Noticias Castellón
viernes, 19 de abril de 2024 | Última actualización: 00:44

Els serveis i actuacions de l’àrea d’Integració de Vila-real arriben a 2.000 persones en 2017

Tiempo de Lectura: 3 minutos, 43 segundos

Noticias Relacionadas

S’han realitzat una desena de programes per a facilitar l'adaptació de les persones migrades, oferint-les assistència, assessorament, orientació i informació

Castellón Información 

Unes 2.000 persones han participat durant 2017 en algun dels programes i serveis que ofereix l'àrea d'Integració, que cada any executa una desena d'actuacions diferents amb l'objectiu de facilitar l'adaptació de les persones migrades, oferint-los assistència, assessorament, orientació i informació per a regularitzar la seua situació i per a acomodar-se en la societat local i ajustar-se a les seues normes de convivència, així com per a millorar el seu domini de la llengua i la interculturalitat.

L'Oficina d'Atenció a les Persones Migrades (OAPMI-PANGEA), situada a l'edifici de Serveis Socials, ha atès a 345 persones a través del seu servei de mediació intercultural i interpretació, que compta amb un àrea d'informació i acolliment, encarregada d'oferir els serveis descrits anteriorment, juntament amb el de l'assessorament per a integrar-se en el mercat laboral, presentar documentació, orientació en l'àmbit educatiu o fins i tot de traducció i interpretació. En total han sigut 202 dones i 143 els homes atesos, procedents de països com Algèria, Argentina, Bolívia, Brasil, Xina, Colòmbia, Cuba, Equador, Espanya, Guinea, Líbia, Mali, el Marroc, Mauritània, Pakistan, Paraguai, Polònia, Romania, Rússia, Síria, Turquia, Ucraïna, Uruguai i Veneçuela.

Una altra de les iniciatives és el taller de castellà, amb dues modalitats: iniciació (bàsic) i conversa (mitjà) i 30 hores lectives, en el qual han participat 72 persones (60 dones i 12 homes), arribades des d'Algèria, Brasil, Xina, Eritrea, Líbia, Mali, el Marroc, Pakistan, Polònia, Romania, Rússia, Sèrbia, Síria i Ucraïna.

L'Escola d'acolliment és un altre dels programes que s'ofereixen i que ajuda als nouvinguts a conèixer els valors i regles de convivència democràtica i els seus drets i deures, entre d’altres. Una vintena d'inscrits (15 dones i cinc homes) del Marroc, Pakistan, Veneçuela, Colòmbia, Brasil i Portugal han participat en les 40 hores lectives.

trobada intercultural (3)En l'àmbit de la dinamització intercultural, l'àrea d'Integració ha oferit un Taller d'interculturalitat, educació en valors i dinàmiques interculturals, que s'ha realitzat en el CEIP Concepción Arenal, amb 80 participants. També s'ha celebrat la III Jornada d'Interculturalitat i Solidaritat, en aquest cas en el col·legi Escultor Ortells, amb una mitjana d'uns 500 participants (220 adults, 130 xiquets, 140 xiquetes i 40 bebès). En l'acte es van oferir 40 plats diferents de diferents punts d'Espanya, Argentina, Perú, Filipines, el Marroc, Colòmbia i Algèria.

D'altra banda, l'àrea d'Integració ha impartit un Taller de gestions administratives online en les instal·lacions de Caixa Rural, amb 15 hores lectives, en el qual els assistents han après a sol·licitar una cita mèdica, un informe de vida laboral, així com a usar pàgines de cerca d'ocupació o a elaborar un currículum.

Una altra de les sessions programades en 2017 va ser el Espai de Trobada per a dones, un espai d'intercanvi d'experiències entre diferents cultures, que va tenir lloc en 10 sessions de febrer a desembre, i en el qual van participar unes 12 persones de mitjana.

La Fira de la Solidaritat i el Voluntariat, que es va celebrar per setena edició a Vila-real, és un altre dels esdeveniments més multitudinaris del 2017, amb uns 800 participants.

A aquestes activitats se sumen diferents projectes europeus en els quals participa la Regidoria, com el Mediem, que porta la mediació als centres educatius de Vila-real i que compta amb diversos subprogrames, com el curs d'iniciació a la mediació per a famílies, que ha comptat amb 18 assistents; el seminari per a pares, mares, professorat i altres professionals, amb 34, i el seguiment a centres educatius implicats, que són 16.

A més, Vila-real està immersa en el projecte CASE 4i, basat en l'intercanvi de bones pràctiques entre diferents associacions, cooperatives socials i entitats locals de Croàcia, França, Itàlia i Espanya, que treballa en la integració social dels joves. La I Jornada d'integració i voluntariat, integrada en aquest programa, va congregar a 98 persones en la Biblioteca Universitària del Coneixement al març de 2017.

“Des de l'Ajuntament estem molt orgullosos del treball que s'està fent perquè els qui arriben a la nostra ciutat tinguen una mà amiga que els ajude a integrar-se amb facilitat i perquè la resta de veïns també aprenguen que la interculturalitat fa més rica a la nostra societat”, indica l'edil de l'àrea, Álvaro Escorihuela.