Noticias Castellón
viernes, 19 de abril de 2024 | Última actualización: 00:44

L'Alcora busca que la Reial Fàbrica del Comte d'Aranda siga declarada Bé d'Interés Cultural

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 15 segundos

Noticias Relacionadas

Castellón Información

L'Ajuntament de l'Alcora ha fet arribar a la Conselleria de Cultura l'expedient de sol·licitud de declaració de Bé d'Interès Cultural de la Reial Fàbrica de Pisa i Porcellana del Comte d'Aranda. L'Arquitecte Tècnic, Enginyer d'Edificació i Doctor en Ciències, Joaquín Cabrera, ha sigut l'encarregat d'elaborar l'Informe Catàleg que s'acompanya a la sol·licitud.

La declaració de la Reial Fàbrica com a BIC és “un pas molt important en el procés de protegir, posar en valor i distingir en la seua justa mesura aquesta emblemàtica manufactura”, indica el primer tinent d'alcalde i responsable de Patrimoni, Víctor Garcia.

La proposta es motiva per la “gran rellevància” i “l'indubtable interès” de l'immoble en el qual fa quasi 300 anys va començar a forjar-se la identitat actual de la població alcorina i en el qual va nàixer el sector ceràmic de la província. “No s'entendria la puixança de la indústria taulellera de Castelló sense la Reial Fàbrica de l'Alcora”, manifesta l'edil. D'altra banda -continua- és “un dels escassos exemples de l'incipient desenvolupament industrial d'Espanya al segle XVIII, i per açò, un element únic del Patrimoni Industrial Valencià”.

Així, Garcia es mostra convençut que la Reial Fàbrica compta amb “elements més que suficients per a fer-se creditora d'aquest reconeixement”, entre els quals destaquen les naus

fundacionals (1726-1727) i 3 grans forns àrabs de doble càmera, de finals del segle XVIII, en perfecte estat de conservació.

Aquesta distinció, “a més de contribuir a donar-li una major protecció i difusió, facilitaria l'accés a ajudes econòmiques per a la seua rehabilitació i posada en valor”. Fonts municipals han indicat que els responsables dels serveis territorials de la Consellería de Cultura a Castelló han acollit amb gran interès la documentació presentada, i confien que la Reial Fàbrica puga ser declarada BIC en un breu termini de temps.

Primera actuació: rehabilitació dels forns per a fer-los visitables

L'Ajuntament ha sol·licitat una subvenció de 60.000 € a la Generalitat per a escometre una primera actuació en la Reial Fàbrica enguany, centrada en el condicionament i posada en valor dels forns àrabs. Una subvenció que se sumaria als 130.000 euros anunciats pel conseller Vicent Marzà per a 2018.

En la memòria valorada del projecte, redactada per Joaquín Cabrera, s'explica que els forns àrabs de la Reial Fàbrica “es troben en bon estat de conservació i constitueixen una vertadera joia de l'arquitectura en rajola ceràmica i exemple de construcció i indústria sostenible”.

Sent “l'exponent més significatiu de la connexió entre la pisa i el sector de la taulelleria moderna, es justifica la seua restauració, conservació i rehabilitació per a nous usos”.

D'aquesta manera, el projecte de restauració i consolidació dels forns per fer-los visitables contempla les següents accions: neteja general, apuntalament de l'estructura (bigues, forjats i armadures de coberta), restauració, demolició d'elements impropis i realització de sondejos arqueològics en l'entorn per tal de valorar l'estat de conservació d'altres estructures subterrànies (basses, càmeres inferiors d'altres forns, etc.) i plantejar amb més dades el projecte de 2018.

“És fonamental la implicació de les administracions”

A més de les ajudes econòmiques sol·licitades a la Generalitat, l'Ajuntament ha remès un escrit a la Diputació demanant la implicació de la institució provincial en el projecte de rehabilitació i posada en valor de la Reial Fàbrica.

Victor Garcia qualifica de “fonamental” la col·laboració de totes les administracions i ressalta que “la importància de la manufactura comtal transcendeix l'àmbit local”.

De moment, la Conselleria de Cultura ja ha compromès ajudes per a 2018. “Confiem que la Diputació també confirme en breu la seua implicació en aquest ambiciós projecte, de gran valor cultural, patrimonial, urbanístic i turístic”, conclou el titular de Patrimoni.