Noticias Castellón
viernes, 29 de marzo de 2024 | Última actualización: 13:13

Borriana elimina el cedre del Pla a causa d'una malaltia i el reposa per un exemplar d'una altra espècie

Tiempo de Lectura: 2 minutos, 28 segundos

Noticias Relacionadas

El matí del dimecres que ve, 13 de novembre, l'empresa Ferrovial començarà els treballs de tala i eliminació de l'arbre

Malgrat els tractaments realitzats per a recuperar l'arbre de les seues afeccions pel fong Phytophtora, el seu estat implica un risc per a la seguretat de la zona. Per a substituir l'exemplar s'estan valorant altres espècies perquè el Cedre tendeix a climes més freds

Castellón Información

L'Ajuntament ha decidit eliminar el cedre situat en el jardí del Pla perquè suposa “un risc per a la seguretat de les persones usuàries de la zona enjardinada”, segons ha anunciat el regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis, el qual ha indicat que s'està valorant la substitució per algun exemplar de fulla perenne o bé caduca.
Així, el matí del dimecres que ve, 13 de novembre, l'empresa Ferrovial, concessionària del servei de jardineria de Borriana, començarà els treballs de tala i eliminació de l'arbre que en algun moment originarà el tall al trànsit del carrer Major, com a mesura de seguretat.

Aquest exemplar s'ha tractat de recuperar en diverses ocasions per part de l’empresa Cespa SA, amb podes de sanejament i aplicacions de tractaments fungicides per a les afeccions pel fong Phytophtora, que produeix afeccions habituals en coníferes, que s’inicien des del sistema radical, ha explicat Arnandis.

Malgrat els tractaments, ha precisat el regidor de Sostenibilitat Mediambiental, s'ha comprovat que el patogen “ha provocat en gran mesura la dessecació i necrosi de les branques, així com un creixement molt irregular”.

En aquesta línia el regidor ha assenyalat que aquest tipus de patògens fúngics “poden ser irrecuperables, com en el cas que ens afecta” i, des de l'Ajuntament, després de les comprovacions i els informes dels especialistes, es considera que existeixen agents patògens que impliquen “un risc molt elevat de caiguda de brancatge i, fins i tot, del mateix exemplar”.

Aqueixes circumstàncies, ha conclòs el regidor de Sostenibilitat Mediambiental, motiven “un risc greu per a la seguretat dels usuaris de la zona enjardinada i per al trànsit dels vials circumdants”, i per això s'ha decidit “la fitació, eliminació, i reposició de l'exemplar”.

Per a substituir l'exemplar s'estan valorant altres espècies perquè el Cedre tendeix a climes més freds i la salinitat, les èpoques de sequera, humitat, vents càlids i el tipus de substrat d'aquesta zona no afavoreixen al desenvolupament idoni d'aquesta espècie. De fet el problema de la Phytophtora pot haver-se produït per aqueix motiu.

Com a alternativa s'estan plantejant exemplars d'espècies de fulla perenne com la Grevillea robusta que té un bon creixement i no dona problemes, el Ficus que aconsegueix bona grandària i té bon desenvolupament, el Quercus, o exemplars amb menor altura com la Magnolia grandiflora.

També s'estan valorant espècies de fulla caduca com podria ser l’Acer campestris, Bahuinia/Cercis, Celtis australis, o Gleditsia triacanthus inermis, entre d’altres.