martes, 19 de enero, 2021  |  
 Dosi extra de temàtica social i més històries ‘confinades’ en l’estrena de la Secció Oficial de ‘Cineculpable’   Dosi extra de temàtica social i més històries ‘confinades’ en l’estrena de la Secció Oficial de ‘Cineculpable’ 

- 25 noviembre, 2020 -

La sessió programa ‘Vera’, preseleccionada als Goya i la premiada comèdia de cinema queer ‘Leo i Álex en ple segle 21’ a l'Auditori de...  Dosi extra de temàtica social i més històries ‘confinades’ en l’estrena de la Secció Oficial de ‘Cineculpable’ 

Les obres ambientades en la quarantena ‘Vecinoo’, de Paco León, o el curt ‘#yomequedoencasa’ de Carlos Polo es projecten en l’Auditori de Vila-real

La sessió també programa ‘Vera’, preseleccionada als Goya i la premiada comèdia de cinema queer ‘Leo i Álex en ple segle 21’

Castellón Información

La varietat i humanitat que emana aquesta edició del Festival Internacional de Curtmetratges de Vila-real Cineculpablees plasmen amb claredat en la selecció de les primeres nou obres de la Secció Oficial, que es va estrenar anit en l’Auditori Municipal. Varietat de gèneres i procedències: el públic ‘culpable’ el públic s’sha endinsat en el thriller, la comèdia, el drama o l’animació, a través d’un viatge amb dues parades internacionals: França i Xipre. El vessant humà arriba amb la temàtica de fort compromís social que emana de diverses d’aquestes peces audiovisuals en format mini, on conflueixen el drama migratori, l’impacte del canvi climàtic o els drets de la comunitat LGBTI.

L’actual crisi sociosanitària i l’impacte sobre les nostres videstorna a colar-se en la graella de Cineculpable. Aquesta arrancada de la Secció Oficial aglutina dos enfocaments molt diferents sobre la pandèmia i les seues conseqüències. El famós Paco León (‘Homozapping’, ‘Aída’, ‘La Peste’) dirigeix i protagonitza Vecinoo, un melodrama en clau de comèdia que parla de Luis, un home que viu sol i porta molt mal la quarantena i al qual un dia Rosa, la seua entusiasta veïna, comença a coartar la intimitat a través de les converses que es colen per la reixeta de respiració del bany.

Una altra història confinada, però sota l’òptica del drama, arriba amb #yomequedoencasa,de Carlos Polo (director de ‘Trato Preferente’,nominat al premi Goya al millor curtmetratge de ficció 2015). L’obra, que acumula 10 premis i seleccions en festivals espanyols i de Rússia, Colòmbia o Regne Unit i va ser rodada amb mòbil en el moment més àlgid d’aquesta crisi sanitària, aborda la vida que transcorre a part del coronavirus, eixes altres pandèmies més difícils d’erradicar.

‘Vera’, un altre dels curts que passaran per la pantalla gran de l’Auditori aquesta nit, està preseleccionat als Goya 2021 i és l’opera prima d’Aura Rubirola. Parla de Vera, 55 anys, netejadora nocturna en un gran edifici d’oficines i una apassionada de la música clàssica.

El drama segueix amb ‘La chica de los cigarrillos’i amb ‘Teslimat’,de Xipre, una de les set obres internacionals d’aquesta edició. Opera prima d’Alejandro Jiménez i David Cortázar, ‘La chica de los cigarrillos’ és una història romàntica sobre la relació de Leo i Eva, a la qual dóna vida en la pantalla Maggie Civantos, protagonista de sèries com Vis a vis, ‘Las chicas del cable’ o la més recent ‘Malaka’. Per altra banda, el drama sobre migració i drets humans ‘Teslimat’,dirigit per Doğuş Özokutan, gira entorn de Yusuf, que accepta l’encàrrec de portar refugiats amb el seu camió frigorífic creient que és l’única manera d’aconseguir diners per a salvar la vida de la seua filla.

També sobre migracions, encara que en format animació, parla el curtmetratge francés d’Hugo Caby, Antoine Dupriez, Aubin Kubiak, Lucas Lermytte i Zoé Devise ‘Migrants’,protagonitzat per dos óssos polars obligats a l’exili degut a l’efecte del canvi climàtic.

El toc de comèdia el posen ‘Leo i Álex en pleno siglo 21′,un exponent del cinema queer que dirigeixen Eva Libertad y Nuria Muñozi que suma ja set premis nacionals i internacionals, com el conquistat en l’Amor Festival Internacional De Cinema Lgbt+ de Xile o en l’International Female Film Festival Malmö, a Suècia; i la comèdia de zombis de David Mataró ‘Llengua amb tàperes’,que es marca com a repte complir els plans de Catalina. Mallorquina del barri de Santa Catalina, té molt clar que no viurà tancada mentre els morts vivents s’apoderen del món i idea un pla d’integració entre homes i zombis.

El sobresalt i la dosi de nervis de la nit és a càrrec de Diego Puertas amb ‘Pozo’.Ací desperta sense saber per què un home que tracta per tots els mitjans d’escapar del fosc forat en el qual, literalment, ha caigut.

 

Google+
Whatsapp Telegram