Noticias Castellón
viernes, 29 de marzo de 2024 | Última actualización: 21:59

Els experts aboguen en l'UJI per una escola inclusiva i integradora de la comunitat gintana

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 24 segundos

Noticias Relacionadas

El congrés ha comptat amb el suport de la Generalitat Valenciana, la Diputació de Castelló, l'Ajuntament de Castelló i la Fundació Punjab

Castellón Información

L'equip d'estudis gitanos 'Roma Studies' de la Universitat Jaume I ha celebrat el Congrés d'Estudis Gitanos Roma Studies: 'Educació, Cultura i Escola'​ amb l'objectiu de reflexionar sobre l'educació i l'escola intercultural i treballar en el desenvolupament de materials pedagògics dirigits a la infància i a la joventut gitana. L'acte d'inauguració ha comptat amb la presència de la vicerectora de Planificació Estratègica, Qualitat i Igualtat, M. José Oltra; la degana de la Facultat de Ciències Humanes i Socials, Rosa Agost, i Ana Giménez, professora del Departament de Filosofia i Sociologia i responsable del congrés.

La vicerectora ha assenyalat que és un deure facilitar i col·laborar en donar continuïtat al treball que es fa en primària i secundària per a integrar a la població gitana en el món universitari. "La formació permet desintegrar escenaris socials d'exclusió, discriminació i estereotips i si aconseguim un augment en la participació d'aquesta comunitat en el món universitari s'afavorirà el desenvolupament i reconeixement de la seua cultura". En aquesta línia, la degana també ha fet referència a l'escola inclusiva com a pas fonamental per a aconseguir una societat inclusiva.

Congrés d'Estudis Gitanos Roma Studies UJI

Per la seua part, Giménez ha destacat que l'UJI és pionera en els estudis gitanos amb una trajectòria de més de 20 anys. "L'objectiu és motivar als xics i xiques gitanes a continuar amb l'esforç continu d'estudiar perquè significa obrir portes. Acabar amb la situació de profundes desigualtats dels gitanos passa per l'esforç i la lluita d'accedir a la universitat per formar-nos i superar barreres i arribar a ser ciutadans de ple dret", ha afirmat.

A continuació, Salvador Carrasco, de la Universitat de Barcelona, ha oferit la conferència inaugural en la qual ha abordat els temes de l'educació, cultura i escola.

En primer lloc, Carrasco ha apuntat que l'educació és un sistema d'equilibris inestables amb incerteses que van en augment. "Pareix que els joves gitanos tornen a recular però realment estan afrontant una situació generalitzada en la societat, des de la seua cultura i context històric. La societat faria bé en fixar-se en els gitanos per a aprendre a sobreviure i realitzar una acomodació constant davant d'aquestes circumstàncies canviants", ha afirmat.

Així mateix, ha explicat que la socialització educativa és fonamental. "Sense una relació entre pares i mares, professorat i alumnat els gitanos mai veuran l'escola com una cosa seua. La inclusió social ha de presidir tot el sistema. Una educació inclusiva ha de basar-se en l'equitat, el diàleg cultural i el respecte a la diversitat", ha apuntat.

El congrés ha comptat amb el suport de la Generalitat Valenciana, la Diputació de Castelló, l'Ajuntament de Castelló i la Fundació Punjab.