Noticias Castellón
sábado, 20 de abril de 2024 | Última actualización: 14:33

Compromís aposta per eliminar els convenis singular a les diputacions i aposta per la concurrència competitiva 

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 27 segundos

Noticias Relacionadas

Ignasi Garcia i Pau Ferrando, i Maria Josep Amigó plantegen la necessitat que les diputacions deixen de ser "una mera repartidora de diners" 

Castellón Información

El portaveu i portaveu adjunt de Compromís a la Diputació de Castelló, Ignasi Garcia i Pau Ferrando, han comparegut avui en roda de premsa junt amb la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, a la seu de la capital de la Plana per exposar les línies polítiques de la coalició a escala supramunicipal. A l'acte també han assistit els diputats valencians Mentxu Balaguer, Dolors Gimeno i Xavi Rius.

Com a línia general, han destacat la importància de "acabar amb les concessions a dit i apostar per una lògica distributiva que pense en reequilibrar els serveis i les oportunitats vitals a les zones del territori valencià que històricament s'han deixat de banda", com és el cas de les comarques de l'interior de Castelló.

En primer lloc, Ferrando ha assenyalat que "mentre aquestes continuen existint", les diputacions hauran de funcionar amb "criteris d'objectivitat i transparència que acaben amb el clientelisme". Per això, ha afegit, "cal eliminar de manera progressiva els convenis singulars amb els pobles (els pressupostos de 2020 de la Diputació de Castelló han reduït el seu nombre en un 16%)i substituir-los pel criteri de concurrència competitiva a través de convocatòries objectives de subvencions".

Després, Garcia ha subratllat que "a la Diputació de Castelló estem implantant un model de col·laboració amb la Generalitat Valenciana, gràcies al qual evitarem les duplicitats que es produïen fins al moment. Al contrari, donem més eficiència als recursos públics d'ambdues institucions perquè complementem els nostres plans d'actuació, segons una visió de país que vertebre el territori de manera igualitària, solidària i sostenible", ha dit.

L'exemple més clar per al diputat castellonenc és el Fons de Cooperació Municipal, dotat enguany amb 5'6 milions d'euros i sobre el qual ha insistit que "cal que es convertisca en llei que assegure la liquiditat als municipis més menuts", però sobre el qual ha dit també que "cal també que atenga la idiosincràsia de les comarques de Castelló i el factor de la pèrdua de població a l'interior". En aquesta línia, ha subratllat que "el factor del despoblament i la dispersió geogràfica impedeix aplicar polítiques en base a criteris merament poblacionals".

Garcia ha destacat també que "Compromís apostem clarament pel municipalisme i per l'autonomia gestora de cada consistori" però, afegeix, "cal que deixem de pensar que les diputacions són meres repartidores de diners si volem acabar amb la desigualtat entre uns pobles i altres". Tal com ha explicat, la diputació, "com a ens supramunicipal o 'ajuntament d'ajuntaments'", ha d'incentivar aquells projectes d'inversió que responen a línies estratègiques acordades amb la Generalitat Valenciana, Mancomunitats i Consorcis.

"Ho estem fent ja en matèria de polítiques socials, gràcies a la Llei de Serveis Socials del Botànic i ho hem de seguir fent en qüestions com l'accés a l'aigua potable, la millora de transport públic i de les comunicacions, però també en actuacions de sostenibilitat i emergència climàtica", ha conclós Garcia.

Per la seua banda, Amigó ha exposat alguns casos d'èxit a les comarques centrals, on "s'ha potenciat el paper de les comarques, així com la mancomunació de serveis entre municipis, com a eines més eficaces per a la gestió territorial de proximitat". També ha posat de relleu alguns casos de col·laboració entre institucions com el Pla de Millora d'Espais Educatius Municipals, dut a terme amb Conselleria d'Educació.

Per finalitzar, ha expressat que cal seguir "explorant sinergies entre les diputacions valencianes" i fomentar "el treball cooperatiu i transversal amb el conjunt de les administracions i els diferents actors socials" i ha reforçat la idea que l'autonomia financera dels municipis ha de ser necessàriament complementada amb "actuacions polítiques amb visió territorial" que incloguen també "el foment de la nostra cultura i de la nostra llengua".