Noticias Castellón
viernes, 19 de abril de 2024 | Última actualización: 00:44

Educació possa en marxa el Consell de Formació de Persones Adultes

Tiempo de Lectura: 4 minutos, 17 segundos

Noticias Relacionadas

Castellón Información

El director general de Política Educativa ha donat a conéixer el 'Manifest per a l'educació d'adults en el segle XXI' que ha editat l'Associació Europea per l'Educació d'Adults (EAEA) i l'ha posat a disposició del Consell de Formació de Persones Adultes perquè siga un document de reflexió durant l'any 2017, Any Europeu de l'Educació de Persones Adultes.

En total hi ha 48.000 alumnes d'FPA de centres dependents de la Conselleria d'Educació a tot el territori valencià, 16.000 dels quals corresponen a les comarques d'Alacant, 8.000 corresponen a les comarques de Castelló, i 24.000 a les de València.

La Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport ha acollit la sessió del Consell de Formació de les Persones Adultes. Aquest consell és l'òrgan de participació i assessorament de les diferents institucions que intervenen en la formació de les persones adultes al territori valencià. Aquesta reunió forma part del compromís d'Educació pel foment de la participació i l'intercanvi de punts de vista per tal de millorar el sistema educatiu en totes les etapes d'ensenyament.

El Consell de Formació de les Persones Adultes està format per 31 membres, essent el seu president el conseller Vicent Marzà, i el seu vicepresident, el director general de Política Educativa, Jaume Fullana. A part de diferents integrants de l'administració valenciana i del Consell Escolar valencià, també en formen part representants de les universitats públiques valencianes, dels sindicats de l'ensenyament, associacions empresarials de l'ensenyament concertat, alguns experts, com la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i la Federació Valenciana d'Associacions d'Alumnes d'EPA.

En aquesta reunió s'han constituït el Consell de la Formació de Persones Adultes i s'han marcat les línies estratègiques de treball de l'any 2017 i la planificació general de l'FPA.

Per al director general de Política Educativa, Jaume Fullana, la formació de les Persones Adultes "és un dels eixos en què volem incidir, ja que la formació no acaba en cap moment i es perllonga al llarg de la vida". En aquest sentit, Fullana ha remarcat que aquesta convocatòria tracta de "realitzar un esforç perquè totes les institucions que en formen part hi col·laboren aportant tota mena d'iniciatives".

El director general de Política Educativa ha donat a conéixer el 'Manifest per a l'educació d'adults en el segle XXI' que ha editat l'Associació Europea per l'Educació d'Adults (EAEA) i l'ha posat a disposició del Consell de Formació de Persones Adultes perquè siga un document de reflexió durant l'any 2017, Any Europeu de l'Educació de Persones Adultes.

Per tal de tractar les línies estratègiques de treball de l'any 2017 en l'àmbit de la formació de persones adultes i la planificació general de l'FPA, en aquesta sessió s'han revisat les actuacions de Conselleria durant aquest curs pel que fa a la formació bàsica d'FPA i les que s'estan duent a terme en aquestos moments.

Així, s'ha destacat la inclusió dels centres d'FPA en el Pla Anual per a la Millora, l'estudi dels catàlegs d'unitats i plantilles de professorat, la consideració de l'FPA en els decrets de plurilingüisme i d'inclusió, i el conveni amb la Confederació CCOO-PV per al CFPA Vicent Ventura (València).

Des del punt de vista dels projectes legislatius, s'han tractat tant les ordres d'avaluació en ESO, Batxillerat i els ensenyaments de l'educació de les persones adultes i de la prova perquè les persones majors de 18 anys puguen obtindre el títol de Graduat en Educació Secundària, com l'esborrany per a la publicació per primera vegada d'una resolució d'instruccions d'inici de curs 2017-2018 per als centres d'FPA.

Des del punt de vista de la formació per a la participació, s'ha destacat la constitució del mateix Consell de l'FPA i de les seues comissions, les dues reunions celebrades amb la Mesa d'Agents Socials per l'FPA, la convocatòria 2017 de subvencions a associacions i federacions d'alumnes de centres d'FPA, a les quals es destinaran 60.000 €, i la coordinació amb el Servei d'Idiomes i Programes Europeus per a la participació de determinats centres d'FPA en programes K1.

Així mateix, des del punt de vista de la igualtat, s'ha volgut posar en valor la inclusió de la figura de coordinador/a d'igualtat i convivència als centres d'FPA.

Des de la vessant de l'ocupació, en l'FPA s'han dut a terme diverses iniciatives, com el curs experimental 2017 de competències professionals de nivell 2, el Projecte experimental 2017-2018 d'implantació de la formació professional bàsica de segona oportunitat i la inclusió de l'FPA dins l'avantprojecte interdepartamental de capacitació en competències digitals de la ciutadania.

Per acabar, des del punt de vista de la formació inclusiva, s'ha mencionat el curs experimental per a l'obtenció de la nacionalitat espanyola al CEED (València) i el Projecte d'atenció als joves refugiats de 17 anys en centres d'FPA.

Al territori valencià hi ha un total de 80 centres d'FPA dependents de la Conselleria d'Educació, als qual se sumen els 149 centres dependents de les administracions locals. En total, hi ha 48.000 alumnes d'FPA de centres dependents de la Conselleria d'Educació a tot el territori valencià, 16.000 dels quals corresponen a les comarques d'Alacant, 8.000 corresponen a les comarques de Castelló, i 24.000 a les de València.