Lunes, 19 de agosto, 2019  |  
Habitatge cedirà el solar desprès de l’enderrocament del Grup B sense permutar per VPO a Almassora Habitatge cedirà el solar desprès de l’enderrocament del Grup B sense permutar per VPO a Almassora

- 8 febrero, 2019 -

Galí i Salvador pacten la demolició “irreversible”, que pagarà el Consell, al juliol Habitatge cedirà el solar desprès de l’enderrocament del Grup B sense permutar per VPO a Almassora

Galí i Salvador pacten la demolició “irreversible”, que pagarà el Consell, al juliol

Castellón Información

La Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori cedirà temporalment a l‘Ajuntament d’Almassora el solar que quede després de l’enderrocament del grup d’habitatges públics José Ortiz, conegut com a grup B, perquè ho destine a usos de finalitat pública. Així ho ha traslladat hui la consellera d’Habitatge, María José Salvador, a l’alcaldessa d’Almassora, Merche Galí, en una reunió que han mantingut en el consistori.

A mitjan gener, la consellera va anunciar un acord amb l’Ajuntament per a derrocar el Grup B i permutar el solar que quedarà en l’avinguda José Ortiz 167 per tres solars en diversos punts del municipi. No obstant això, després de les converses mantingudes amb l’Ajuntament, “finalment s’ha decidit que en lloc de permutar el solar resultant de l’enderrocament, la Generalitat cedirà de manera temporal aquest solar al consistori perquè el destine a finalitats públiques en benefici dels veïns d’Almassora”, ha explicat Salvador.

Respecte al full de ruta programat per al Grup B, Salvador ha declarat que la licitació de la redacció del projecte i de l’execució de l’enderrocament es realitzarà “al més prompte possible”, després del desenvolupament del projecte i l’adjudicació de les obres, de manera que la demolició es produirà al juliol. La signatura de l’expedient d’enderrocament, “que és irreversible”, està prevista en les pròximes setmanes, tal com ha anunciat la consellera. “Aqueixa serà l’única decisió que prendrem referent al bloc”, segons Salvador.

Perquè la cessió siga efectiva, l’Ajuntament haurà de sol·licitar a la Generalitat el solar i acreditar la finalitat pública del mateix i el seu ús social. En l’actualitat, el grup de 38 habitatges es troba buit i en estat de ruïna. Inicialment era un grup compost per 94 habitatges, de les quals 56 van ser demolides i ara queden 38 restants. Durant anys s’han produït molts conflictes en aquest edifici i ara, per fi, totes dues institucions han trobat una solució consensuada entre les parts, “l’única, en tota la història de les reivindicacions, que aborda l’enderrocament sense permutar per cap solar a canvi”, tal com ha agraït Galí a la consellera davant els veïns que han assistit a la compareixença pública.

Els estudis realitzats van mostrar que el cost de rehabilitació integral de l’edifici supera el 50% del valor d’una edificació similar de nova planta i, a més, l’edifici està fora d’ordenació. A això cal sumar-li que aquest enderrocament també dóna resposta a les demandes dels veïns d’Almassora.

Habitatges en cooperativa o amb lloguers assequibles

La consellera ha recordat que, encara que a Almassora finalment no s’ha optat per la construcció d’habitatges en altres solars, molts municipis de la Comunitat sí que han apostat per promoure sòl per a la construcció d’habitatges que garantisquen el lloguer assequible als ciutadans. “En la Comunitat hi ha molts joves menors de 35 o persones que encara que tenen un treball no es poden permetre accedir a un habitatge en el mercat lliure, per això, la Generalitat està promovent habitatges que garantisquen l’accés i lloguers assequibles”, ha indicat Salvador.

En aqueix sentit, ha destacat l’interés que ha despertat el concurs impulsat per la Conselleria per a la constitució d’un dret de superfície sobre set parcel·les de la Generalitat en diversos municipis per a la construcció i gestió d’habitatges protegits a favor de cooperatives d’habitatges.

Amb aquest concurs s’inicia la primera de les tres fases que constitueix el Pla de Gestió Integral de Sòl que Habitatge està duent a terme amb l’objectiu d’implantar mesures que impulsen la revitalització urbana, la reducció dels preus de les edificacions i augmente el parc públic d’habitatges. Tot això per a donar resposta a la demanda habitacional dels ciutadans de la Comunitat.

Les parcel·les que s’acullen estan situades a Gandia, Alzira, Torrent, Alacant, Alcoi, Sant Joan i Torrevella i s’estima que es podran construir un total de 180 habitatges protegits. En aquest concurs les cooperatives d’habitatge adjudicatàries seran la titulars del dret de superfície per un termini màxim de 75 anys i cediran als socis l’ús de l’habitatge com a domicili habitual i permanent. En finalitzar aquest termini, el sòl i l’edificació revertiran en la Generalitat, és a dir, torna a ser de titularitat pública.

A més, la Conselleria també està treballant en els plecs d’un concurs que estarà dirigit a promotors privats que construïsquen habitatges en lloguer assequible. Una iniciativa que, segons ha recordat Salvador, “podria haver-se realitzat també a Almassora per a facilitar l’accés a l’habitatge a un segment de la població com els menors de 35 anys que en aquests moments tenen moltes dificultats d’independitzar-se i accedir a un habitatge en el mercat lliure”.

Google+
Whatsapp Telegram


No hi ha comentaris per el moment

Escriu el primer comentari!

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *