Noticias Castellón
sábado, 20 de abril de 2024 | Última actualización: 14:33

L'Ajuntament explora solucions urbanes i innovadores per a convertir Castelló en una ciutat sostenible

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 40 segundos

Noticias Relacionadas

L'Ajuntament organitza una sessió de treball dins del projecte UNaLab, integrat per 29 ciutats de 10 països europeus

Castellón Información

Castelló aborda aquesta setmana com afrontar el repte del canvi climàtic i definir un full de ruta per a avançar cap a una ciutat sostenible amb l'horitzó 2050. L'Ajuntament de Castelló, a través de l'Oficina de Planificació i Projecció Econòmica, ha organitzat tres jornades de treball emmarcades dins del programa europeu UNaLab "per a explorar les solucions urbanes innovadores basades en la naturalesa a partir de les experiències en àrees de demostració de living lab que s'estan implementant en les tres ciutats principals d'UNaLab, com són Tampere, Eindhoven i Genova", ha destacat l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco.

La primera d'aquestes jornades, que s'ha celebrat en el propi Ajuntament, ha reunit a tècnics de les àrees d'Urbanisme, Serveis Públics i Sostenibilitat Ambiental i als regidors Rafa Simó i Sara Usó amb l'objectiu de definir els reptes de ciutat (Ambition City) en sessions de treball de cocreació dirigides per les doctores Elke den Ouden i Rianne Valkenburg, de la Universitat de Tecnologia d'Eindhoven, i responsables del procés de crear visions i fulles de rutes compartides dins del projecte UNaLab.

Segons ha explicat Marco, "aquest projecte europeu, en el qual Castelló participa com a ciutat seguidora, ens va a permetre desenvolupar una visió i full de ruta per a respondre al repte del canvi climàtic d'una manera sostenible amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida en les ciutats amb solucions basades en la naturalesa". El programa de treball inclou també una jornada en l'Espaitec.

13-02-2018 sessió unalab 2

El resultat d'aquestes sessions de treball serà utilitzat per a desenvolupar futurs escenaris per a solucions basades en la naturalesa i la resiliència climàtica en la ciutat, i posteriorment desenvolupar fulls de ruta per a aconseguir els objectius de ciutat. "Els socis d'UNaLab treballen per a desenvolupar societats locals més intel·ligents, més inclusives, més resilients i més sostenibles a través de la innovació basada en la naturalesa creada conjuntament amb i per a les parts interessades i els ciutadans", ha apuntat el regidor Rafa Simó.

El partenariat d'UNaLab està compost per 29 socis de 10 ciutats europees amb algun soci no europeu, incloent ajuntaments, centres de recerca, empreses i indústries. El projecte Urban Nature Labs en el qual participa l'Ajuntament de Castelló com Follower City està finançat per la Comissió Europea. Desenvoluparà, a través de co-creació amb parts interessades i la implementació d'àrees de demostració de living lab, una sòlida base d'evidència i un marc europeu de solucions basades en la naturalesa innovadores, replicables i adaptades localment per a millorar la resistència al clima i a l'aigua de les ciutats.

UNaLab se centra en la gestió de l'aigua ecològica urbana, acompanyada de mesures ecològiques i un disseny urbà innovador i inclusiu. Les tres ciutats principals de UNaLab: Tampere, Eindhoven i Genova, tenen una trajectòria en solucions intel·ligents i orientades als ciutadans per al desenvolupament sostenible. Donen suport a 7 ciutats seguidores: Stavanger, Praga, Castelló, Cannes, Basaksehir, Hong Kong i Buenos Aires, a més de compartir experiències amb observadors com City of Guangzhou i la xarxa brasilera d'Smart Cities.

Programes europeus a Castelló

L'Ajuntament de Castelló participa en aquests moments en quatre programes europeus. El més destacat és l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible (EDUSI), que suposarà una inversió de 20,2 milions d'euros fins a 2022 cofinançats al 50% pels fons Feder i l'Ajuntament. També és soci afiliat de la iniciativa Climate-KIC, que a través del programa europeu Accelerator recolza a emprenedors que tinguen un producte innovador i que contribuïsca a la reducció de la petjada de carboni.

A més, la capital de la Plana forma part del programa UNaLab com 'folower city' per a avançar en l'adopció de solucions urbanes basades en la naturalesa. I, en quart lloc, l'Ajuntament participa en el pla impulsat per la Comissió Europea d'Accions Estratègiques Urbanes Coordinades dirigides a Compra Pública Innovadora relacionada amb energia, conegudes per l'acrònim CEPPI.

D'altra banda, l'Ajuntament de Castelló està treballant per a desenvolupar un projecte de gestió sostenible i innovadora l'aigua en Marjaleria que s'emmarca dins del programa europeu Acció Urbana Innovadora amb el qual aspira a aconseguir més finançament europeu per a transformar la ciutat.