desaprofitaments al vàter té greus conseqüències en la xarxa de clavegueram. “L'acumulació de tovalloletes higièniques pot provocar embossos en la xarxa, com de fet va succeir fa aproximadament un any, quan l'embós provocat per l'oli usat i les tovalloletes tirades a la xarxa i un episodi de pluges fortes, va originar el desbordament del clavegueram en una zona de la ciutat, amb les evidents molèsties que aquesta circumstància va causar entre els veïns i el cost de la neteja que realitzem d'urgència. Si tots ens conscienciem i evitem tirar tovalloletes usades i fem pel vàter, podrem millorar el funcionament de la xarxa, reduir molèsties i costos a l'erari i, per descomptat, continuar construint unes ciutats més sostenibles i respectuoses amb l'entorn”, valora Valverde.

Per a fer-ho, les entitats han dissenyat un tríptic informatiu -distribuït entre els veïns dels municipis- que il·lustra de manera gràfica i directa els efectes de llançar residus pel wc o l'aigüera en lloc de depositar-los en la paperera, de manera que els ciutadans siguen conscients de les repercussions que les seues accions tenen més enllà de les possibles avaries en les seues llars.

Referent a això, des de FACSA han volgut alertar sobre els greus problemes que genera en les infraestructures rebutjar aquest tipus de residus. Tal com ha destacat Ernesto Santateresa, responsable del departament d'abocaments de l'àrea de sanejament i depuració de la companyia, “aquests obstrueixen la xarxa de clavegueram, provocant possibles desbordaments de l'aigua residual en els llits, la via pública i les pròpies llars, incrementen els costos de manteniment de les xarxes de clavegueram i depuració d’aigua”.

De la mateixa manera, el tríptic recull en una guia pràctica quins productes no han de rebutjar-se pel vàter i el lloc adequat on han de depositar-se.

Però aquesta problemàtica afecta també al medi ambient, perquè certs residus contenen el que es denomina ‘contaminants de preocupació emergent’, que no poden ser eliminats en les plantes depuradores i acaben en llits i mars contaminant l'entorn.

Compromís

Amb aquesta nova iniciativa, FACSA amplia la campanya ‘El caos de les tovalletes, que ja va posar en marxa a la província amb l'objectiu d'alertar dels riscos associats a la inadequada eliminació d'aquests residus. Ara, en estendre els consells a un altre tipus desaprofitaments domèstics, la companyia reafirma el seu compromís amb la gestió integral de l'aigua i fa un pas més a l'hora d'afavorir la conscienciació ciutadana per a promoure una millor conservació de les canalitzacions i els sistemes de clavegueram.