Noticias Castellón
viernes, 29 de marzo de 2024 | Última actualización: 21:59

Compromís demana al Senat que es profesionalitze la situació laboral dels músics i artistes

Tiempo de Lectura: 3 minutos

Noticias Relacionadas

Castellón Información

La coalició ha portat al Senat una moció en què s'insta el Govern a millorar la situació laboral de músics i artistes: "volem una reforma del Reial Decret 1435/1985 per acabar amb la indeterminació en les relacions laborals i amb la unificació de totes les activitats laborals artístiques. S'han de prendre mesures per acabar amb els buits legals i normatius, i això només és possible si en els convenis col·lectius es preveuen les especificitats necessàries" han afirmat els senadors de la coalició.

L'activitat laboral dels músics i artistes, en general, es regula en l'article 2.1 del Text refós de la Llei de l'Estatut dels Treballadors com una "relació de caràcter especial". Aquesta poca determinació és la que provoca la temporalitat dels músics i escassetat de remuneracions salarials. "La culpa que els músics a casa nostra visquen de forma precària o es pluriempleen és de la legislació. No es comprèn que en la legislació no s'exigeixen contractes de treballs, i hagen buits legals en tots els àmbits" ha considerat Mulet.

Aquesta relació laboral a què fa referència l'Estatut dels Treballadors s'amplia, lleument, al Reial Decret 1435/1985, d'1 d'agost, si bé, la regulació és poc exhaustiva i comú a tots els sectors de l'activitat."La legislació pretén que un músic siga igual que un actor i es regule de la mateixa manera la seua activitat laboral. Fiquen a tots en el mateix sac perquè desconeixen les dinàmiques del sector, però sembla ser que als successius governs de l'Estat espanyol no els ha importat massa" ha reconegut Mulet.

A més, la legislació, en l'article 1 del Reial decret regula la figura de l'empresari organitzador d'espectacles, amb unes clàusules que permeten a qualsevol persona ser tal figura, encara que l'objecte social de l'empresa no siga l'organització d'espectacles."Ara qualsevol pot disposar d'un grup de músics, per exemple, pagar-los 20 € el bol i estar tot conforme a la llei, sense tenir en compte l'esforç dels membres del grup, la inversió en material, transport, hores d'assaig ... vergonyós" ha afirmat el representant valencià.

"Des de Compromís apostem, també, perquè la temporalitat en la contractació assumida es considere com a frau de llei si perdura en el temps, és l'única forma d'acabar amb la precarització. A més, en el temps de treball s'hauria de contemplar un nombre mínim d'assajos, no es pot considerar treball únicament les actuacions, darrere hi ha esforç d'hores i hores" ha considerat Mulet.

En el RD 1435/1985 es reconeix la concatenació de contractes laborals o el contracte fix de caràcter discontinu com factibles i es assevera que, a més, aquests dos tipus són els més visibles en aquest tipus d'activitat laboral."Però aquí no queda la cosa, si parem atenció a l'article 5 del RD, s'assembla alimentar una certa temporalitat, ja que s'opta pel contracte temporal sobre l'indefinit. Hi ha innombrables casos d'acomiadaments improcedents, però ni la justícia els empara doncs en la seua lliure interpretació no consideren acomiadament improcedent al que el sistema nomena incompliment de l'obra o servei contractat" ha replicat.

La precarització no és només una qüestió contractual. En aquest àmbit també es perceben jornades maratonianes, temps de treball escassament remunerat, descansos insuficients, previsions de vacants desestructurades, i un llarg etcètera.

Per això, la coalició ha instat al Govern, igualment, a frenar els pactes de baixades salarials i a crear una Oficina de Gestió i Assessorament legal per als treballadors artístics, amb un Codi de bones pràctiques per a l'activitat laboral artística.