Noticias Castellón
viernes, 19 de abril de 2024 | Última actualización: 00:44

L'Orquestra Simfònica de Castelló donarà un concert el proper 8 d'abril a l'Auditori

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 7 segundos

Noticias Relacionadas

Castellón Información

L'Orquestra Simfònica de Castelló oferirà el proper dia 8 a l'Auditori un concert de música simfònica que es troba dins la programació de l'Abonament de Primavera de l'Auditori de Castelló i l'Abonament de Música Clàssica per a joves menors de 30 anys que ha posat a la venda recentment CulturArts. A la primera part l'OSC interpretarà una selecció de moviments d’ El somni d'una nit d'estiu de Felix Mendelssohn, i en la segona, la Simfonia número 6 'Pastoral' de Beethoven. La direcció anirà a càrrec de Henrie Adams, director principal convidat de la formació.

Aquest concert es troba també dins la programació didàctica de CulturArts que ofereix en el cicle de concerts d'Abonament de l'Auditori audicions amb l'Orquestra Simfònica de Castelló per a estudiants de Secundària i Universitat. Les audicions els proporcionen la possibilitat d'escoltar les obres del repertori simfònic en directe assistint a l'assaig general que l'orquestra realitzarà pel matí el mateix dia 8 d'abril.

En 1595 William Shakespeare va escriure una comèdia l'argument de la qual transcorria en el casament dels mítics Teseu i Hipólita i en la qual el món clàssic es difuminava en entrar al terreny dels contes de fades. A El somni d’una nit d’estiu allò fantàstic de les al•legories del Renaixement es fusionava sota la ploma del dramaturg amb l'imaginari amorós de les novel•les cavalleresques.

En 1826 Mendelssohn es va inspirar en aquesta obra, que havia pogut llegir per mitjà d'una recent traducció del text a l'alemany, per compondre amb tan sols 17 anys la seva obertura de concert op. 21. Cinc anys abans de la seva mort, el 1842, va incorporar aquesta obertura a la música incidental -op. 61- que acabava d’escriure per a una producció d'aquesta comèdia de Shakespeare per encàrrec de Frederic Guillem IV de Prússia.

L'obertura, malgrat contenir nombrosos elements clàssics, respira una atmosfera romàntica i sorprèn per l'emulació de diversos efectes sonors com ara el cruixir de les fulles seques, el vagareig dels peus de les fades o el bram d'un ase. Dels 14 números que componien la seva música incidental, la OSC interpretarà 7, entre els quals es troben aquells purament instrumentals i alguns molt coneguts com la 'Marxa nupcial' que avui dia segueix segellant una multitud de casaments.

A la segona part, la música de Beethoven evocarà l'amor que sentia el compositor per la natura. Composta en 1808 al mateix temps que la seva cinquena simfonia, Beethoven descrivia la 'Pastoral' com «més expressió de sentiments que pintura de sons», inspirada pels seus passetjos pels boscos de Heilllingenstadt en els quals trobava sempre el seu equilibri al cor de la natura. El caràcter programàtic dels seus moviments s'expressa clarament a través dels seus títols, com «Despertar d'alegres sentiments amb l'arribada al camp» o «Escena al costat del rierol», i no dubta Beethoven en adaptar sempre que pot el seu programa descriptiu a la forma simfònica clàssica a la qual afegeix un cinquè moviment —el IV— de forma lliure. El músic de Bonn en aquesta obra no es limita a descriure allò perceptible pels sentits, sinó que s'endinsa en les emocions humanes i la seva música suggereix la natura a través d'elles des de la més pura concepció romàntica.

L'Orquestra Simfònica protagonitzarà així un concert replet d'evocacions de la mà de dos grans compositors del Romanticisme alemany. L'oient que acudisca a l’Auditori podrà deixar seduir la seva imaginació per la bellesa de l'expressió musical de Mendelssohn i Beethoven, que el transportarà per sinuosos camins cap a l'oníric i l’idíl•lic de llunyans mons.