Noticias Castellón
viernes, 29 de marzo de 2024 | Última actualización: 12:36

Vila-real i la Unitat de Prevenció de Drogues enquestaran als joves per tal de dissenyar nous projectes de prevenció

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 52 segundos

Noticias Relacionadas

L'estudi permetrà obtenir un mapa complet de la prevalença del consum de substàncies addictives a la localitat

Castellón Información

La Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) de la Regidoria de Sanitat enquestarà en el mes de desembre a tots els estudiants d'Ensenyament Secundari Obligatori (ESO) de Vila-real sobre l'ús que fan del tabac, les begudes alcohòliques, la marihuana, la cocaïna i les drogues de síntesis. L'enquesta, que es realitza cada dos anys des de 2004, permetrà obtenir un mapa complet de la prevalença del consum de substàncies addictives a Vila-real per part dels menors d'edat i treballar en el disseny de noves campanyes per a la prevenció.

L'últim estudi data de 2016 i en ell van ser consultats 2.118 joves dels vuit centres d'ESO del municipi. Aquests últims resultats i la seua comparació amb els recollits des de 2004, revelen l'evolució dels adolescents i la seua relació amb el consum de drogues a Vila-real. “El més destacable és que, contra el que poguera semblar, hui són menys els menors d'edat que consumeixen drogues, tant legals com il·legals”, valora el responsable de la UPCCA, José Gisbert. El major descens s'ha produït en el consum de tabac; si en 2004 el 20% dels estudiants era fumador, ara només ho és el 13%. Però també ha baixat el nombre de fumadors de marihuana o haixix, del 10,4% en 2004 al 5,7% actual, encara que els que ara consumeixen ho fan més sovint. On no hi ha hagut canvis en aquests anys ha sigut en el nombre de consumidors d'alcohol, que segueix sent l'única substància addictiva que ha sigut provada per la majoria d'adolescents abans d'acabar l'ESO. No obstant açò, sí ha augmentat la tendència a emborratxar-se, cosa que actualment cerca el 20% dels menors que beuen.

“D'any en any, hem observat també un augment progressiu de xiques menors d'edat consumidores d'alcohol i de tabac, fins a arribar a superar en percentatge als xics. Hui, el 42% de les estudiants d'ESO són bevedores i el 15% fumadores, enfront del 31% i 10%, respectivament, en el cas dels estudiants homes” detalla Gisbert, qui adverteix que els adolescents “perceben de forma molt diferent els perills que suposa beure alcohol o fumar porros, enfront dels que provoca prendre cocaïna, èxtasi o amfetamines. “Consumir drogues il·legals significa per a ells córrer un alt risc per a la salut i el benestar, amb l'excepció de la marihuana, que consumida una o dues vegades al mes, compta amb una baixa percepció del risc per a la meitat dels estudiants. En general, veuen “normal” fumar porros de tant en tant i no consideren que els vaja a produir danys”, detalla. No obstant açò, les campanyes i lleis anti-tabac sí que han fet efecte entre els joves: segons les dades de la UPCCA, la percepció de risc per fumar un paquet de tabac al dia és tan greu per al 92% dels consultats com prendre amfetamines o èxtasis o fumar dos porros de marihuana a la setmana.

“Amb tot, els joves que estudien l'ESO a la nostra ciutat cuiden cada vegada més la salut, implicant-se en activitats esportives, alimentant-se millor i rebutjant les drogues. De fet, mentre que el 2008 el 29% de menors d'edat no havien provat cap substància addictiva (incloent les begudes alcohòliques), en 2016 aquest percentatge havia augmentat fins a fregar el 35%”, agrega Gisbert. “Aquests resultats”, assenyala, “revelen que no hem d'escatimar cap esforç a utilitzar l'àmbit escolar per a prevenir el consum de drogues, i especialment en el grup d'edat de 14 anys. Després d'una dècada administrant aquesta enquesta, ha quedat demostrat que el pas d'aquesta edat a la dels 15 anys (el canvi de 2n a 3r d'ESO) és ‘l’etapa crítica’, en la qual es dispara de manera significativa el percentatge d'adolescents que pren begudes alcohòliques i comença a provar substàncies per a divertir-se els caps de setmana”.

"Treballem amb nous projectes amb la UPCCA"

La regidora de Sanitat, Silvia Gómez, destaca el paper que el treball de prevenció de la UPCCA ha tingut en l'evolució que detecten les enquestes. “Queda molt per fer, però les campanyes de la Unitat de Prevenció Comunitària, com la popular ‘Coneixement’ o Spotfer, han tingut un impacte positiu entre els joves. En aquesta línia anem a seguir treballant, amb noves idees i programes que ens permeten conéixer i educar els joves en l'adopció d'hàbits de vida saludables i la reducció del consum de substàncies. Per a açò, enquestes com les que venim desenvolupant des de 2004 són un instrument clau”, conclou Gómez.