Noticias Castellón
miércoles, 24 de abril de 2024 | Última actualización: 00:11

Vila-real realitza un informe per diagnosticar quins són els pensaments i les inquietuds dels seus joves

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 8 segundos

Noticias Relacionadas

Castellón Información

La Regidoria de Joventut de Vila-real ha realitzat un diagnòstic de les polítiques aplicades al llarg d'aquests cinc anys de govern per a conèixer Què pensen els joves de Vila-real. És el títol de l'informe que la Federació de Cases de la Joventut ha elaborat després d'enquestar, entre els mesos d'abril i juny, 1.260 alumnes d'entre 12 i 16 anys de tres instituts d'educació secundària de la ciutat i que arreplega les principals inquietuds i necessitats dels joves.

“El principal objectiu era fer un diagnòstic de l'efecte que han tingut sobre els adolescents les polítiques que hem aplicat des de la Regidoria des del 2011”, assenyala l'edil de Joventut, Xavier Ochando. “D'aquesta manera, podem saber millor si les nostres programacions els arriben, així com identificar els més actius -estiguen en associacions juvenils o no-, a més de conèixer millor com implicar-los i seguir fomentant l'autogestió de la programació per part dels joves”, explica.

En aquest sentit, l'edil ha valorat molt positivament el resultat de l'estudi, que posa de manifest que sis de cada 10 joves coneixen l’Espai Jove i que prop d'un 70% ha acudit recentment a realitzar alguna activitat. Així mateix, vuit de cada 10 enquestats afirma tenir idees per a fomentar la participació en les activitats juvenils de la ciutat, com per exemple, augmentar el nombre i programar iniciatives de cap de setmana i també d'oci nocturn. “Són dades molt enriquidores, ja que posen de manifest que la joventut de Vila-real coneix les opcions existents i té ganes de seguir aportant, implicant-se i millorant el que ja se li ofereix”, destaca Ochando, al mateix temps que recorda que “aquest tipus d'enquestes ens serveixen per a cuidar el vincle creat i seguir en contacte amb els autèntics protagonistes de la programació”.

Així mateix, les dades extretes de l'informe reflecteixen que vuit de cada 10 enquestats reconeixen que tenen quasi totes les vesprades lliures amb més de nou hores lliures a la setmana, temps en el qual solen practicar algun esport, es connecten a internet o queden amb els amics, a més d'estudiar, gaudir de la música, participar en activitats artístiques o ajudar a casa. En la mateixa línia, set de cada 10 afirma que li agradaria fer més coses a les vesprades, com a esports, teatre, música i excursions.

Quant a les seues preocupacions, la meitat dels joves assegura que li preocupen les notícies que creen pors a la gent (com el terrorisme, els successos o la violència) i un baix percentatge està interessat en algun tema de compromís social, tot i que set de cada 10 afirma que es mourien per millorar qüestions relatives a la justícia social, els problemes Nord-Sud, la pobresa, les desigualtats, la crisi dels refugiats, els reptes educatius del futur o els drets humans, entre d’altres.

“Es tracta d'un informe molt útil que presentarem en els centres educatius, així com a les associacions i als propis joves, perquè coneguen millor la situació actual d'aquest col·lectiu”, explica Xavier Ochando, i recorda que l'estudi s'ha realitzat a través de la Federació de Cases de la Joventut “perquè volíem que no fóra una empresa la que s'encarregara d'un estudi d'aquestes característiques i perquè portem anys treballant amb l'entitat a través de les associacions i joves que estan integrats en ella i hem pogut comprovar la llarga experiència d'aquesta federació, que ha realitzat aquesta mateixa anàlisi en altres municipis i ha demostrat ser un ens realment expert en el foment de l'autogestió d'espais i programacions per part dels joves”. “Gràcies a aquest document, el full de ruta cada vegada està més clar”, conclou.