Noticias Castellón
jueves, 28 de marzo de 2024 | Última actualización: 23:00

Educació presenta junt amb Dualiza Bankia l'informe del Consell Escolar Valencià 'Repensem l'FP'

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 56 segundos

Noticias Relacionadas

Una de les primeres conclusions és que el 13 % de la plantilla de les empreses mitjanes de la Comunitat Valenciana procedeixen de l'FP

Castellón Información

La Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport ha presentat junt amb Dualiza Bankia l'informe del Consell Escolar Valencià 'Repensem l'FP'. El 13 % de la plantilla de les empreses mitjanes de la Comunitat Valenciana, que són les que caracteritzen el teixit productiu regional, procedeixen de Formació Professional.

El text ha sigut presentat pel secretari autonòmic d'Educació i Investigació, Miguel Soler; la presidenta del CEV, Encarna Cuenca Carrión; el director de projectes de la Fundació Bankia per la Formació Dual, Juan Carlos Lauder, i el director corporatiu de la Territorial de Bankia a València i Castelló, Jaime Casas. També han participat en l'acte la directora general d'FP i Ensenyaments de Règim Especial, Marina Sánchez, i el vicepresident de la CECV, Vicent Baggetto.

Segons el secretari autonòmic d'Educació i Investigació, Miguel Soler: "El document de recomanacions elaborat pel CEV té un valor afegit: el fet d'haver donat veu a col·lectius i institucions que són i que han de ser part activa".

"Identificar els aspectes de millora de la Formació Professional permetrà abordar un nou plantejament que responga a les necessitats reals de les empreses", ha apuntat Jaime Casas.

El director de projectes de la Fundació Bankia per la Formació Dual, per la seua banda, ha destacat que "la participació de Dualiza Bankia en aquest grup de treball materialitza el compromís de l'entitat amb la implementació d'una Formació Professional de qualitat a la regió. Volem, a través de la nostra experiència, convertir-nos en un dels actors que contribuïsca a reflexionar sobre la Formació Professional que necessitem".

El document remarca la importància de la coordinació entre empresa i centre; la implicació i motivació del professorat, així com l'articulació d'una xarxa d'empreses compartida pels centres per a poder posar en marxa una sèrie de propostes que permeta continuar augmentant el percentatge d'empleats que les empreses contracten provinents d'estudiants d'FP.

L'informe, que integra diferents aproximacions respecte a la Formació Professional, pretén a més oferir una reflexió profunda sobre les necessitats de la Formació Professional a la Comunitat Valenciana com a agent dinamitzador de l'economia local i com a element de cohesió social.

Altres conclusions

En matèria de polítiques, trasllada a l'Estat la necessitat d'una estructura organitzativa autònoma i flexible que permeta una organització modular respecte als títols i currículums per a adaptar-los a les necessitats de l'alumnat i de l'entorn.

Destaca, també, la importància de desenvolupar processos d'informació pública sobre els avantatges d'estudiar Formació Professional i disposar de materials pràctics adequats a la societat actual quant a presentació, formats i canals de difusió.

L'informe planteja, igualment, la necessitat de recuperar el diàleg entre l'Administració, els sindicats i la patronal per a dur a terme noves propostes en matèria d'FP, així com la importància d'articular incentius per a les empreses i ajudes per als estudiants. Així mateix, requereix revisar el sistema de provisió dels llocs de treball i avaluar de manera efectiva la tasca del docent.

En aquest sentit, el document, en benefici dels estudiants, insta a incloure projectes d'aprenentatge-servei basats en noves metodologies, al mateix temps que apel·la a una relació fluida entre estudiants i famílies, per part del centre, perquè les famílies mostren confiança i s'involucren directament en les indicacions i suggeriments que pot fer el professorat respecte a les necessitats dels seus fills.

D'altra banda, el text recull la importància que es creen espais de participació que facen possible la construcció d'una identitat d'alumnat del centre i que permetria ampliar els àmbits de relació entre empresa i centre i oferir suport als projectes de col·laboració al territori amb vista a reforçar i enfortir les relacions de les entitats educatives i empreses.

En l'àmbit de la innovació i l'orientació, l'informe recomana articular i flexibilitzar els cicles formatius d'acord amb els interessos de l'alumnat, així com transmetre la informació de manera atractiva i accessible perquè anime la gent a optar per la Formació Professional.

L'informe 'Repensem l'FP' planteja també la importància de formar els orientadors quant a qualificacions professionals i famílies professionals, per a poder orientar l'alumnat, no només en les seues capacitats acadèmiques, sinó en les seues competències, habilitats i destreses, i a planificar i organitzar activitats en què l'alumnat i el professorat es relacionen amb les empreses per a saber què es demana en el món laboral.

El document recomana, igualment, dissenyar un perfil d'orientació laboral i professional que puga oferir una orientació professional completa.