Noticias Castellón
sábado, 20 de abril de 2024 | Última actualización: 22:37

Educació treballa en un model de Formació Professional dual de qualitat que aporte valor afegit a l'alumnat

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 42 segundos

Noticias Relacionadas

Castellón Información

El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha destacat que "Educació aposta per un model d'FP dual de qualitat que aporte valor afegit a l'alumnat, així com una especialització en tècniques, processos i procediments pioners".

Marzà ha realitzat aquestes declaracions en l'acte d'inauguració a Castelló de la tercera de les jornades del Fòrum d'Oportunitats, que se celebra durant hui i demà, per a tractar diferents temàtiques relacionades amb la Formació Professional i tendir ponts entre l'alumnat i el teixit empresarial valencià.

Es tracta d'unes sessions que estan organitzades per la Direcció General de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial i que compten amb el cofinançament del Fons Social Europeu. Es van celebrar a València durant els passats 9 i 10 de novembre i a Alacant els dies 23 i 24 del mateix mes.

Durant la seua intervenció, Vicent Marzà ha reiterat que aquests fòrums responen al "gran objectiu i repte de la Conselleria d'Educació" que consisteix "a recolzar l'FP valenciana i que aquesta aconseguisca uns nivells òptims de qualitat".

"Es tracta -ha afegit- d'una FP Dual en la qual l'alumnat reba remuneració per part de l'empresa, bé a través d'una beca, bé mitjançant un contracte de formació i aprenentatge o qualsevol altre tipus de contracte". En aquesta aposta de la Conselleria per aquest model d'FP Dual "també és important la firma de convenis amb empreses de referència que especialitzen els alumnes", segons ha assenyalat Marzà.

En aquest sentit, ha explicat que aquestes jornades, a més, pretenen millorar la comunicació entre el sector productiu i els centres de formació i estudiants d'FP, "ja que és fonamental que els centres educatius i l'alumnat coneguen de primera mà els requeriments de les empreses a l'hora de contractar, i que les empreses coneguen les titulacions que ofereix actualment el catàleg d'FP, així com les capacitats que pot desenvolupar aquest alumnat una vegada obtingut el corresponent títol".

A més, ha incidit que és fonamental que hi haja "una interacció mútua i constant", que incrementarà les oportunitats d'integració al mercat de treball dels estudiants d'FP.

Contingut de la jornada

El contingut d'aquesta jornada segueix el mateix esquema que l'utilitzat en les dos anteriors, celebrades a València i Alacant. Es tracta d'organitzar xarrades generals al matí, en les quals s'aporta una visió del context de l'FP en l'àmbit internacional, europeu i nacional; i a la vesprada es duen a terme tallers i sessions de jocs de rol.

A més, el segon dia, en la sessió matinal, s'exposen 2 exemples de bones pràctiques en FP Dual, sota les perspectives tant de l'alumnat com dels tutors dels centres, instructors d'empreses i empresaris i professors d'FP.

Els models de bones pràctiques que s'han exposat en les jornades que s'han anat celebrant són els de l'IES 9 d'Octubre de Carlet, Centre d'FP Xabec, l'IES Mediterrànea de Benidorm i l'IES Cotes Baixes d'Alcoi.

En la sessió de Castelló de demà està previst conéixer el de l'IES Leopoldo Querol de Vinaròs i de l'IES Serra d'Espadà d'Onda.

Per tant, s'han anat exposant 6 models de bones pràctiques que el que els defineix és que responen a l'FP Dual de qualitat que s'està impulsant des de la Conselleria d'Educació.

Èxit d'assistència

Respecte a l'acollida que han tingut aquests fòrums, destaca l'èxit d'assistents. A València es van superar els 1.000 participants (835 alumnes, 173 professors i 83 representants d'empreses); a Alacant va haver-hi 800 participants (600 alumnes, 140 professors i 60 representants d'empreses); i a Castelló, les previsions indiquen que la xifra d'assistents s'aproparà als 600.

Així mateix, han participat al voltant de 150 ponents, entre experts, professors i empreses i s'han realitzat 80 tallers, la meitat d'aquests són sessions de jocs de rol i dinàmiques de grup amb simulacions d'entrevistes de treball.

Les conclusions de les jornades seran recollides i analitzades i se sintetitzaran en un informe públic amb propostes de millora que serà accessible a través de la web del Fòrum.

Dades FP

En aquest curs 2016-2017 hi ha matriculats un total de 91.374 estudiants entre FP Bàsica i cicles formatius de grau mitjà i superior en centres públics i concertats. D'aquests, un total de 37.450 realitzaran pràctiques d'FCT.

Quant a FP Dual, uns 2.000 estudiants estaven cursant aquesta modalitat en el curs 2015-2016, dels quals el 41 per cent rebien una beca o estaven contractats en l'empresa de realització de les pràctiques.