Noticias Castellón
viernes, 29 de marzo de 2024 | Última actualización: 13:47

Arriba a l'Espai d'Art Contemporani de Castelló la mostra 'SOS' de l'artista Vicens Vacca

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 6 segundos

Noticias Relacionadas

Coincidint amb el Dia Internacional dels Museus, s'ha programat per al 13 de novembre una conversa entre Vicens Vacca i Valentín Roma

Castellón Información

L'Espai d'Art Contemporani de Castelló acull, des del dissabte 31 d'octubre de 2020 fins al diumenge 31 de gener de 2021, l'exposició 'SOS', una mostra individual a càrrec de l'artista Vicens Vacca organitzada per l'Institut Valencià de Cultura.

Vicens Vacca (Granollers, 1954) és un artista amb una trajectòria de més de 35 anys experimentant amb la incidència del so com a mitjà artístic i treballant en els marges del conceptual. Descendent d'una família de músics de 'jazz', opta per l'art contemporani esgarrant la tradició.

Des dels seus primers treballs, el so mai és un complement addicional sinó un element corpori amb qualitats plàstiques, que es materialitza en l'espai d'acció com a objecte escultòric. Ubica el seu treball entre la destresa i el desastre. Les obres de Vacca han sigut exposades al Museu Picasso de Barcelona, al Museu Patio Herreriano, a Errant Sound (Berlín) o a Iklectik (Londres).

Per al coordinador de l'IVC a Castelló, Alfonso Ribes, "és un honor que un dels millors artistes sonors del moment haja triat exposar a l'EACC i, a més, amb peces construïdes pel mateix artista específicament per a l'EACC i adaptades al seu espai".

Treballs específics per a l'EACC

Per a aquesta ocasió, l'artista Vicens Vacca presenta treballs específicament construïts per a l'EACC. Els treballs que es presenten són:

'SPEECH': sistema acústic autònom que genera música en funció del so emés davant d'un micròfon, i modula al mateix temps la il·luminació que incideix sobre la peça.

'N.H.H.R.': bucle de vint-i-una frases, en tres idiomes, que mostra sentències, interrogacions, retards i dilacions que condueixen a una resposta: "No hi ha res".

'HIMNE piccolo duet': túnel acústic que emet la confrontació estereofònica musical de dos coneguts himnes nacionals.

'SOS': emissió cíclica del conegut senyal internacional d'auxili. S'emetrà des del primer pis de la sala principal, que romandrà tancada al públic durant l'exposició. Una variant amb temps d'emissió i silenci diferents s'emetrà en el bar de l'EACC, dissenyat per Daniel Buren.

Tàndem Vacca-Roma

En el marc de l'exposició, s'ha editat una publicació que inclou un text escrit pel comissari, escriptor i director de La Virreina Centre de la Imatge des de 2016, Valentín Roma (Ripollet, 1970).

En paraules de Roma, "hi ha quelcom equívoc –i per això fascinant– en com el mateix artista es descriu o descriu les seues propostes. En la seua manera d'atendre les coses fallides, en les seues maneres d'assenyalar el que està absent, en la seua inclinació a sobreindicar quins llocs epistemològics ha abandonat. Això, unit al fet fugisser de la seua pròpia figura per a qualsevol inquietud sistèmica, fonamentalment per als sistemes de l'art, fan de Vacca un cas perfecte amb què es tranquil·litzen les asprors que implica qualsevol heterodòxia. Però precisament per això, perquè Vacca no milita en cap capella ni en cap nínxol d'època, la seua obra, o millor la seua 'desobra', resulta tan aclaparadora i de tanta rotunditat".

Amb motiu de l'exposició, i coincidint amb la celebració del Dia Internacional dels Museus, s'ha programat per al divendres 13 de novembre, a les 20.00 hores, una conversa entre Vicens Vacca i Valentín Roma. L'activitat, apta per a tots els públics, es durà a terme en el mateix espai de l'EACC i serà gratuïta fins que es complete l'aforament. Aquesta activitat és possible gràcies a la col·laboració de l'Associació d'Amigues i Amics de l'Espai d'Art Contemporani de Castelló.