Noticias Castellón
martes, 23 de abril de 2024 | Última actualización: 21:34

El Congrés de Citricultura celebrat a Nules serà el punt de partida per a aconseguir la diferenciació de la clemenules

Tiempo de Lectura: 4 minutos, 6 segundos

Noticias Relacionadas

En l’edició anterior celebrada l’any 2017 va nàixer la Plataforma per la Dignitat del Llaurador

Castellón Información

El XIV Congrés de Citricultura de la Plana vol ser el punt de partida per a aconseguir la diferenciació de la clemenules 'Posada en marxa de la figura de qualitat per a la clemenules de la nostra comarca' és el tema de debat i d’exposició de les diferents ponències que s’han impartit en el transcurs del XIV Congrés de Citricultura de la Plana que s’ha celebrat divendres a Nules.

L’acte d’inauguració ha estat presidit per l’alcalde de Nules, David García; el director territorial de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Roberto Álvaro Gómez, en representació de Presidència de la Generalitat Valenciana; el regidor d’Agricultura, César Estañol, i la presidenta de la Caixa Rural Sant Josep de Nules, Marisol Ballester.

Així tots ells han coincidit a assenyalar la importància de la diferenciació de la clemenules per a millorar les condicions del llaurador i la necessitat que el sector es mantinga unit per a aconseguir-la.

Aquest congrés és un referent del món de la citricultura que cada dos anys reuneix a una important representació del sector, precisament en l’edició anterior celebrada l’any 2017 va nàixer la Plataforma per la Dignitat del Llaurador.  

“En aquest congrés hem començat a treballar la posada en marxa de la figura de qualitat per a la nostra clemenules, hem vist els beneficis i també s’ha debatut alguns temes que tenen a veure amb la seua diferenciació, a més de ferramentes que ens poden servir per a continuar treballant en aquesta direcció. Però una de les coses més importants d’aquest congrés és que tots els presents estem d’acord que cal treballar units per a aconseguir aquest objectiu”, comenta el regidor d’Agricultura, César Estañol.

Entre les ponències impartides s’ha parlat de la “Qualitat diferenciada: el valor d’una figura de qualitat” a càrrec de Juan José Nicasio Marco, cap de servei de Qualitat Agroalimentària de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, que ha explicat la diferència d’un producte per al consumidor si porta segell de qualitat o no.

També s’ha exposat casos reals de la nostra província que poden ser una referència per al sector citrícola com la ponència “Exemple de funcionament de figures de qualitat”, en la qual s’ha parlat d’un producte de la província de Castelló que té Denominació d’Origen i que ha estat impartida per Guillermo Edo, secretari de la DOP Carxofa de Benicarló.

Victoria Conesa, directora d’Intercoop Consultoria ha parlat d’altres qüestions relacionades amb la figura de qualitat com és la 'Creació del reglament i inspeccions de la figura de qualitat'; a més Héctor Molina, llaurador i emprenedor i director de Crec3r juntament amb Gabriel Mayo, gerent de Viñedos y Bodegas Magnanimus, han donat una visió diferent de producte i de les possibilitats d’emprenedoria que hi ha també en aquest sector amb la xarrada “Aposta empresarial des de la diferenciació”. 'Estratègies per a crear un model empresarial que aporte valor al consumidor' ha sigut altra de les ponències a càrrec de Senent Porcar de Mr. Alf, consultoria estratègica.

Posada en valor de la clemenules

També s’han donat a conéixer diferents formes de posar en valor la clemenules amb la taula redona, 'Posada en valor de la clemenules per al consumidor' amb Vicenta Cubells, nutricionista; Mónica Mira, escriptora; i Sergio Salvador, cuiner.

Per altra banda, el director de l’Institut de Serveis Socioeconòmics i Agropecuaris del Grup Cooperatiu Cajamar, David Uclés Aguilera, ha parlat de 'Canvis en el sector citrícola: com aconseguir la rendibilitat'.

Així una de les ponències més destacades i esperades d’aquest congrés és la impartida per Manolo Agustí Fonfría, catedràtic de la Universitat Politècnica de valència i director de l’Institut Agroforestal Mediterrani, que a més és la persona que està realitzant l’estudi de diferenciació de la clemenules, i que tracta sobre Influència dels factors ambientals en la qualitat dels fruits cítrics. Cap a una denominació d’origen?”.

El congrés tancarà amb una taula redona formada per representants de la Plataforma per la Dignitat del Llaurador, amb Juanvi Moros, president del Grup Intercoop de les cooperatives agràries de Castelló; José Vicente, president de Fepac-Asaja; Carles Peris, secretari general de la Unió de Llauradors i Ramaders; i Jorge García, president d’Asociex per a parlar de la “Posada en marxa de la figura de qualitat per a la clemenules de la nostra comarca”.