Noticias Castellón
sábado, 20 de abril de 2024 | Última actualización: 14:33

Excavacions a l'ermita de Santa Llúcia d’Alcalà confirmen la importància de l'enclavament en època musulmana

Tiempo de Lectura: 2 minutos

Noticias Relacionadas

L'Ajuntament donarà continuïtat als treballs i agraeix la col·laboració dels establiments que acullen a l'equip d'arqueòlegs

Castellón Información

Els treballs emmarcats en la nova campanya arqueològica a l'ermita de Santa Llúcia han donat com a resultat la troballa de nombroses restes que daten de l'època d'ocupació musulmana. Tal com ja van plantejar a l'inici de la campanya els responsables del Servei d'Arqueologia de la Diputació de Castelló, s'ha confirmat que l'enclavament va tenir una importància estratègica durant aquest període de la història i que va estar habitat de forma contínua.

3006 excavacions 1Els treballs realitzats durant les dues últimes setmanes, s'han centrat en obrir una nova zona, descobrint diferents capes en què s'han localitzat cases, llars i estris de la fase islàmica. En paraules de l'arqueòloga Neus Arquer, "hem localitzat recipients d'ús domèstic, com una olleta que està pràcticament completa, plats, fragments de tenalles i elements d'ornamentació personal, que ens donen una idea de com vivien". Els treballs posteriors d'anàlisi de les restes al laboratori fixaran exactament la seua datació però, segons l'equip d'experts, "hi ha dues fases cronològiques molt diferenciades: una època almohade, del segle XI al XIII, i una anterior, del segle IX al XI".

Les excavacions han localitzat també altres elements que daten d'èpoques molt anteriors com un plat trípode de l'època fenícia (segle VII A.C) que servia per aromatitzar el vi amb herbes i servir posteriorment, en cerimònies d'hospitalitat pròpies de l'aristocràcia de l'època. La peça, fabricada en argila, hauria arribat a Santa Llúcia a través de les rutes comercials que la unien amb diferents punts de la Mediterrània.

L'Alcalde Francisco Juan i la regidora de Cultura, Maria Agut, han visitat a l'equip per reconèixer la seua tasca durant les dues últimes setmanes i han destacat que "aquests treballs, dels quals es fa càrrec l'Ajuntament d'Alcalà-Alcossebre, tenen la seva continuïtat assegurada ja que suposen la recuperació de la nostra memòria i el nostre patrimoni". Per part del consistori, s'ha agraït la col·laboració de les empreses de la localitat que acullen els membres de l'equip d'arqueologia: immobiliària Albert Vilas i immobiliària Costa Azahar, bar Chepi, restaurants Serra d'Irta, Forn Tonico, El Mirador, Can Roig i El Pinar.